Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Szennyvíztisztító háromszázmillióból

A dunakiliti Veritas cég 300 millió forintból, önerőből épít egy saját szennyvíztisztítót.

Egy aggódó olvasó levele nyomán

„ Mindössze néhány nap alatt építettek egy csatornát a faluból a Duna-partig. Sok jel arra utal, hogy oda óhajtják kivezetni a szennyvizet, mindenféle tisztítás nélkül. Eddig a bezenyei tisztítóba ment Dunakilitiről a szennyvíz, de ott már most sem bírnak vele, olyannyira, hogy 23 órától reggel 6-ig beleengedik a szennyvíztöbbletet a Mosoni-Dunába. Teszik mindezt akkor, mikor Magyarország az EU tagja, és a Szigetközben nemzeti park kialakítását tervezik" – írta a Kisalföldnek „Egy aggódó ember" aláírással egy olvasónk. Lapunk most megkereste az üzem vezetőit is, akik elmondták: szó sincs tisztítatlan szennyvízről, a cég 300 milliót áldoz egy tisztítómű létesítésére.

Zárt rendszerben párologtatják

A dunakiliti cég üzemcsarnoka mögötti tisztítóból egy föld alatti csővezetéken folyik a tisztított szennyvíz a Dunába. Kattintson a képre >>
Leitner László, a Veritas tanácsadója elmondta: 2003 első felében a cég egy olyan gyártási folyamatba kezdett, amelyből a keletkező szennyvíz biológiailag nehezen volt bontható.

– Annak érdekében, hogy a környezetszennyezés a lehető legkisebb legyen, a szennyvizet ideiglenesen a bezenyei tisztítón keresztül vezettük ki. Azonban a telep kapacitásának gondjai, s a szennyvíz jellege miatt más beruházásra is szükség volt. Egy cégen belül a tisztító engedélyeztetési eljárását 2003-ban indítottuk meg, s nemrégiben beszereztük az összes hatósági engedélyt.

Ennek birtokában kezdte el a cég az építést. A szennyvíztisztító hatásfoka 90 százalék feletti lesz: vákuumdesztillációs eljárás során zárt körű technológiában elpárologtatják a vizet, így ártalmatlanítják a hulladékot.

Elsődleges a tisztítási hatásfok

A befogadó vízfelület kiválasztása okozta a hatóságok részéről az engedélyek kiadásának elhúzódását. Amiatt, hogy megfelelő tisztaságú szennyvíz kerüljön a befogadóba, elsődleges szempont volt a tisztítási hatásfok.

A most megvalósuló rendszer a legkorszerűbb technológia. Annak ellenére választotta ezt a Veritas, hogy mind a beruházási, mind az üzemeltetési költsége a lehetőségek közül a legmagasabb volt. Viszont ezzel látták biztosíthatónak azon szemlélet megvalósulását, hogy a természetet, a környezetet maximálisan megvédjék. A cég a minőségügyi és környezetirányítási rendszerét nemcsak névlegesen alkalmazza, hanem elkötelezett is ez irányban.

Százötven köbméter naponta

– A beruházás összköltsége több mint 300 millió forint, melyet teljes egészében önerőből finanszírozunk, a próbaüzem december közepén indul. Több pályázati lehetőséget is megvizsgáltunk, ám mindegyik esetében a megvalósítás minimum 1,5–2 évre tolódott volna ki, míg ezt a beruházást három hónap alatt valósítjuk meg. Az üzemcsarnok mögötti tisztítóból egy 4,5 kilométer hosszú, föld alatti csővezetéken folyik a tisztított szennyvíz a dunakiliti duzzasztómű alatt a Nagy-Dunába. A csőrendszer nyomáspróbáját most tartjuk. Az itteni tiszítóval naponta átlagosan 150 köbméterrel kevesebb szennyvíz jut a bezenyei telepre, ez nehezen bontható, így további terheléstől is megkíméljük az ottani tisztítót – mondta Leitner László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virtuális modell a nemzeti parkra?

A tervezett Szigetközi–Csallóközi Nemzeti Park ügyében már a holland illetékes tárca is egyeztet a megvalósíthatósági tanulmányt kidolgozó mosonmagyaróvári közalapítvánnyal. A hollandok a mezőgazdaság átalakíthatóságának koncepciójában, s egy egyedülálló, virtuálisan modellezett nemzeti parki működés kidolgozásában segíthetnek. Tovább olvasom