Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Száztízen a női szűrőnapokon Mosonmagyaróváron

Féléves orvoshoz járást spórolhattak meg azok, akik a múlt héten a Moson Megyei Nők Egyesülete ötödik női szűrőnapján megjelentek.
A Moson Megyei Nők Egyesülete ötödször rendezte meg a női szűrőnapokat nemrégiben a Karolina Kórházban. A rendezvénynek egy tragikus esemény is apropót adott: nemrég daganatos betegségben hunyt el a civil szervezet 47 éves titkára, akinek emléket is állítottak.

– A két nap alatt száztízen vettek részt a különböző programokon. A legtöbben a nőgyógyászati vizsgálatokra jelentkeztek, de a bőrgyógyásznál és szemésznél is sokan jártak – tudtuk meg a szervezőktől. A megjelentek egy értékelő lapot is kitöltöttek. Ebből kiderült: nagy az igény a hasonló programokra, a visszajelzések szerint egy félévnyi orvoshoz járást lehet megspórolni egy délután alatt.

Tájékoztató szórólapok, személyes tanácsadás is rendelkezésre állt a szűrővizsgálatok mellett a programon.
Tájékoztató szórólapok, személyes tanácsadás is rendelkezésre állt a szűrővizsgálatok mellett a programon.

A jelentkezőket méhnyakrákszűrés és nőgyógyászati tanácsadás fogadta, a szülésznőkkel a várandósságról, a szülésről, a változókori problémákról és a fogamzásgátlásról lehetett beszélgetni. Volt nőgyógyászati ultrahang, tapintásos emlővizsgálat, dietetikai, ortopédiai, reumatológiai tanácsadás, továbbá az intimtornával is meg lehetett ismerkedni.

– Nagy az igény a bőrgyógyászati vizsgálatra, melyet anonim módon végzek el. Sajnos a legutóbbi férfiegészségnapon több olyan esettel is találkoztam, ahol szükség volt beavatkozásra. Most 51 pácienst vizsgáltam meg – 50 nőt és egy férfit is –, közülük négyet kellett továbbküldenem műtétre az anyajegyek irritációja miatt – tudtuk meg dr. Vesztergom Hedvig főorvostól.
A szakember azt tanácsolja, minden olyan esetben forduljunk családorvosunkhoz vagy bőrgyógyászhoz, ha elváltozást tapasztalunk anyajegyünk színén, alakján vagy méretén. Fontos az anyajegyek kontrollálhatósága, a rejtett tájékon találhatóakra különösképpen figyeljünk oda.

A nőgyógyászati vizsgálatok nem mutattak rá nagyobb rendellenességre, viszont a szemészet szürkehályog- és zöldhályog-vizsgálatán 25 vizsgált betegből tíznél fedeztek fel valamilyen problémát.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is jöttek szervezetten munkaközösségek, így például a mosonmagyaróvári önkormányzattól, a Flesch Nonprofit Kft.-től is.

– A hivatalban közzétettük a programot, melyre több mint húszan jöttünk el – mondta el a helyszínen Fehérné Bodó Mariann, Mosonmagyaróvár jegyzője. A városháza egészségügyért felelős munkatársa, Márkus Erika szakemberként, de a szervező egyesület tagjaként is mozgósította kollégáit. 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interjú Bajnai Gordonnal

Bajnai Gordon exminiszterelnök, a Haza és Haladás Egyesület elnöke, az Együtt 2014 választói… Tovább olvasom