Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Szén-monoxid-mérgezés Ásványrárón

Csak a szerencsén múlt, hogy nem okozta több ember halálát egy nem megfelelően működő gázkazán Ásványrárón. A háziak észlelték a szén-monoxid terjedését, így még időben elháríthatták a veszélyt.
Az elmúlt télen is több ember halálát okozta a nem megfelelően bekötött, vagy működtetett fűtőberendezések miatti szén-monoxid-mérgezés. Csütörtökön kora este Ásványrárón csak a szerencsének és a házban tartózkodó fiatalok éberségének köszönhető, hogy nem történt hasonló tragédia. Az Egres utca egyik házában egy 57 éves asszony, valamint 15 és 17 éves unokái voltak otthon. Amikor a fiatalok érzékelték, hogy a rosszullét kerülgeti őket, telefonon értesítették egy közeli ismerősüket.

Ő amint átért hozzájuk, érezte, hogy rossz a levegő a lakásban, a szobában pedig szinte már ájult állapotban talált rá az asszonyra. Azonnal értesítette a mentőket, az orvost és kiszellőztette a házat. A mentők enyhe szén-monoxid-mérgezéssel szállították kórházi megfigyelésre az asszonyt és két unokáját.

Lapunk információi szerint a családi ház gázkazánjával már napközben akadtak problémák.

A berendezés hibajelző lámpája világított, s emiatt többször újra is kellett indítani a kazánt. Vélhetően a nem megfelelő működés miatt került a nagy mennyiségű szén-monoxid a levegőbe.

Grósz József városi tűzoltóparancsnok amint azt a Kisalföldnek elmondta: a szén-monoxid-mérgezés rendkívül veszélyes, mivel fokozatosan elbódítja az embert, így még arra sem marad ereje, hogy kinyissa az ablakot. Gyakran fulladásos halálhoz vezet. A mérgező gáz ráadásul igen nehezen ürül ki a szervezetből. Emiatt is fontos, hogy a fűtőberendezéseket szakszerűen kössék be és odafigyeljenek a folyamatos karbantartására is. Amennyiben a berendezés valamiféle hibát jelez, azt azonnal le kell állítani a probléma elhárításáig.

Olvasóink írták

  • 1. Nagy Ágnes 2008. szeptember 01. 17:18
    „Ajánlom mindenki figyelmébe a szénmonoxid riasztót, az én életem már megmentette: www.coriaszto.hu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti dömping a határon

A közelgő húsvéti ünnepek miatt már megnőtt a személyforgalom a hegyeshalmi határátkelő… Tovább olvasom