Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Szendrey Júlia-emlékkiállítás a piarista iskolában

Arató Zoltán nyugalmazott tanár kezdeményezésére Szendrey Júlia-emlékkiállítás nyílt a mosonmagyaróvári piarista iskolában. A Petőfi Irodalmi Múzeum által a „magyar irodalom legregényesebb alakjáról" összegyűjtött anyag a tanév végéig tekinthető meg.
A tanév végéig látogatható az a tárlat, mely hét tablón keresztül mutatja be Petőfi Sándor felesége, Szendrey Júlia életútját. A kiállított anyagot Ratzki Rita irodalomtörténész állította össze, aki a Petőfi Irodalmi Múzeum főtanácsosa.

A költő elvesztésekor az öngyilkosság foglalkoztatja, ingóságait elárverezik. Második házasságából négy gyermeke születik, negyvenévesen rákban hal meg.

– A múzeum igazgatója városunknak, a piarista iskolának ítélte a leghosszabb időre a Petőfi Sándorné Szendrey Júliáról szóló kiállítás anyagát, melyre több település is pályázott – magyarázza Arató Zoltán nyugalmazott pedagógus, akinek kezdeményezésére június közepéig látható a tárlat. A hét tablón keresztül „múltunk lángelméjének halhatatlan szerelmese" szép és megható életútját kísérhetjük végig lánykorától haláláig. A húszéves Júlia útlevelében (amit a kiállításon ugyancsak megtalálunk) olvashatjuk: állapota és foglalkozása – Petőfi Sándor felesége.

– Szendrey Júliát nemzedékeken keresztül elítélték, amiért még a gyászév letelte előtt eldobta az özvegyi fátylat, és Horváth Árpád egyetemi tanárral házasságot kötött, nagy botrányt keltve ezzel. Szeretném, ha személye megfelelő helyre kerülne. Meggyőződésem, hogy nem szerette második férjét, csak belemenekült ebbe a kapcsolatba – magyarázza a nyugalmazott pedagógus.

Szendrey Júlia 1828-ban Keszthelyen született. Nemcsak szép, de művelt lány, aki nagy gonddal készült az életre. Apja – aki sokat áldozott lányára – gazdag földbirtokosnak szánta. Ám Júlia a szerelmet és ezzel a szegénységet választotta Petőfi oldalán. 19 éves a házasságkötéskor, 21 évesen megözvegyülve egy csecsemővel, Zoltánnal magára marad. A költő elvesztésekor az öngyilkosság foglalkoztatja, ingóságait elárverezik. Második házasságából négy gyermeke születik, negyvenévesen rákban hal meg.

– Igen nagy tisztelője vagyok Szendrey Júliának, aki méltóképpen töltötte be azt a szerepet, amit egy nagy ember elvárt szíve választottjától, a nagy eszméi megvalósításában is mellette állt – állítja a most 83 éves Arató Zoltán, aki a piarista iskolában végezte tanulmányait, majd 1989-es nyugdíjazását követően ugyanitt folytatta tizenöt évig a nevelést 77 éves koráig.

Április 18–26. kivételével tanítási napokon a tárlat fél 8-tól este 6-ig látogatható a tanév végéig, a környékbeli iskolákból is várnak csoportokat.

A tanév végéig tekinthető meg a Szendrey Júlia-emlékkiállítás a piarista iskolában.
A tanév végéig tekinthető meg a Szendrey Júlia-emlékkiállítás a piarista iskolában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenit-díjas pedagógus

Budapesten szombaton vehette át a „Zenit 41" Apáczai Diploma Díj arany fokozatát a helyi… Tovább olvasom