Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Szénrajzot rejtett a pasztellkép hátulja

Érdekes felfedezést tettek a szakemberek két, a Hansági Múzeumból való pasztellkép restaurálása közben. Mindkét alkotás hátulja egy korabeli szénrajzot rejtett.

Számos elfekvő műtárgy porosodik a Hansági Múzeum raktáraiban, amelyekkel az elmúlt évtizedekben nem igazán foglalkoztak. Emiatt állapotuk folyamatosan romlott. Pedig a hozzáértő szem sok érdekes és különleges darabot találhat közöttük, amik nemcsak értékes műkincsek, de Mosonmagyaróvár és az egykori Moson megye történetének pótolhatatlan emlékei. Éppen ezért most a múzeum a raktárban elfekvő tárgyak restaurálásába fogott. Első ütemben nyolc képet hozattak helyre, a munkával a napokban végeztek a szakemberek.

– Helytörténeti múzeumként elsődleges feladatunk e kulturális örökség ápolása, ezért a múzeum megújulási stratégiájának részeként – melyet a vezetőváltást követően dolgoztunk ki – nagyszabású restaurálási programba kezdtünk – magyarázza Székely Zoltán igazgató.

A Modrovich család tagjait ábrázoló sorozatot a tizenkilencedik század elején festették, ezeket restauráltatta most a múzeum – felvételünkön Szikora Eszter, a Hansági Múzeum munkatársa.
A Modrovich család tagjait ábrázoló sorozatot a tizenkilencedik század elején festették, ezeket restauráltatta most a múzeum – felvételünkön Szikora Eszter, a Hansági Múzeum munkatársa.

Elmondta: az első ütemben nyolc, a raktárból kiemelt pasztellképet vettek kezelésbe a budapesti Képzőművészeti Egyetem restaurátorai. Ez a technika a tizennyolcadik századi Franciaországból terjedt el és bársonyos, puha felületei révén gyorsan népszerű lett, bár a magyar festészetben ritkán használták. Az igazgató szerint ezért is igazi unikum a rajkai Modrovich család tagjait ábrázoló sorozat, melynek elegáns darabjait a tizenkilencedik század elején festették. A restaurálás során különös felfedezést is tettek a szakemberek: két kép hátoldalán szénnel rajzolt aktokat találtak. Ezek minden bizonnyal Modrovich Gábor festőművész tanulmányai az 1890-es évekből, amelyeket Münchenben, akadémiai képzése során készített.

Székely Zoltán hozzátette: nem csupán a raktárakban találhatók veszélyeztetett műkincsek. Az idő a kiállított alkotások közül is többet kikezdett. Ezért vált szükségessé a Gyurkovich-gyűjteményből Zichy Mihály Tamara tánca című akvarelljének a restaurálása is, ami már szinte csak árnyéka volt önmagának. Rippl-Rónai József két pasztellképe szintén megújult. Az Akt a teraszon című mű esetében egy korábbi, szakszerűtlen beavatkozást és annak következményeit kellett helyrehozni.

Két Modrovich-portré hátulján szénrajzokat találtak a restaurálás során.
Két Modrovich-portré hátulján szénrajzokat találtak a restaurálás során.

„Érdekes és jó munka volt" – így összegezte a Modrovich-portrék restaurálását Varga Ferenc festő-restaurátor. A szakember lapunknak elmondta: viszonylag kevés, a tizennyolc-tizenkilencedik században készült pasztellkép maradt fenn jó állapotban. Ez ugyanis meglehetősen érzékeny festési technika. A Modrovich-portrék vélhetően azért maradtak meg ilyen jó állapotban, mert megvédte azokat dobozszerű keretük. A két hónapon át tartó munka során a szakemberek aprólékos munkával megtisztították a képeket a lerakódásoktól, az egyik alkotáson pedig a korábbi beázás nyomait is eltüntették. Emellett két képnek új díszkeretet is készítettek, mivel a korábbi rovarfertőzés miatt már nem lehetett azokat helyreállítani.

A szakember hozzátette: a munka során igazi különlegességgel találkoztak. A keretek lebontását követően két pasztellkép hátulján, az azt védő papíron szénrajzot találtak. Ezek vélhetően tanulmányok vagy valamilyen nagy festmény vázlatai lehetnek.

A Modrovich-portrék egy későbbi alkalommal kerülnek a nagyközönség elé a Hansági Múzeumban, míg Zichy és Rippl-Rónai régi fényüket visszanyert művei a Gyurkovich-gyűjteményben várják a látogatókat. A Cselley-házban található kiállítás egész decemberben nyitva áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmillióból szüntetik meg a vizesedést

A jövő évi felújítás során víztelenítik a falakat, restaurálják a padokat a mosonszentjánosi templomban. Tovább olvasom