Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Széchenyi hazatért

Mosonmagyaróváron az önkormányzat és adakozók támogatásával megvalósult a Széchenyi István-portrészobor.
Az „Alapítvány a városért" közhasznú szervezet és az önkormányzat, valamint egyéni adakozók támogatásával megvalósult Széchenyi István-portrészobrot leplezték le vasárnap Mosonmagyaróváron a róla elnevezett lakótelepen.
Dr. Nagy György
A szoboravató ünnepségen Katona Tamás történész Széchenyi életútját és munkásságát méltatva elmondta: nagy dolgok és keserves küzdelmek állnak Széchenyi mögött, aki most e szobor leleplezésével „újra hazatért" régi választókerületébe.

Hiszen a pozsonyi diétában Moson vármegyét képviselte. Hazatért azért is a városba, mert útban a döblingi elmegyógyintézetbe a mosoni plébánián szállt meg.

Dr. Nagy György, az alapítvány elnöke elmondta: a kuratórium tavasszal határozott a szobor felállításáról. A megvalósításhoz 140 ezer forinttal járult hozzá az önkormányzat, 200 ezerrel az alapítvány és jelentős összeg folyt be a helyi cégek, civil szervezetek és számos magánszemély adakozásából is. Meszlényi Molnár János szobrászművész alkotását a támogatók nevében Tóth Tiborné, a Kossuth-gimnázium igazgatója leplezte le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százhatvannal roboghatunk Bécsig

Az Európai Bizottság, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a MÁV, az ÖBB, a Siemens és az Alcatel AG vezetőinek részvételével mutatták be az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszert (ETCS) csütörtökön este Mosonmagyaróváron. Az ETCS-szel biztonságosabban és akár 160 kilométeres óránkénti vonalsebességgel haladhatnak a vonatok. Tovább olvasom