Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szellemkastély a határon

Rajka - Szinte teljesen kihasználatlan a több milliárdból épített rajkai határátkelő. A Kisalföld úgy tudja: érdeklődők vannak az objektumra, ám konkrét elképzelés még nincs a hasznosításáról. A forgalmat akadályozó létesítmények elbontása több évig is eltarthat.
Alig tíz éve adták át a 3,8 milliárd forintból kialakított korszerű rajkai közúti határátkelőt, jelenleg azonban szinte teljesen üres a hatalmas komplexum. Mint ismeretes, hazánk schengeni tagságával a belső határszakaszokon mind a vám- és pénzügyőrség, mind a határőrség jelenléte megszűnt. Az objektumok már nem minősülnek határátkelő helyeknek. A létesítmények és a hozzájuk tartozó földterületek állami tulajdonban vannak, a vagyonkezeléssel korábban a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságát bízták meg.

Az államháztartási törvény értelmében a funkciójukat vesztett határátkelők vagyonkezelői joga a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-re szállt. Ez a szervezet jogosult majd dönteni a további hasznosítás mikéntjéről: az ingatlanok értékesítéséről vagy új vagyonkezelők kijelöléséről. A társaság folyamatosan veszi át a létesítményeket, majd miután ez megtörtént, következhet a tavaly decemberben elkezdett átalakítás második üteme. A tervek szerint ennek során véglegesen megoldják az akadálymentesítést, elbontják a magas létesítményeket, kezelőépületeket, fülkéket, védőtetőket. Az elképzelések szerint két-három év múlva tűnhetnek el a forgalmat akadályozó építmények. A megmaradókat a vagyonhasznosító vagy értékesíti, vagy bérbe adja. Az előírás szerint a munkálatok és a terület hasznosítása során tekintettel kell lenni arra, hogy az ellenőrzés a jövőben átmenetileg bármikor visszaállítható legyen.

Az 1997-ben épült rajkai határátkelő jelenleg szinte teljesen kihasználatlanul áll. A hazai M12-es autóutat és a szlovák D2-es autópályát összekötő épület magyarországi részét közel 4 milliárd forintból építették fel. A mintegy 26 hektáron többek között 93 ezer négyzetméternyi utat aszfaltoztak le, 21 ezer négyzetméteren raktak le térkő burkolatot, 113 férőhelyes kamionparkolót alakítottak ki és nem utolsósorban egy 4240 négyzetméter alapterületű, háromszintes épületet, valamint vizsgálóépületeket, fülkéket is felhúztak. Alig tíz év telt el az óriási beruházás óta és ennek a hatalmas objektumnak ma már csupán morzsányi töredékét használják.

Rajkai átkelő: A hatalmas objektumból jelenleg mindössze néhány forgalmi sávot és pár irodát használnak.
Rajkai átkelő: A hatalmas objektumból jelenleg mindössze néhány forgalmi sávot és pár irodát használnak.

A számos korszerű irodát rejtő épület néhány helyiségében jelenleg a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészeti és közbiztonsági osztálya kapott helyet, ám úgy tudjuk, az egység még ebben az évben beköltözik Mosonmagyaróvárra. A rajkai létesítményben rajtuk kívül még a rendőrség magyar–szlovák kapcsolattartó pontja működik néhány irodában. A tervek szerint ők a jövőben is itt maradhatnak. Ezeken kívül azonban a hatalmas háromszintes épület csaknem teljesen kihalt. Úgy tudjuk, egyelőre nincs is konkrét elképzelés a hasznosítására. Lapunk információi szerint sokan érdeklődnek az objektum megvétele iránt, akik elsősorban logisztikai bázist vagy kamionpihenőt hoznának itt létre.


A szlovák oldal teljesen üres

A korábbi, összesen negyvenkét forgalmi sávból jelenleg mindkét irányban két-két sávot használhatnak az autósok, illetve egyet a kamionok. A több mint száz férőhelyes kamionterminált az átkelő decemberi „akadálymentesítésekor" érthetetlen okból elzárták a forgalom elől. Naponta átlagosan ezer teherautó halad keresztül az átkelőn, a parkoló hiánya pedig hétvégenként – kamionstop idején – rendszerint hatalmas káoszt okoz. A szlovák oldali hatalmas objektum teljesen üres, egyfajta szellemkastélyként magasodik az autópálya fölé.

Olvasóink írták

 • 4. titus 2008. április 27. 10:42
  „Nem a határokról van szó!
  Az épületekről!
  Hozzáteszem,nem kell lebontani őket,elhordják rövid idő alatt.
  Mint Nyugat-Európában mindenhol.”
 • 3. kovacsm 2008. április 25. 20:04
  „Nyugat-Europaban egyetlen hataratkelot sem bontottak le es bontanak le, mert ha barmi "terror" esemeny torteni a hatarokat le fogjak zarni!!!

  Ugyhogy nehogy azt higgyuk, hogy a hataroknak vege...”
 • 2. majd én megmondom 2008. április 23. 21:06
  „Hát én is ugy tudom hogy az M15-ös akart lenni.
  De ha megnézem a cikk íróját akkor már mindent értek.
  :) :) :) :))))))))))))”
 • 1. Oklahoma 2008. április 23. 17:34
  „M12-es autóút, az melyik ??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forró hangulatú táncgála

Mosonmagyaróvár - Szombaton hatodik alkalommal szervezték meg a mosonmagyaróvári kulturális… Tovább olvasom