Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Szeméthalmok a tölgyek alatt Mosonmagyaróváron - fotó

A környezetszennyezőket még a védett hóvirágmezők sem hatják meg, lépten-nyomon szeméthalmokra bukkanunk akadémiai fás legelő évszázados tölgyei alatt, Mosonmagyaróvár határában.

"A mellékelt képen `csendélet´ látható, sajnos nem ez az egyetlen, az egykor szebb napokat látott akadémiai fás legelő évszázados tölgyei alatt, Mosonmagyaróvár határában.

A környezetszennyezőket még a védett hóvirágmezők sem hatják meg, lépten-nyomon szeméthalmokra bukkanunk.Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


Úgy tűnik, hogy a terület gondos gazdának is híján van. A cserjések terjeszkednek, szinte áthatolhatatlan bozótost alkotva a két-három évtizede még tiszta gyepen álló tölgyek között, ahol kora ősszel tömegesen virított a zöld fűben kékes-lilás virágaival, a ma már védett őszi kikerics.

Ez a néhány hektár az eredetinek csupán töredéke, de annál értékesebb, agrártörténeti, agrároktatási vonatkozása van, száznál is több gazdász generáció ismerte, járta diákévei alatt, mert a Tangazdaság része volt.

A bozótos, szeméttel teleszórt fás legelő különösen nyáron erősen elvadultnak látszik, de ilyenkor tavasz elején lombok hiányában felfedezhető még egyedisége, ilyet a környéken máshol nem találunk.
Ha majd egyszer valaki úgy dönt hogy `rendbe teszi´, a mai technikával letarolhatja az egészet néhány nap alatt, pedig kár volna a szép tölgyekért, a ma már csak az emlékezetekben élő látványos legelőért.

Talán ha védettséget kapna, következésképpen így jóval több figyelmet, esély lenne a romlás megállítására, a növénytársulás eredeti, vagy az azt megközelítő állapotba hozására" - írta Tudósítónk.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi okozta a halálos balesetet Lébényben? Egyelőre nincs válasz

Jelenleg nem tudni, mi okozta azt a végzetes lébényi balesetet, mely során egy elektromos biciklit hajtó férfi életét vesztette február közepén. Tovább olvasom