Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Szélerőmű Újrónafőn

Forradalmian új lapáttechnikával szerelt szélerőművet állítottak fel Újrónafőn a 86-os főút mentén.
Csütörtökön emelték a helyére a rotorját az Újrónafőn épülő szélerőműnek. A hetvenöt méter magas, 800 kilowatt teljesítményű erőművet a Lég-Áram Környezetvédelmi Alapítvány építteti Újrónafő határában, a 86-os főút mentén, a császárréti bekötőútnál. A 200 millió forintos beruházást az alapítvány uniós – Phare-CBC pályázatból – és hazai kormányzati támogatással valósította meg.

A forradalmian új rotorlapáttal szerelt szélerőművet a német Enercon GmbH gyártotta és szállította le a helyszínre. Eredetileg egy E–40 típusú, 600 kilowatt teljesítményű berendezést telepítettek volna Újrónafőre – a 86-os főút másik oldalán két ilyen erőmű működik már néhány éve –, ám a gyártó vállalta azonos feltételekkel egy E–48 típusú, 800 kilowatt teljesítményű gyűrűs szinkrongenerátorral szerelt szélerőmű felépítését. Stelczer Balázs, az összeszerelést és kivitelezést végző cég vezetője a Kisalföldnek elmondta: ennek a forradalmian új rotorlapáttal szerelt szélerőműnek a teljesítménye 800 család éves villamosenergia-felhasználásával egyenértékű. A gyártó az új technológiával a korábbi konstrukcióknál harminc százalékkal nagyobb hozamot vár. Az Enercon tizenöt év garanciát vállalt a szerkezetre.

A szakemberek két nap alatt felállították és összeszerelték a létesítményt, a villamos hálózathoz csatlakoztatásához azonban még kétheti munka szükséges. A szélerőmű által megtermelt villamos energiát az E.ON Áramszolgáltató Rt. veszi át.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tantermekben esznek a diákok

Beszámoltunk arról, hogy a mosonmagyaróvári Bolyai-iskola egyik épületszárnyát életveszélyesnek minősítette a statikus, ezért le kellett zárni. Az alig tíz éve – információink szerint közel 40 millióért – felújított épületrészben eddig az ebédlő, a tálalókonyha és néhány számítástechnika- tanterem működött. A statikus szerint hiányzik a felső tetőszerkezet merevítése. Tovább olvasom