Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Szemétszállítás számos akadállyal

Július elsejétől ismét önkormányzati feladattá vált a kommunális hulladékgyűjtés Mosonmagyaróváron.

Július elsejétől a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás többségi tulajdonában lévő cég végzi a lakossági hulladékelszállítást a Mosonmagyaróvár és a Csorna környéki településeken. Az alakulóban lévő vállalkozásnak és az új rendszernek még számos akadállyal kell szembenéznie. Erről kérdeztük dr. Árvay Istvánt, a 71 települést tömörítő társulás elnökét.

Dr. Árvay István – Figyelnünk kell, hogy veszteségeket ne okozzunk magunknak.
Dr. Árvay István – Figyelnünk kell, hogy veszteségeket ne okozzunk magunknak.
– A törvényi előírások szerint létrejött július elsejétől a többségi önkormányzati tulajdonú hulladékgazdálkodási cég?

 – A területünkön tevékenykedő Rekultív kft. kizárólag egy külföldi magánszemély tulajdonában állt. Ezt kettéválasztották, így márciusban létrejött a Rekultív Magyarország Kft. és a Rekultív Hulladékhasznosító Kft. Az utóbbi rendelkezik az összes olyan jogosítvánnyal, amely a lakossági hulladékszállításhoz kell. Ezt követően arra vártunk, hogy a hulladékgazdálkodási törvényhez kapcsolódó jogszabályok megjelenjenek. Ez június végéig elhúzódott. Mi közben a társuláshoz tartozó 71 településsel szerződést módosítottunk, felhatalmazásukat kértük, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végző cégben tulajdonrészt szerezhessen a társulás. Korábban ugyanis ez a nagytérségi társulás két uniós projekt levezetésére jött létre, nem arra, hogy „hulladékgazdálkodjon". Emellett az önkormányzatokkal kötött megegyezésben az is szerepel, hogy azokat a forrásokat, amelyeket nem használunk fel a két beruházáshoz, költhetjük a tulajdonrész vásárlására. Az 52 százalékos tulajdonrészre és a 100 százalékos tulajdonrészre is kaptunk árajánlatot a Rekultívtól.

– Mekkora összeggel, mikor és milyen forrásból vásárolták meg a többségi hányadot?
– Az üzletrész adásvételi szerződését már aláírtuk, de a kifizetés feltételekhez kötött. A Rekultív a tulajdonjogot 52 százalékban átengedte, annak ellenére, hogy ez még nincs kifizetve. Konkrét összegről nem szeretnék beszélni, de annyit elmondhatok, hogy ez jóval alatta van annak, amit eredetileg kértek tőlünk. Az állami önerőalapból sikeres pályázat során 430 millió forintot nyertünk el. Ezáltal felszabadult pénz, amit így nem kell a projekt önrészére fordítanunk. Ebből fizetnénk ki a tulajdonrészt. Decemberig egyébként a Rekultív Hulladékhasznosító Kft. száz százalékban önkormányzati tulajdonba kerülhet. A cégnek az év végéig akkreditációt is kell szereznie.

– Jelenleg milyen szerkezetben működik az új cég?
– Az ügyfélszolgálatot fogja működtetni, az adminisztráció került át 25 emberrel ebbe a cégbe. Mi fogjuk működtetni a hulladékudvarokat, a jánossomorjai kezelő- és válogatóművet, ahol nemsokára már indulhat a próbaüzem. A hulladékszállításhoz szükséges eszközöket egyelőre béreljük a Rekultív másik cégétől. A későbbiekben a cég neve, telephelye is változni fog. Kosár Tibort, a VÜF vezetőjét kértük fel a kettős ügyvezetésre együtt Hancz Attilával, a Rekultív képviseletében.

– A már említett hulladékgazdálkodási projekt keretében is szereznek be eszközöket?
– Igen. Ám a nehézséget az okozza, hogy nekünk nemcsak a hagyományos gyűjtést és szállítást kell megszerveznünk, hanem a szelektív gyűjtés egészét is. Ehhez az összes eszköz a rendelkezésünkre áll, a járművek kivételével. Amíg az új gyűjtőjárművek nem érkeznek meg, addig nem osztjuk ki a kék, szelektív kukákat. Ezeket első körben Mosonmagyaróváron helyezzük ki, ezzel együtt csökken majd a szelektív szigetek száma a városban.

