Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Szentmisén emlékeztek Giesswein Sándorra

Mosonmagyaróvár - Szentmise és emlékülés keretében emlékeztek meg Giesswein Sándor egykori Moson megyei keresztényszocialista politikusról és papról a minap Mosonmagyaróváron a Szent Gotthárd-plébániatemplomban.
Giesswein Sándor, a keresztényszocializmus egyik meghatározó személyisége, pap és politikus Magyaróvár országgyűlési képviselője volt több cikluson keresztül. A tudós nyelvész és történész, a hazai keresztény szakszervezet alapítója és a keresztény szociális tanítás – keresztény szolidarizmus – megalapozója volt.

A magyaróvári egyházközség Giesswein Sándor-emlékbizottsága vasárnap ünnepi szentmisén emlékezett meg a pap-politikusról, a „szeretet és béke apostoláról". Ez alkalomból adták át a Giesswein Sándor-emlékérmet dr. Szolnoky Erzsébet győri történész-tanárnak.

Dr. Szolnoky Erzsébet egyháztörténész-tanár kapta az idei Giesswein-emlékérmet.

Dr. Szolnoky Erzsébet egyetemi évei óta foglalkozik egyháztörténettel. Ez idáig tizenkét könyve jelent meg, amelyek közül a legjelentősebbnek az Apor Vilmos életét és munkásságát bemutató kötetet tartja. Műveiben sokat foglalkozott Giesswein Sándor életével, számos előadást is tartott a témában.

Írásaiban, előadásaiban a keresztényszocializmus más képviselőivel is foglalkozott, ám mint mondja, ennek megalapozója és legnagyobb egyénisége Giesswein volt. A kitüntetett ezért is tartja rendkívül megtisztelőnek, hogy megkaphatta a Giesswein-emlékérmet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntenek az utcaátnevezésekről

Mosonmagyaróvár - A Schönherz Zoltán utca lakóinak többsége ugyan ellenzi utcájuk átnevezését, a… Tovább olvasom