Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Szerződés az olcsóbb áramért

Várhatóan hétfőn küldik el az érintetteknek a bősi áram impor- tálásának lehetséges megoldásait.
A szlovák kormánybiztossal való egyeztetés után körvonalazódni látszik egy lehetséges elképzelés – a Szigetközben elszenvedett károk kompenzációjaként – a bősi áram behozataláról. Juhos László, a Reális Zöldek Klub elnöke elmondta: az érintetteknek a villamos művek műszaki igazgatója néhány napon belül elküldi a lehetséges megoldási javaslatokat.

„ Sínre tesszük az áram ügyét"

– A Magyar Villamos Művek Rt. egy általa alapított „villanykereskedő" részvénytársaságon keresztül vállalná a megbízást. Ehhez a szigetközi településekkel kellene megkötnie egy szándéknyilatkozatot, megbízási szerződést, hogy a negyven község nevében tudjon majd szerződni a szlovákokkal. Szeretnénk azt is tisztán látni, hogy a magyar–szlovák határ keresztmetszetében milyen áron lehet hozzájutni a villamos energiához. Dominik Kocingernek írt levelünkben arra a kérdésre is választ szeretnénk kapni, hogy Bős közvetlenül képes-e átadni a térségbe az áramot.

Úgy vélem, az ügyet az év első felében „sínre tesszük". A Reális Zöldek Klub a szigetközi önkormányzatokat partnerként segíti. Gerse Károly, a villamos művek vezérigazgató-helyettese azt mondta nekem, hogy ehhez első lépésben a szándéknyilatkozat aláírása szükséges. Ezután a szigetköziek felkérik a partnerüket, hogy lássák el olcsóbb árammal a térséget. Sok minden függ a szlovákok által megszabott ártól is, ám úgy látom, „ezt a dolgot már itthon nem tudják megállítani" – mondta Juhos László.

Ha megbízzák a céget, jöhet az energia

A Dominik Kocingernek nemrégiben eljuttatott levélben Juhos arról tájékoztat, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) elvállalta a bősi termelésből Szigetköznek juttatható villamos energia magyar oldali szállítását és a térségbeli fogyasztókhoz való eljuttatását. A kormánybiztostól azt kérdezik: évente mennyi villamos energiát adnának Bősről, szlovák oldalon ki lesz a szállító, s mennyibe kerülne a szlovákokat megillető szállítási költség.

A zöldszervezet elnöke hozzátette: Kocingertől azt várják, hogy csak az áram szállítási költségét kérik majd. Állítása szerint Magyarország jelentős mennyiségű villamos energiát importál így is Szlovákiából: 2003-ban 9048 gigawattórát. Terveik szerint a következő lépésben a negyven szigetközi település megbízná az MVM Partner Rt.-t, hogy 2005 második félévétől kezdődően szállítsa az áramot a térségbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bealkonyult a határőrlaktanyának

Lakat került a közelmúltban a mosonmagyaróvári ipartelepi határőrlaktanya kapujára. Az épület a helyiek szemében nem csupán egy katonai objektum, hanem a város huszadik századi történelmének legtragikusabb
színhelye. Tovább olvasom