Az új hulladéklerakó udvarok – így a mosonmagyaróvári is – még engedélyre várnak.
Az új hulladéklerakó udvarok – így a mosonmagyaróvári is – még engedélyre várnak.

– Az új hulladékgazdálkodás költségei és a hónap elejétől esedékes 10 százalékos rezsicsökkentés hogyan egyeztethető össze? Fenntartható így a tervezett rendszer?
– Egységes díjtétel és szolgáltatás volt a társulásunk célja, jelenleg településenként eltér a díj és a szolgáltatás színvonala is. Mostanra azonban nem az önkormányzatok vagy a társulás a díjmegállapító hatóság, hanem az energiahivatal. Korábban az árakat befagyasztották, július elsejétől pedig a rezsicsökkentett áron kell szolgáltatni. Éppen ez a gond, hogy most van egy befagyasztott és rezsicsökkentett árunk, meg van egy koncepció, ami arra épült, hogy a 71 településen egységes szolgáltatási színvonalat fogunk bevezetni. Jelenleg csak oda tudunk új edényzetet kihelyezni, ahol amúgy is magasabb az ár. Ha megkapjuk a várt árkiegészítést az államtól, akkor pótolni tudjuk a további területeken is. Figyelnünk kell, hogy veszteségeket ne okozzunk magunknak, jelen áron ugyanis csak veszteséggel lehetne bekapcsolni az összes települést a rendszerbe.

– Lesz zöldhulladékgyűjtés és lomtalanítás?
– A zöldhulladékgyűjtőknek július elsejétől megszűnt az engedélye, ezért be kellett zárni. A tíz új hulladékudvar is elkészült, azonban ezekre még nincs engedélyünk. Ugyanis az engedélyeztetést csak akkor kezdhettük el, amikor bizonyítani lehetett, a cég többségi önkormányzati tulajdonban van. Mosonmagyaróváron elkezdtük a barna kukák kihelyezését, s mindenkinek jár mellé ingyenesen egy komposztálóedény. Újdonság továbbá, hogy lehet nyolcvanliteres barna zsákokat is vásárolni. Átalakul a lomtalanítás rendje is: egy-egy központi helyet jelölünk ki, ami zárható és egy hétig tart majd a gyűjtés – foglalta össze a további változásokat dr. Árvay István.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. zöldike 2013. július 27. 20:42
  „Pancser! Ha megnéznéd a www.kormany.hu oldalon, hova mennek a támogatások, rádöbbennél, hogy egy jobboldalinak mondott kormány sem mindig a szélesebb tömeg érdekében hozza a törvényeket!
  Elfogadom, hogy másképpen vélekedsz, de megtisztelnél vele, ráadásul a Te látóköröd is bővülne, ha mégis rákeresnél a jobboldali értelmiség írásaira a neten!”
 • 36. pancser 2013. július 27. 19:39
  „34. zöldike 2013.07.27. 18:41
  Sok hozzászólást olvasol és keverd ki mit mondott. Minden ember más. Nem komcsizok és nem is emútnyócévezek.
  Vagyok annyira érett, hogy tudjam nincsenek sem makulátlan pártok, sem makulátlan emberek. Ha a hibátlanságban hisszünk terítjük a diktatúra léptei alá a szőnyeget.
  Pártok születnek, élnek meghalnak mint az emberek. A rendszerváltás óta MDF, SZDSZ, Kisgazda Párt szűnt meg a jelentősebbek közül. A Fidesz kicsiből nőtt naggyá, egy ciklusa még biztosan van.
