Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Szerencsevadászok Szlovákiából

Északi szomszédaink közül egyre többen ruccannak át hozzánk, hogy kitöltsenek egy-egy lottót.
Egymilliárd-nyolcvanegymillió: ennyi ütheti a markát annak, aki ma eltalálja az öt nyerőszámot. Ez az összeg már a határontúliak fantáziáját is megmozgatta: egyre több szlovák jön át a közeli községekbe játszani. Ott már felkészültek a fogadásukra, a tavalyelőttről maradt szlovák nyelvű feliratok előkerülhetnek, melyeken ez áll: „Nyeremények kifizetése keddtől".

Mobil lottózó is

2003 novemberére a hónapok óta halmozódó nyeremény összege már elérte az ötmilliárd forintot. Szlovákiából naponta százával érkeztek szerencsevadászok Rajkára, ahol az év közben működő mellett egy mobil lottózót is fel kellett állítani. A bejárat előtt kígyózó sorokban álltak északi szomszédaink, akik mindig nagy, akár több tízezres tételben is játszottak. Sőt, egy-egy ember a csallóközi településükről összegyűjtötte a szelvényeket, begyűjtötte a pénzt, s több tucat szelvénnyel indult Magyarországra. Az ötöst akkor november végén elvitték, a szlovákok elmaradtak, a mobil lottózót becsukták.

Nehézkes kommunikáció

Most azonban néhány hónapja senki sem találta el az öt nyerőszámot, így ma már egymilliárd feletti a felhalmozódott nyeremény. A rajkai lottózóban most naponta 20–30 szlovák szerencsevadász érkezik, ám a fogadóiroda munkatársa szerint ez még csak a kezdet. Várhatóan másfél milliárd feletti összegnél – mely néhány hét múlva „meglehet" – már megindul a roham. A határszéli település irodájában másfél éve még egy szlovák nyelvet ismerő hölgy segítségét is kérni kellett, ugyanis nehézkes volt a kommunikáció. Csak néhányan beszéltek magyarul, a legtöbben Pozsonyból érkeztek.

Megtanultak a nyelvükön

„Még a nyelvükön is megtanultunk azokban a hetekben" – mesélte a minap mosolyogva az egyik iroda dolgozója. Akkor a mosonmagyaróvári lottózóban egy táblára ki is írták szlovákul, hogy a nyereményeket csak keddtől vehetik át a szerencsések. A tapasztalat szerint a most érkező szlovákok általában öthetes szelvényt vásárolnak, s néhány ezer forintot hagynak a fogadóirodában. Ha ma nem viszi el senki az ötöst, várhatóan néhány héten belül ismét kinyithat a rajkai mobil lottózó is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kétezer könyv gyűlt össze

Egy hónappal ezelőtt indította útjára a mosonmagyaróvári önkormányzat – dr. Egri Borisz egyetemi tanár kezdeményezésére – az „Egy város, ezer könyv" elnevezésű akciót a révkomáromi Selye János Egyetem megsegítésére. Várakozásokon felül, több mint kétezer könyv gyűlt össze  az akcióban. Tovább olvasom