Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Szentkuti Károlyt unokája ihlette mesekönyvírásra

„Füli nyuszi húsvétja" címmel, Sárközi Anikó illusztrációival jelent meg Szentkuti Károly mesekönyve. A szerző – akit első unokája születése ihletett a meseírásra – egy nyuszi néhány húsvéti piros tojásért folytatott kalandjain keresztül kalauzol a Lajta-parti város látványosságaihoz.
Egy éve nagyapává vált, és ez adta az ösztönzést a meseírásra Szentkuti Károlynak, aki nemrég „Füli nyuszi húsvétja" címmel első mesekönyvét írta meg és adta ki. A szerzővel az újszerű helytörténeti mesekönyvről, húsvétról és gyermekkora ünnepi hagyomá- nyairól beszélgettünk.

– Tavaly május elsején született meg első unokám, Janka. Nagyapává váltam. Egy baráti beszélgetés kapcsán merült fel, mi lenne, ha megpróbálkoznék a meseírással, a könyvet unokámnak ajánlva. Másrészt még a múzeumi munkám idején is szerveztünk helytörténeti, kincskereső programokat az óvodásoknak, kisiskolásoknak, a város látványosságait és nevezetességeit bemutatva – magyarázza a korábban a Hansági Múzeum igazgatójaként tevékenykedő Szentkuti Károly, aki az illusztrációk elkészítésére a kisgyermekét nevelő Sárközi Anikó festőművészt kérte fel. A meseíró és az illusztrátor rajzai által tíz fejezetben Mosonmagyaróvár egy-egy látványossága elevenedik meg.

A család a dunaszigeti nyaralóban gyűlt össze az ünnepre: Szentkuti Károly három gyermeke után idén már a kis Janka is kivette a részét a meglepetések felkutatásából.
A család a dunaszigeti nyaralóban gyűlt össze az ünnepre: Szentkuti Károly három gyermeke után idén már a kis Janka is kivette a részét a meglepetések felkutatásából.

A hely valós, a mesehősök fiktívek. A Rudolf ligetben családjával élő Füli nyuszival szeljük át a várost néhány piros tojásért a magyaróvári várig. A szerző a meseolvasás mellett egyúttal sétára is ösztönzi a gyermekes családokat. Szentkuti Károly már tervezi a folytatást: hősünk Mosonmagyar- óvár környékére látogat majd el karácsony idején.

– Szeretettel emlékszem gyermekkorom kapuvári húsvétjaira. Társaimmal tojást kerestünk, vagy kipróbáltuk a pénzdobást tojásba. Nagyobbacskaként már a locsolkodásról szólt az ünnep – emlékezik vissza a korabeli húsvétokra a meseíró, aki ma – már nagypapaként – a tojások és egyéb meglepetések elrejtéséért felel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajzverseny az állatokért

Több mint ötszáz alkotást küldtek be helyi és környékbeli óvodások, iskolások az Utolsó Esély… Tovább olvasom