Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Szent László-napi megemlékezés Mosonmagyaróváron

Szent Lászlóra emlékeztek vasárnap Mosonmagyaróváron a lovagkirály szobránál.

Nem elég szószátyár hősködéssel és külsőségekben kimerülő pótcselekvésekkel emlékeznünk elődeink cselekedeteire, mindennapi cselekedeteinkben is meg kell nyilvánulniuk az eszméknek – jelentette ki Deák Ernő történész a vasárnapi Szent László-napi megemlékezésen.

– Amikor nehézségi erőként húz le a hiábavalóság belénk sulykolt érzete, akkor mi sem lehet hasznosabb annál, mint példákat meríteni olyan történelmi személyiségekből, akik sikeresen birkóztak meg koruk kihívásaival – hangsúlyozta ünnepi beszédében Deák Ernő történész a vasárnap esti mosonmagyaróvári, Szent László-napi megemlékezésen.

Szent Lászlóra emlékeztek Mosonmagyaróváron a lovagkirály szobránál.
Szent Lászlóra emlékeztek Mosonmagyaróváron a lovagkirály szobránál.

A lovagkirály cselekedeteit méltatva elmondta: Szent László a magyar királyságot belül megszilárdította, kifelé pedig aktív külpolitikával növelte területét és tekintélyét. A szónok szerint az emlékezést nem lehet beérni szobrok, kopjafák emelésével, „régi dicsőségünk" felemlegetésével, ennek lelkületünkben, tartásunkban és cselekedeteinkben kell megmutatkoznia. Deák Ernő kiemelte: amikor a nemzeti emlékezetből előkerülnek a példaképek és szinte kötelező erejű emlékük ébren tartása.

Ez vagy azzal a kapcsolódással történik, hogy a kornak, divatnak megfelelően igazolást nyerjenek a bátor, vitézi tettek, vagy éppenséggel egyfajta intő, fenyítő pálcaként rajtuk keresztül korholjuk mulasztásainkat.

Deák Ernő hozzátette: az emlékezés mellett a ránk váró feladatkora is kell tekintenünk. Nem elégséges a csodákat várnunk a politikától, hiszen egyetlen kormány sem képes eredményesen megbirkózni a nehézségekkel a nép cselekvő közreműködése nélkül. – Azon legyünk hát, hogy hibáinkat leküzdve, történelmi példaképeinkre tekintve dolgozhassunk a magyar jövőért. Ám ezt nem szószátyár hősködéssel, külsőségekben kimerülő pótcselekvésekkel kell tennünk, hanem a lényegre tapintva következetes és bátor cselekedetekkel a mindennapokban – hangsúlyozta a szónok.

Olvasóink írták

 • 4. RickCartman 2010. június 28. 19:15
  „éljen”
 • 3. RickCartman 2010. június 28. 17:26
  „helyes!”
 • 2. Tmoha 2010. június 28. 10:49
  „Gratulálok a koszorúzást övező műsorhoz a Bolyai iskolásoknak!”
 • 1. meir 2010. június 27. 22:46
  „"ha" valakit erdekel,menjen le somogyba,a somogyvar nevu helysegbe es nezze meg ott az 1091-ben alapitott St.Egyed Bences Apatsagot,es ott a St.Laszlo kiraly elso hivatalos sirjat!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márkás italokat loptak - lemeszelték őket a rendőrök

Egy személyautót állítottak meg ellenőrzésre a mosonmagyaróvári járőrök a városban. A kocsi… Tovább olvasom