Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Szent István munkássága példamutató

Ünnepi szentmisével indult a Szent István napi megemlékezés Mosonmagyaróváron, ahol Hernádi Sándor, a tavalyi Pro Urbe díjas kitüntetett méltatta Árpádházi királyunkat.
Minden nép önazonosságát nagy történelmi személyiségei határozzák meg. Közülük is számunkra kiemelkedő helyet foglal el Szent István. Augusztus 20-án az ő szentté avatásának napjára emlékezünk - fogalmazott Hernádi Sándor, nyugalmazott zeneiskolai igazgató, a Kühne Fúvószenekar karmestere.

Az ünnepi felszólaló kifejtette: a Szent Korona ünnepén elmondhatjuk, hogy Szent István nem csak hitében volt erős és következetes. Törvényeiben, s fiához, Imre herceghez intézett intelmeiben is megmutatta uralkodói nagyságát. Államot alapított, biztos helyet készített nekünk Európában. Megalapította a magyar királyságot, és ezzel Európához csatolt minket. Igazi nagysága azonban abban rejlik, hogy szuverén módon határozta meg Magyarország helyét az akkori világban. Mi, késői utódai tekintsük példának azt az öntudatot, önbecsülést, ahogy föllépett Európában. Szent István olyan sziklára építette országát, országunkat, amely kiállta az évszázadok viharait, jöhettek keletről vagy nyugatról, akár délről. Mindig meg akartuk mutatni, hogy képesek vagyunk önálló életre, Szent István hitére támaszkodva igazgatni saját sorsunkat.

Fotók: Mészely Réka


Hernádi Sándor emlékeztetett továbbá arra is, hogy augusztus 20-án nem csak Szent István királyra emlékezünk, hanem régi hagyomány, hogy ilyenkor szegjük meg és ízleljük meg az új kenyeret. Ez a kenyér hitünket jelképezi, a bizakodást, a jövőbe vetett hitünket, hogy jövőre is lesz kenyerünk.

