Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Szicíliában jár Barnabás, a hegyeshalmi kerecsensólyom

Hegyeshalomból Szicíliáig jutott el az a kerecsensólyom-fióka, amelyre tavaly a szakemberek jeladót szereltek fel. A Barnabás névre keresztelt madár kilenc társának is vizsgálják kóborlását. Kettőnek Líbiában veszett nyoma.
Mongóliában egy ritka, fehér kerecsensólymot háromszázezer dollárért kínáltak az üzérek. Észak-Afrikában, az arab világban külön iparág alakult ki a sólymok befogására – világosít fel Váczi Miklós, a Fertő–Hanság Nemzeti Park őrszolgálatának osztályvezetője. Korábban az volt a gyakorlat, hogy befogták őket, betanították és vadásztak velük, aztán elengedték. Az utóbbira ma már egyre ritkább a példa. 

A hegyeshalmi kerecsensólyom.
A hegyeshalmi kerecsensólyom.
A néhány éve indult Life kerecsensólyom-védelmi program keretében tavaly tíz madárra helyeztek el műholdas jeladót. A szerkezetet a különösen védett szárnyasokra másfél hónapos korukban szerelték fel, közvetlenül kirepülésük előtt. A szakembereket az érdekli, milyen irányba repülnek, hogy megismerjék kóborlási, vonulási szokásaikat. Az út ellenőrzése azért is fontos, hogy az érintett területeket is fokozottabb védelem alá lehessen helyezni. A kerecsenek mozgása a világhálón is nyomon követhető. Óvatosságból viszont a Google Earth-térképen ábrázolt mozgásukat mindig néhány nap késéssel rögzítik.

A Hegyeshalomban meggyűrűzött Barnabás nevű sólyom miután beröpülte Észak-Magyarországot, Szerbia–Bosznia–Horvátország érintésével Olaszországon keresztül jutott el Szicíliáig. Érdekes, új megfigyelés, hogy a madár néhány óra alatt átröpülte az Adriai-tengert. Szicíliában amúgy nem költenek kerecsensólymok, így várhatóan ivaréretté válásakor (egy év múlva) visszajön hozzánk párt választani.

Barnabás útját műholdon keresztül figyelik.
Barnabás útját műholdon keresztül figyelik.

A fiatal hímhez hasonló utat írt le a Sarudról induló Zsuzsi nevű tojó is, Lili (aki Romániában és Szerbiában tett „látogatása" után visszatért hazánkba) fészektestvére. Két madárnak – a dévaványai Emesének és a mezőnagymihályi Viktóriának – úgy tűnik, nyoma veszett. Utoljára Líbiából érkezett tőlük jel: valószínűleg elfogták őket és a berendezést levették róluk. Az apaji Vitéz lustább madár, ugyanis csak egy bizonyos szűk körben mozog, a jászteleki Lehel már bátrabb – hosszas magyarországi tartózkodás után átkukkantott Szerbiába. A csákvári Dóra csak a környező országokban kóborol. Idén további kerecsensólyom-fiókákon helyeznek el jeladókat, környékünkön a Mosoni-síkon él hét pár, azok fiókái közül választanak – tájékoztatott a madárvédelmi szakember.

A kerecsensólyom

Kerecsensólymok a Kárpát-medencétől Kínáig élnek, Európában a legtöbb Magyarországon lelhető fel. Élőhelyük a kiterjedt füves pusztákhoz, sztyeppékhez kötődik, a legfőbb táplálékuk az ürge és rokonai. Míg a nyolcvanas évek táján az országban körülbelül húsz párról tudtak a szakemberek, addig számuk mára több mint száz párra tehető. Megyénkben (itt 7–8 pár élhet) a Mosoni-síkon tanyázik a legtöbb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolaotthonos lesz az első osztály Héderváron

Hédervár - A következő tanévtől az első osztályosok iskolaotthonos formában tanulhatnak a község… Tovább olvasom