Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Százötvenezer a csípések ellen

A szigetközi elárasztás után máris támadnak a szúnyogok a térségben. A helyi önkormányzatoknak a tavalyi aszályos évben nem kellett költeniük a védekezésre, idén azonban akár öt vegyszerezéssel is számolnak. Erre 150–250 ezer forintot különítettek el.
Amióta tudjuk, hogy már a szúnyogirtás is politikai ügy lett (Kisalföld, 2004. május 25.), félve várják a szigetköziek az élősködők támadását. Márpedig ők idén újra csípnek: a hullámtér kéthetes elárasztása után napok óta süllyed a vízszint, ideális területet hátrahagyva a „tocsogókban" a szúnyoglárváknak. Az önkormányzatok erejükhöz mérten próbálnak védekezni.

Két hete permeteznek

Mint ismeretes, a szúnyogirtás gesztora, a mosonmagyaróvári önkormányzat január végén a Magyar Turizmus Rt.-hez beadott pályázatán ötmillió forintot nyert a júniustól októberig tartó szezonra, a 4208 hektár belterületre. A Corax Kft. 670 forintért vállalta a hektáronkénti permetezést, 270 napos fizetési határidővel, 1,5 milliós késedelmi kötbérrel. A gyérítés előtt és után mérést végez a területen: ha az irtás legalább nyolcvanszázalékos hatásfokú, csak akkor fizetnek az önkormányzatok.

Az eljárás elbírálásának hosszadalmas procedúrája miatt először csak két hete tudtak permetezni Alsó-Szigetközben. Győr és a város közelében lévő árterek szúnyogirtására az eddigi hat alkalommal 12 millió forintot használt fel, s 7800 hektárt meghaladó területen végezték el a „szúnyogmentesítést". Óránként 80–100 csípés esetén indítják a vegyszert szétszóró repülőt, ha az időjárás engedi.

Eddig 3600 hektáron

A Szigetközben és a Lajta partján két hete kezdődött el a szúnyogirtás. A Mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-nél érdeklődésünkre elmondták: június tizedikén 726 hektáron Dunakilititől Győrújfaluig végeztek irtást. Három nappal később Mosonmagyaróvár 1100 hektáros részén permeteztek a repülőgépek. Kisbajcs és Vámosszabadi között 520 hektárt június 17-én vegyszereztek, hat nappal később Gönyűnél 200 hektáron dolgoztak a szúnyogirtók.

Az alsó-szigetközi részt Ásványrárótól Kunszigetig 1065 hektáron a napokban szórják meg vegyszerrel, de hamarosan Lipót, Kimle és Püski is sorra kerül. Az önkormányzatok a Magyar Turizmus Rt.-vel „felesben" állják a számlát. Az eddigi költségelszámolást még egyetlen önkormányzat sem nyújtotta be a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-nek.

Máris érezhető az invázió

Marovics Géza, Dunaremete polgármestere lapunknak elmondta: az első irtás körülbelül 28 ezer forintjába kerül a községnek, de az egész idényben folyamatosan igényelni fogják a permetezést. Szeretnék négyszer-ötször elvégeztetni a munkákat. Két éve 120–130 ezer forintot költöttek permetezésre, idén 150 ezer forint körül szánnak a szúnyoginvázió kivédésére. Lipóton erre az évre három irtást terveztek, az elsőt a napokban végzik. Erre közel 150 ezer forint áll az önkormányzat rendelkezésére.

Tavaly, s két éve az aszályos időjárás miatt nem kellett védekezniük a rovarok ellen. Tóth István dunaszigeti polgármester elmondta: legalább két irtás terveztek a nyárra, s erre félmillió forintot különítettek el, melynek felét utólag állja a Magyar Turizmus Rt. Az első vegyszerezést a napokban szeretnék megrendelni, de még a július 17-i falunap előtt szükség lesz a második permetezésre is. Tóth István szerint a településen máris érezhető a Duna apadásának hatása: rengeteg lett az élősködő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társulás csak területfejlesztésre

Pénteken valamennyi érintett település elfogadta a Mosonmagyaróvár környéki többcélú kistérségi… Tovább olvasom