Az ünnep hangulatát emelte a Kühne Fúvószenekar és a Bolyai iskola diákjainak műsora. A rendezvény végén a városvezetők, képviselők, pártok és civil szervezetek képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit a Szent István szobornál.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. RickCartman 2009. augusztus 27. 13:37
  „kahane, szerencsére nem vagyok a gyermeked, nem tartozol semmivel,nekem volt öröm csevegni veled.”
 • 22. RickCartman 2009. augusztus 25. 14:30
  „22 kahane, ha gúnyolódsz, ha nem, ez van.Az nem baj, ha az ember nem tud valamit(vagy rosszul tudja), az az égés, ha ehhez körömszakadtáig ragaszkodik, és mikor elfogyna érvei, a másik gúnyolásába menekül.Sajnálatos, és szégyellnivaló.”
 • 21. Gomboc 2009. augusztus 24. 16:51
  „Szia Ivett!”
 • 20. RickCartman 2009. augusztus 24. 16:35
  „Abra 19.nagyon sok utal rá, és nagy valószínűséggel így is van.Az igazán komoly tudósok pedig minimum sumer ősöket képzelnek a magyaroknak, ne álljunk meg már piszmogni holmi 4. szd-nál...Ha hazudunk, merjünk nagyot hazudni!”
 • 19. Abrafax 2009. augusztus 24. 12:47
  „A Szent Koronán a feliratok kétnyelvüségén kívül semmi nem utal arra, hogy két részböl rakták volna össze. De Bizánc második "hivatalos" nyelveként évszázadokig fennmaradt a görög mellett a latin, ahogyan az a koronánkon is látható.
  Ezen kívül a Koronán ábrázolt szentek közül az utólsók is a 4-ik században éltek. Vajon miért nem került volna egy 11-12-ik századi koronára egy -egy "aktuálisabb" szent? (mondjuk István) A Korona díszítményei alapján valószínüleg a Kaukázusban készült a 4-ik század vége és a 8-ik század között- ezt ma már komoly tudósok is el tudják fogadni.
  Érdemes összehasonlítani a 10-ik századi német császári koronával, akár a kivitelezés minöségében, akár a tüzzománc képek témájában két külön világot találunk.”
 • 18. Griffin 2009. augusztus 24. 11:47
  „17.janika, lám a hiányos műveltséged hiába palástólod, szépen égetted magad legalább, gratulálok”
 • 17. janika 2009. augusztus 23. 20:50
  „Már régóta nincs királyság és nem is lesz! A cikkhez pedig időszerű és helyénvaló, amit hozzászóltam! Én nem vagyok pojáca, hogy semmiérő eseményeken vitatkozzak!”
 • 16. RickCartman 2009. augusztus 23. 19:00
  „14.kahane, nem Géza nagyfejedelem, hanem I.Géza király (1074-77) kapta a görög koronát(szaknyelven corona Graeca,ezzel nem tudsz vitatkozni),Bizácból,(Dukasz Mihály császártól) ahol a görög szertartású kereszténység dívik, de ezt te is tudod.Újra írom: az István utáni trónviszályok idején eltűnt az eredeti,(nem írtam, hogy1074-ben, akkortól adatolható az új) Lászlót már a fent említett corona Graecaval koronázták meg, ez is adatolható forrásokkal,1077-ben,hiszen Géza azt csak 1074-77 között viselte(meghalt szegény..)
  13.pancser, bocs, elnéztem a számozást,nem veled vitatkozom
  15.janika, úgy, hogy ami nem cigányozás és/vagy zsidózás, ahhoz nem tudsz hozzászólni, de mások igen.”
 • 15. janika 2009. augusztus 23. 11:20
  „moderálva”
 • 14. kahane1 2009. augusztus 23. 00:42
  „12-eske!!
  Ha Geza Nagyfejedelem kapta a Bizanci-(es nem gorog!!!!)-eredetu abroncs koronat,akkor a fia Vajk,a kesobbi Istvan herceg igenis viselte!!!Istvant 1000-ben koronaztak kirallya!!a keresztpantokat a Papa kuldte ajandekba amikor Istvan eljegyezte a Bayor kiraly lanyat Gizella hercegnot!!!
  "ha" mint irod az eredeti korona 1074-ben eltunt is,addigra-(1038-ban!!!)-Istvan mar meghalt!!!1074-ben ugyanis I-so Laszlo,vagy ahogy a korabeli-(az 1091-es St.Gilles-i alapitolevel!)-irasok nevezik;-"Rex Logescelaus"-volt a Ma
  gyar kiraly!!!
  a St.Gilles-i alapitolevel,melyben a Somogyvar-i Bences apatsagrol van szo,melyet 1091 ben alapitott Laszlo kiraly
  ez(is)all;-"megadja a kiraly a monostornak az asylum kivaltsagat,............;;;;"-
  az Eredeti sirhely is itt talalhato,mivel Laszlo ezt az Apatsagot valasztotta temetkezese helyeul!!!Itt temettek el
  es csak kesobb vittek a testet Nagyvaradra!!!”
 • 13. pancser 2009. augusztus 22. 21:14
  „12-höz! Honnét veszed azt amit cáfolsz? Ki állította mert én nem, hogy István koronája a magyar korona, amely ránk maradt!”
 • 12. RickCartman 2009. augusztus 22. 18:21
  „pancser, és 11, sajnos egyikőtöknek sincs igaza, az eredeti korona elveszett, III.Henrik német-római császár zsákmányaként(egyes források szerint visszaküldte Rómába).Az alsó(abroncs)rész talán tényleg görög eredetű(corona Graeca), 1074-től ismerjük,, I.Géza kapta Bizáncból,tehát István sosem viselte.
  Előbb gondolkodni, utána hozzászólni!”
 • 11. kahane1 2009. augusztus 22. 17:07
  „8/Pancser!!
  Az erdeti korona egy un. Abroncs-(Bizanci eredetu)-korona volt,amire a Papa kuldte a bezaro kereszt pantokat
  es a keresztet!!
  Az Abroncskoronat akkor mar viselte Istvan,amikor is Vajk-bol Istvanna kereszteltek!!!”
 • 10. janika 2009. augusztus 22. 16:00
  „moderálva off”
 • 9. CSIBE 2009. augusztus 22. 15:03
  „pancser nagyon érti, hogyan kell feszültséget szítani. Ezt biztosan tudom, kitől tanultad, mert az az egy nagyon megy az összes Viktor-rajongónak. Múltkor már hallottam tőle 3 egymás utáni értelmes és összefüggő, gúnymosoly nélküli mondatot, amit eddig még nem nagyon. Úgy látszik közeleg a választás...”
 • 8. pancser 2009. augusztus 21. 19:14
  „7-hez! Nekem sem tetszik ez az ősmagyarkodás. István követője vagyok és nem Koppányé. Rossz emlékünk van Európában, amikor még sámánjaink voltak. Európa azután fogadott be bennünket, hogy keresztények lettünk. Ki merte volna kétségbe vonni annak hatalmát, akinek a pápa küldött koronát? Ami az esetleges későbbi térítést illeti, valószínű a keresztes hadjáratok utjába eső pogány hatalmat elsöpörték volna a keresztes seregek, hiszen ők még a hatalmas Bizáncot is el tudtál foglalani.István jókor, jót lépett.”
 • 7. kahane1 2009. augusztus 21. 11:07
  „Azert az erdekes,hogy most amikor olyan nagy divat lett az OS-MAGYAR szokasokat-(Taltos,Saman,stb-stb.)-fel
  eleveniteni,egyet azert mindenki elfelejt eronek erejevel!!!!!
  Eppen I-so Istvan-(a korabbi VAJK)-volt az aki Tuzzel-Vassal irtotta ki a Samanokat,Taltosokat A Magyar Terulet
  eken!!!!
  Hogyan egyeztetheto ossze a ket unnnep??? azok akik Saman es Taltos unnepekre jarnak,most eppen a legyilkolo
  jukat unneplik??!!!!
  Erthetetlen!!!!!”
 • 6. smovar 2009. augusztus 21. 10:42
  „Szépen mutat a háttérbe a Szent korona szálló,gratulálok Miska bácsi...”
 • 5. Ms.Wolf 2009. augusztus 21. 10:08
  „Gézáé volt az. István csak befejezte.- Azt sem lett volna muszáj, mert van olyan európai ország, aki több, mint 200 évvel utánunk vette fel a kereszténységet. Jé, és nem "olvadtak" be.
  Pancser! Igazad van!”
 • 4. pancser 2009. augusztus 21. 09:02
  „Gyurcsány munkássága, meg Bajnaié. Ki mit lopott, ki Motimot, ki libát! Méltatlanok a hozzászólásaitok az ünnephez fiúk, persze az mszp-és agymosás után mit lehet várni. Szégyelljétek magatokat! 1-nek, tanulj meg magyarul! Az ünnepségek és a műsorok jók voltak, gratulálok a szervezőknek. Akinek meg savanyú a szőlő hallgasson!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maszkos rabló: várják a bejelentéseket

Továbbra is keresi a rendőrség azt az ismeretlen férfit, aki egy üzletet rabolt ki múlt hét szerdán a Móra utcai garázssoron. A rabló mintegy 15 ezer forintot vitt el, miután bántalmazta az eladót. Tovább olvasom