  Személy szerint a legnagyobb útkeresés a baloldalon van, azt valószínűsítem, hogy ott lesz majd egy teljesen új formáció előbb- utóbb, amelynek van esélye a jobboldallal szemben. Azt is hozzáteszem, hogy szerintem a bal és jobb meghatározás teljesen elavult. ennek magyarázata hosszabb tanulmányt igényelne. Valamiféle leegyszerűsítéssel élve, a jobboldal is hoz a szélesebb tömegnek kedvező törvényeket, a baloldalinak mondott kormányok nem egyszer a pénzügyi csoportoknak kedveznek, vagyis erősen keverednek a dolgok.”
 • 35. zöldike 2013. július 27. 19:26
  „Pancser! Ha a szemedet meg az eszedet, no és az internetet arra használnád, amire való,ha a Népszavát nem is, de legalább a jobboldali közgazdászok véleményét elolvashatnád, mennyire rossz az az irány, amelyikbe a fanatikusok tartanak! Chikánt, Mellárt Tamást, stb. már csak nem tartod komcsinak! Demján sincs nagyon megelégedve, Csányi még annyira sem..., pedig ők sem ellenzékiek. Papp professzorról nem is beszélve - ő is elkötelezett jobboldali, mégis meg megfogalmazta a kifogásait egy parlamenti beszédében. Miért nem figyeltek az okosabbakra??”
 • 34. zöldike 2013. július 27. 18:41
  „Pancser! Megerősítetted a korábbi véleményemet: a fanatikusok nem tájékozódnak! Sehonnan, nemcsak a Népszavából nem!
  (Legfeljebb majd az "emútnyócév"et hibáztatják, ha orvos- és szakdolgozó hiány miatt gyógyszállót csinálnak egyszer a kórházból.)
  Nagyon nagy szükség lenne egy józan, mérsékelt jobboldali pártra! Átlagosan normális, jobboldali értékrendet valló embernek nincs kire szavazni!”
 • 33. pancser 2013. július 27. 16:25
  „30. justitia18 2013.07.27. 11:33
  Mocskolódás ügyben szíveskedjél tanulmányozni "abszurdisztán" infantilis szövegelését. A mosoni piac sem ás mint a többi az országban, oda az emberek elsősorban vásárolni járnak, meg persze eszmét cserélni, mindenki a hasonlóval elsősorban. A közvélemény kutatások nem igazolják azt amit állítotok.
  Az ellenzék meg az objektivitás messze állnak egymásról a dolog természetéből adódóan nem is lehet az. Valaki irigykedik, szeretne hatalomra kerülni de az én vagyok, de könnyen kitalálhatod ki az. Nehogy azt hidd hogy a városlakók nagy számban cserélnék le velük a mostaniakat! Én inkább azt látom valaki alatt nagyon mozog a föld, vagy azt hiszi és ezért hisztizi tele éretlen személyiségre valló jelzőivel, szószörnyeivel a helyi fórumokat.
  32. zöldike 2013.07.27. 15:35
  Nem olvasom ezt a lapot, de akinek tetszik olvassa. Furcsa lenne, ha egy ellenzéki lap a kormányt dicsérné!”
 • 32. zöldike 2013. július 27. 15:35
  „Pancser! Tényleg érdemes a piacra járni! Ott hallottam, de a mai Népszava ír is róla: Átverték az egészségügyieket”
 • 31. abszurdisztán 2013. július 27. 13:52
  „Pancser, kérem , ez a helyzet. A zembereknek elege lett Önből és azokból, akiket az objektív körülmények ellenére makacsul véd. Ne tegye ! Nem érdemlik meg , csak saját magát járatja le.”
 • 30. justitia18 2013. július 27. 11:33
  „27 !
  Kedves Pancser !

