Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Szétmarcangolt épületekre utaznak a ''hiénák''

Megyei körkép - A fémet lelopják, az épületeket szétszedik: a vízügyi igazgatóságnak fél év alatt többmilliós kárt okoztak a tolvajok. Eltűnt például a töltéssorompó, a zsilipműködtető szerkezet, az életvédelmi rács és a transzformátorolaj. A gazdátlan gátőrháznak már a tetőcserepeit lopkodják.
A Kisalföldben múlt héten (2007. szeptember 27.) már beszámoltunk arról, hogy ami mozdítható a határban – krumpli, kukorica, sőt, még az üsző is – azt elviszik a tolvajok. Mostani körképünkben főképp az állami tulajdonú létesítményekre, műtárgyakra koncentrálunk: az akárcsak ideiglenesen elhagyatott épületekbe hajléktalanok költöznek és teljesen szétlopják azt, a műtárgyakról a fémszerkezetek tűnnek el.

Kezdjük a sort Győrben, az autópálya alatti szakaszon az ikrényi gátőrháznál. Hosszú évekig a „helyi Pelikán", a vízügy alkalmazottja lakott benne, nemrégiben azonban kiköltözött belőle. A Győr-Újvároshoz közeli létesítménynek azóta nincs gazdája: már a tetőt szedik szét a tolvajok. Ellopták a kaput, a kerítést, a villanyórát, az ablakokat kitörték, eltűnt a vályú, s már a tetőszerkezetet is bontják. Janák Emil vízügyi igazgató elmondta: a legtöbb gátőrház lakott. A szóban forgó épületet le fogják bontani, a szolgálatot teljesítő gátőr Győrben kap munkaszobát. A házat nem adják el, aki ugyanis megveszi, az várhatóan gazdálkodni szeretne: árvízvédelmi töltés mellett azonban ez nem szerencsés. A vízügyi igazgató hozzátette: a rendőrséggel megállapodást kötöttek, s a gátőrökkel közösen járőröznek. Ennek ellenére azért akadnak lopások: elsősorban az útjelző táblákat, a töltésen a sorompót tüntetik el ismeretlenek, a műtárgyakról lopnak le eszközöket. „Korábban saját telefonvezetékünk volt, akkor a kábelek tűntek el: leggyakrabban a drótoknak, fémeknek kel lábuk" – mondta.

A második helyszín Ásványráró: az egykori nádgazdaság telephelye 1993-tól tucatnyi embernek adott munkát: a céget azóta privatizálták. A komplexum hatvanszor harmincméteres acélszerkezetes nádazószínből, lerobbant tárolóból, valamint hatvan négyzetméteres lapos tetős épületből állt a háromhektáros területen. Ez utóbbi létesítményben több zuhanyzó, öltöző működött. Azóta betörték az ajtaját, ami mozdítható volt, elhordták: ellopták a bojlert, a csöveket, az ablakokat, a cserepet, s hajléktalanok jelentek meg itt.

De nemcsak az épületek látják kárát a tolvajlásnak. Nemrégiben a Bár-Dunán, Lipót közelében a zsiliphez tartozó két méter hosszú, súlyos életvédelmi rács tűnt el – valószínűleg kilóra értékesítették a vasgyűjtők. Azonban ennél nagyobb károk is érték az igazgatóságot: a bácsai szivattyútelepen történt transzformátorolaj-lopás a szerkezet működését is veszélyeztette, s komoly károkat okozott. Kertész József, a vízügyi igazgatóság szigetközi szakaszmérnöke elmondta: a denkpáli hallépcsőnél az energiaellátást biztosító napelemet vitték el, pedig semmire sem tudják használni a tolvajok. A Szavai-zsilipnél szintén az életvédelmi rács tűnt el a rendszert mozgató fogasléces berendezéssel együtt: az okozott kár itt meghaladta az egymillió forintot. „Ezek mind az utóbbi fél évben történtek" – magyarázta a szakaszmérnök.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tengerig kutatták a Duna halait

Duna-expedíció - Véget ért a Duna-expedíció: a Szigetközben is dolgozó halbiológus szerint… Tovább olvasom