Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Szelvénykövekkel a biztonságért

Mosoni-Duna - A folyamkilométert jelző oszlopokat helyezett el öt kilométerenként az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Mosoni-Dunán. Ezzel is könnyítenék a vízi túrázók tájékozódását.
A Mosoni-Dunán szelvénykövek nyújthatnának támaszt a tájékozódásban, így megkönnyítve a bajba jutott vízi túrázók mentését. Ennek fontosságára rávilágított egy 19 éves fiatalember esete is, aki a Mosoni-Dunán került életveszélybe a darazsak támadása miatt. A bajba jutott fiatalt (és barátait) több mint egyórás keresés után találták meg. A civil szervezetek, kempingesek már korábban is sürgették az összefogást a folyamkilométert jelző táblák, oszlopok elhelyezése érdekében.

– Az Öreg-Dunán a hajózási KRESZ szabályainak megfelelő táblák segítik a közlekedést, a Rábát Sárvár és Győr között már korábban beszelvényeztük.

Szelvényköveket helyeztek el öt kilométerenként a Mosoni-Dunán.
Szelvényköveket helyeztek el öt kilométerenként a Mosoni-Dunán.

A Mosoni-Dunán a rajkai kempingtől a győri Vásárhelyi hídig az ősz folyamán helyeztük el öt kilométerenként azokat a betonoszlopokat, melyeken színes felfestéssel jól láthatóan jelöltük az adott folyamkilométer-számot– tájékoztatott Baross Károly, a vízügy műszaki igazgatóhelyettese. A folyón amúgy már korábban is jelölték a folyamkilométereket, azonban a fémtábláknak vagy „lába kelt", vagy megrongálták azokat.

Az újonnan elhelyezett tájékoztatók segítségével a bajba jutott vízi túrázó konkrét helymeghatározást adhat magáról és a mentés is egyszerűbb, hatékonyabb lehet. A szakemberek szerint a balesetek többsége a Mosoni-Duna Rajka–Halászi közti szakaszán történik, hiszen itt a folyó kanyargós, gyors folyású, keskeny és a bedőlt fák is komoly gondot okoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féléves kómából ébredt!

Dunakiliti - Nemrég felébredt a kómából, és állapota folyamatosan javul annak a dunakiliti fiatalembernek, aki júniusban autóbalesetet szenvedett. Újra tanítják beszélni, fényterapeuta, gyógytornász és masszőr segít. Tovább olvasom