Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Szemétlerakónak használják a Lajta-ágat

Mosonmagyaróvár - Sokan hulladéklerakónak használják a magyaróvári belvárost átszelő Temető-ági Lajtát. A szemetelés gyakran okoz dugulást a csatornán. Legutóbb például egyebek mellett hetven elszáradt temetői koszorút szedtek ki a mederből.
Egyre több gondot okoz a mosonmagyaróvári Temető-ági Lajtán a mederbe dobált rengeteg hulladék. A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. munkatársai szinte már hetente vonulnak ki egy-egy duguláshoz. A legfőbb problémát az okozza, hogy a csatorna mellett lakók közül sokan hulladéklerakónak használják a medret. Többnyire különféle kerti hulladékok miatt keletkeznek dugulások a Lajta-ágon, ám mivel a csatorna keresztülfolyik a magyaróvári temetőn, így sok elszáradt koszorú is kerül a mederbe.

Legutóbb például a csatorna közvetlenül a Szent Flórián utáni szakaszán keletkezett egy uszadékdugó, aminek következtében egy méterrel megemelkedett a vízszint. Innen a városüzemeltető munkatársai több köbméter szemetet – köztük több mint hetven temetői koszorút – szedtek ki. Ez az eset azonban nem egyedi, a közelmúltban például az út alatti átereszt tisztították ki, mivel már szinte egyáltalán nem folyt át rajta a víz. Ez a munka rendkívül költséges, hiszen még búvárokat is igénybe kellett venni a takarításhoz. További problémát okoz, hogy a Temető-ági Lajta karbantartása igen nehéz, mivel a partszakasz szinte teljes egészében beépített, így csak magánterületeken keresztül tudnak hozzáférni a szakemberek.

Temető-ági Lajta: A városüzemeltető munkatársai legutóbb több mint hetven elszáradt koszorút szedtek ki.

A városüzemeltető felhívja a lakók figyelmét, hogy hulladékaikat ne a Lajta-ágba szórják, illetve tartsák rendben saját partszakaszukat.
A mederben lévő rengeteg szemét főként a nyári időszakban okoz problémát, ilyenkor emiatt gyakorta az egész belvárost elárasztja a csatornából áradó bűz.

A hulladéklerakás visszaszorítása érdekében a városüzemeltető kezdeményezi az alkalomszerű közterület-felügyeleti ellenőrzéseket a Temető-ág mentén.

Olvasóink írták

 • 5. matriné 2008. február 14. 16:55
  „Majd, ha bírságolásból itt is kapnák a jattot, akkor erre is lenne kapható egyén elég, nem csak a trafipaxolásokra!”
 • 4. lujo 2008. február 07. 08:22
  „Figyelőszolgálatot kellne szervezni és figyeltetni kellene a medret szeméttel teleszórókat. A kiszabott több százezres büntetés mindíg meghozza a hatást, és a költségek is megtérülnek.”
 • 3. Rob 2008. február 06. 10:10
  „Nem csak a Temető-ági szakaszst használják így!
  Meg kell nézni a Malom-ági Lajtát!! A hétvégén a kegves szomszéd fákatmetszett és a vízre bízta az elszállítást, ami persze náálunk meg akadt s munkát adva nekünk hogy ki emeljük a temérdek ágat.
  Hogy szabad folyást biztosítsunk a viznek, s ne mi nézegessük embertársaink szemetelését. A tisztitás aVÜF-é lenne, de akinek vizparti telek kapcsolata van igazán megoldhatná hogy kicsit kitakarítja, és nem pedig feltölti a medret!”
 • 2. Abrafax 2008. február 06. 09:38
  „Tanulja meg végre a helyi polgár rendeltetészerűen használnia város közműveit és közterületeit! A Lajta nem szeméttároló, nem szennyvízcsatorna! A középkorban voltak utoljára nyitott kloákák a városban, még biohulladéknak sincs helye a folyóban, akármekkora is a vízszint! Amit a szemetelők maguknak megspórolnak, annak a többszörösét fizetjük kárelhárításra - mindenki adójából. Ráadásul éppen az ilyenek a leghangosabbak, ha úgy érzik, jár nekik valami!!! Akkora büntetést a nyakukba, hogy attúl kolduljanak!!!”
 • 1. okoskodó 2008. február 06. 08:27
  „" .....mivel a partszakasz szinte teljes egészében beépített...."
  Már megint egy öngól a hivatalos szervek által! Van, és mindig is volt erre szabályozás, hogy a folyóvízek mellett hány métert kell elhagyni, árvízvédelmi, medertisztítási, stb céllal. Miért nem ellenőrizték, ellenőrzik, hogy ezt a kedves lakók hogyan nem tartják be? Ja mert némelyik hivatalos személy maga is a víz mellett lakik??!! Ráadásul a szóban forgó Lajta ágat használják a mellette lakók a fűnyíráskor keletkezett hulladék "elszállítására" is. Ez még csak működne, ha lenne a patakban elég víz. A vízügy azonban kétnaponta elzárja a zsilipet, hogy az a kevés élőlény, ami betéved, had vergődjön az iszapban, amíg ki nem múlik. Hozzáért(z)ő emberek, hol vagytok???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten vadásznak a húszezer hektárra

Szigetköz - Évek óta tart a vadászati jog megszerzéséért a vita a Felső-szigetközi Vadászati… Tovább olvasom