  Az összes, normálisan, kulturáltan, objektívan, általában pártpolitikától függetlenül kommentelő, ill. európai módon gondolkodó ember tudja, hogy népnemzeti, szabadságharcos, narancs-narancssárga köd lebeg a szemed előtt, ill. próbálsz megfelelni gazdáidnak, akiknek fizetett bértollnoka vagy.
  Semmi másra nem vagy alkalmas, csak vazallusi szerepre, meg mocskolódásra. Azért vagy ott, ahol vagy, azért értél el annyit, amennyid van, sajnos ennyit ér az egész életed, ezért nincs normális egzisztenciád. Irigy vagy és féltékeny a nálad tanultabb, okosabb, tehetségesebb emberekre...
  De mindezek ellenére azért én a helyedben még sem védeném a fideszes tolvaj kormányt és helyi, mutyizós vazallusait sem (<moderálva>.), mivel mi mosonmagyaróvári lakosok tudjuk az igazságot, hiszen itt helyben mindenki ismer mindenkit, tud mindenki mindent, kisváros vagyunk.
  Sőt, a saját berkeiteken belül is azt látjuk, hogy akinek van, maradt még egy kis csepp esze, az már a jövőjére gondol, nem a parancsok végrehajtására, hiszen itt szeretne a későbbiekben is normális életet élni a városban...
  Kár mocskolódnód, főleg azt, aki korrektül, sokszor szarkasztikusan, néha kicsit pejoratív módon elmondja a mosonmagyaróváriak objektív, kendőzetlen véleményét az alkalmatlan képviselőtökről, a korrupt városvezetőkről, a megélhetési politikusaitokról, mert annál erősebb, összetartóbb lesz az ellenzék.
  Ezt sem veszed észre ? Hát mire figyelsz ? Az egész város röhög rajtatok, meg amiket csináltok...
  Javaslom, menj ki a mosoni piacra, és hallgasd meg az ott vásárló zembereket...”
 • 29. pancser 2013. július 27. 11:01
  „28. pityus 2013.07.27. 10:29
  Mégis elolvasod, különben honnét tudnád mit írok.”
 • 28. pityus 2013. július 27. 10:29
  „pancser vedd már észre senki nem kiváncsi a seggnyaló kommentjeidre!!”
 • 27. pancser 2013. július 26. 22:41
  „26. zöldike 2013.07.26. 21:34
  Nem szokásom komcsizni, mutass rá hol tettem! Fanatikus sem vagyok, hanem ellene vagyok az ilyesminek. Az nem fanatizmus, ha valaki úgy gondolja, hogy az nem helyes, hogy bárki rendszeresen szeretett városunk választott vezetőibe törölheti a cipőjét. Abba én is beletörlöm de előtte belelépek valamibe, hogy észre vegye magát, csupán erről van szó.
  Bálványimádó sem vagyok, ebben is tévedsz csak arról van szó amit az előbbi mondatban írtam. Mellébeszélek én? Szerintem a fő mellébeszélő az akinek mint Mórickának mindig csak egy dolog jut eszébe.
  Ennyit mára, jó éjszakát!”
 • 26. zöldike 2013. július 26. 21:34
  „Pancser! Tudod, Veled is csak az a bajom, mint a többi fanatikussal: hogy kizárólag a saját véleményüket fújják, nem tájékozódnak, tényeket nem vesznek figyelembe, és ha az ember megpróbálja az ellenkezőjét bizonyítani, általában lekomcsizzák vagy mellébeszélnek, gyakran megsértődnek, hogy megbántotta a másik a bálványaikat. Pedig a bálványimádást a Biblia is tiltja! Egy kritika pedig lehet építő is!
  Te is mellébeszélsz a 20.18-as véleményedben! A 13.36-os és 16.09-es hozzászólásaid pedig tájékozatlanságra utalnak!”
 • 25. pancser 2013. július 26. 20:18
  „23. zöldike 2013.07.26. 16:22
  A szocik idején történt a drasztikus áremelés, a heti két gyűjtés egyre csökkentésével, 2000 évben.
  24. abszurdisztán 2013.07.26. 17:31
  Olvasod, hogy a haverjaid mit műveltek, hogyan verték át a népet? Egyért fizetett a lakosság ugyanannyit mint korábban kettőért, sőt még ünnepeltették magukat, hogy nem emeltek árat. Tényleg nem, csak ugyanazért fél szolgáltatás járt, az osztrák meg kaszált!”
 • 24. abszurdisztán 2013. július 26. 17:31
  „Bizony, bizony .... ez a lépés most teljesen ellent mond a rezsicsökkentésnek. Hát nem vagyok ellensége én sem a pénzemnek, csak észre veszem, ha valami drágul. Lehet még mellébeszélni, visszatérni egész Árpád apánkig, de mi a jelenlegi helyzetet értékeljük. A hulladékszállítás területén nem valósult meg a rezsicsökkentés.”
 • 23. zöldike 2013. július 26. 16:22
  „Pancser! Higgadtan, nyugodtan mondom, nem gyalázva sem pártot, sem másik hozzászólót, pusztán a tényeket:
  a rendszerváltozás utáni első önkormányzat privatizálta a hulladékszállítást. Az pedig nem szoci volt!
