Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Szenvedélybetegség: minden hetedik magyar alkoholfüggő

Az ország kevesebb mint tízmillió lakójából 1,3 millió alkoholfüggő. Csere Gábor és Varga Ilona lelki gondozók a Magyar Kékkereszt Egyesület munkatársaiként a mosonmagyaróvári Hunyadi-iskola diákjainak beszéltek a szenvedélybetegségekről.
Tavaly november óta a mosonmagyaróvári Hunyadi-iskola valamennyi osztályában tartott megelőzési céllal programot a Magyar Kékkereszt Egyesület. A szervezet mosonmagyaróvári munkatársa Dékányné Bögi Ildikó több középiskolát is megkeresett: a Hunyadiban már valamennyi diák hallhatta előadásukat, de további iskolák jelentkezését is várják az ingyenes programra. Az általános és középiskolások a legveszélyeztetettebbek abban, hogy a hiányzó szeretetet különböző pótszerekben keressék. A Magyar Kékkereszt Egyesület a gyógyítás, utógondozás mellett a megelőzést is szem előtt tartja.

– Magyarországon ma 1,3 millió alkoholfüggő él, azaz minden hetedik, nyolcadik ember ebben a szenvedélybetegségben szenved – emelte ki előadásában Csere Gábor lelki gondozó, lelkész.

– Nem azt mondom, hogy ne fogyasszatok alkoholt, hanem hogy azt mértékkel tegyétek – hangsúlyozta a szakember, aki az országot járja társaival. Legutóbb Varga Ilona kísérte el, aki személyes példáján keresztül mutatott rá az alkoholizmus veszélyeire. „26 éves koromban, kőkemény alkoholistaként lemondtak rólam az orvosok" – jegyezte meg az asszony, aki diákként, sportolóként, majd kismamaként élte meg a betegség mélypontjait: családja elfordult tőle, sőt, a börtönt is megjárta. Ma már gyógyultként, visszaszerezve szerettei bizalmát segít a sorstársaknak, fiataloknak.

– Egy városi felmérésből kiderül, hogy a fiatalok egyharmada kipróbálta a drogokat, valamivel többen az alkoholt, míg körülbelül negyven százalékuk dohányzik – magyarázza már Fekete Jenőné, a Hunyadi-iskola védőnője. A diákjainak a már említett program mellett a Drog-Pont szakembere a kábítószer ártalmairól is beszélt, míg a védőnő egészségügyi előadások keretében világosítja fel a fiatalokat többek közt a nemi fejlődésről, védekezésről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mosoni-Dunán ˝halászgattak˝

Mecsérnél és Bezenyénél is rapsicok buktak le tükörhálóval a Mosoni-Dunán. Az egyik esetet a… Tovább olvasom