  A gyakorlat majd eldönti, kinek van igaza a jelenlegi vitában. De azt Te is beláthatod: az emberek nem azért írták alá a rezsicsökkentési íveket, hogy megdráguljanak a szolgáltatások!”
 • 22. pancser 2013. július 26. 16:09
  „20. zöldike 2013.07.26. 15:18
  Neked veled semmi bajom. Ha majd "abszurdisztán" azaz .........nem gyalázza folyton a város választott első emberét, sőt más vezetőket, képviselőket, titkárnőt és másokat, akkor majd az egész mosonmagyaróvári fórum hangneme meg fog változni. Rajta múlik!
  Mikor került osztrák kézbe a város szemétszállítása? Pontosan nem tudom, de az ezredforduló környékén lehetett, ezt követte a kétszeri gyűjtés megszüntetése 2000-ben, változatlan díjak mellett.
  Az új rendszert meg ne temessük, a szándék a környezetbarát megoldások. A zsákos begyűjtés is az volt, de ennek megoldása szinte lehetetlen. Képtelenség a város minden fűnyíróját összehangolni, így aztán mindig volt valahol zöldhulladékkal teli zsák. A fű azonnal erjedésnek indul a nyári melegben meg hát a látvány sem éppen turistacsalogató volt. Az átmeneti komposztálás, pláne ha edényt is adnak hozzá nem rossz megoldás, egy fityingbe sem kerül, meg plusz fáradtságba sem. A zöld összeesik, földszerűvé válik, töredékére zsugorodik eredeti térfogatának. Aztán eldöntheti mindenki, hogy felhasználja-e vagy a kukába teszi. Ez utóbbi nem jó ötlet, a jó komposzt többet és a trágyánál.”
 • 21. abszurdisztán 2013. július 26. 16:08
  „Pancser, hallja , mit mond a Zöldike ? Csak higgadtan, nyugodtan. Könnyű gutaütést kapni a nagy melegben. Jobb, ha most a komposztálás helyett kiballag a Dunára egy hideg sörre.”
 • 20. zöldike 2013. július 26. 15:18
  „Pancser! Biztos vagy benne, hogy a szoci vezetés adta az osztrák kezébe a szemétszállítást??
  Én nem! Meg abban sem, hogy illő dolog egy fórumon személyeskedni, mások zsebében turkálni,gyalázkodni, stb. Szerintem egy fórum arra való, hogy a közösség dolgait közösen megvitassuk. Higgadt, nyugodt hangnemben, érvekkel és ellenérvekkel vitatkozzunk a témáról.
  Használhatnál egy kicsit udvariasabb hangot is, kevésbé gyűlölködőt!”
 • 19. pancser 2013. július 26. 13:36
  „18. abszurdisztán 2013.07.26. 11:12
  Magadra ismertél? Ez nagyon jó, de vannak olyan húzásaid, hogy erősen türtőztetnem kellett magam, szerencsédre sikerült.
  Te akarsz engem kioktatni jó modorról te, aki folyamatosan nagypestázol, mutyinográdozol, kubatovozol meg az Isten tudja miket fröcsögsz. Ilyet csak a buták csinálnak meg te. Szerencséje a mostani vezetésnek, hogy egy ilyen balfék áll szemben a baloldalon.
  Nagyon jó a kiflipéldád, kérdezd már meg a korábbi szoci vezetést, hogyan jött nekik össze változatlan áron a korábbi két kuka ürítés helyett heti egy, amikor az osztrák kezébe adták a hulladékgyűjtés? Ezen filózzál mielőtt ostobaságaidat leírod! Számtalan, több ezer családi ház van a városban, békésen megoldják ma is, holnap is a szerves hulladék dolgát, ők tudják, hogy az nem szemét. No persze ők csak egyszerű emberek, nem olyanok mint te, nincsen két betű a nevük előtt, akiknek nem megerőltető a komposztáló tartályba dobni a fű nyesedéket, ahol pár hét alatt a térfogata a tizedére csökken. Ajánlom neked Bálint gazdát ő majd elmagyarázza neked, hogy mennyire helyes a komposztálás és hogyan kell az csinálni.”
 • 18. abszurdisztán 2013. július 26. 11:12
  „Pancser ! Az Ön személyeskedése ostoba és otromba. Itt mindenki - köztük Ön is - név nélkül írhat. Felfogta ? Ahogy látja, a normális embereket zavarja az Ön stílusa. Ha a boltban 100 Ft-ért tegnap 4 kiflit vehettem, ma meg mér csak 2-t, az számomra árdrágítást jelent. Az emberek nem fognak sem komposztálni , sem plusz zsákot venni. ki fogják vinni a hulladékot az erdő aljára, közterületre, ide-oda. Onnan összegyűjteni sokkal többe fog kerülni. Ezt az értelmes emberek mind belátják. Önt - nyilatkozatai alapján - nem sorolom ide. Bár a SZOT-üdülők ideje lejárt , remélem , hogy a bősz komposztálás mellett el tud majd menni nyaralni. Ha nem, közel a Duna, ott pihentesse abszurd gondolatok között megfáradt elméjét.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égett a fenyőerdő Hegyeshalomnál - képgaléria

Egy hektáron égett le a fenyőerdő a Hegyeshalomhoz tartozó Márialigetnél szerda délután. Tovább olvasom