Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Száznyolcvanmillió a szalézi épületért

Száznyolcvanmillió forintnyi kártalanítást kap a mosonmagyaróvári önkormányzat a jelenleg az Éltes-iskolának otthont adó szalézi épületért. Az összeg az alpolgármester szerint fedezi a Bartók-iskola épületének átalakítási költségeit.
Az egyházé lesz: Az épületet jövő év januárjáig vissza kell adni a szalézi szerzetesrendnek.
Végre megállapodás született a már majd egy évtizede húzódó egyházi kártalanítás ügyében a mosonmagyaróvári volt szalézi épület visszaadásáról. Az ingatlanban jelenleg a rend működtet egy kápolnát, a főépületben pedig az Éltes Mátyás speciális tantervű iskola üzemel. Az önkormányzat döntése szerint szeptembertől az Éltes a Bartók-iskolába költözik.

A volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről törvény rendelkezik. Ennek értelmében a szalézi rend visszaigényelte az épületet az államtól. Az egyház azonban nem a jelenlegi funkciókkal együtt kérte vissza az ingatlant, mivel azt a későbbiekben más célra kívánja hasznosítani. Amint azt Szentkuti Károly alpolgármester a Kisalföldnek elmondta: ilyen esetekben az önkormányzat az épület értékét vagy a funkció kiváltásához szükséges összeget igényelheti. A város készített egy költségtervet az Éltes-iskolának a Bartók épületébe történő áthelyezéséről, illetve a szükséges átalakításokról, s ez alapján igényelte a kártalanítási összeget.

A Miniszterelnöki Hivatal Egyházi Kapcsolatok Államtitkársága, az egyházak és a mosonmagyaróvári önkormányzat illetékesei a napokban egyeztettek és döntöttek a szalézi épületről.
Az egyházi ingatlanok kártalanítására létrehozott bizottság 180 millió forintot ítélt meg a városnak az épületért cserébe. A megállapodás szerint 50 milliót június végéig kap meg az önkormányzat, a fennmaradó 130 milliót pedig jövő év január 31-ig fizetik ki. Az önkormányzat kötelezettséget vállalt továbbá arra, hogy 2005. január 31-ig átadja az egyháznak az épületet. Itt egy emelt szintű idősek szociális otthonát kívánnak a későbbiekben kialakítani.

Az alpolgármester szerint a megítélt összeg fedezi a kiváltást. Az 50 milliós első részletből a Bartók-épület új szárnyának második emeltén tíz tantermet alakítanak ki, a következő évben pedig teljes egészében elkészül az átalakítás. A tervek szerint a Bartók régi szárnyának első emeletén kap majd helyet a Haller-tagiskolája, a többi részt az Éltes használja majd, az étkező és a tornaterem pedig közös marad.
Szentkuti Károly elmondta még, hogy az egyház tervei egybeesnek az önkormányzat elképzeléseivel, hiszen jelenleg csupán tíz férőhelyes, emelt szintű idősek otthona működik a városban, a várólista pedig tartósan hosszú.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb szélkerekek és milliárdok

Lassan már nem akad olyan település Mosonmagyaróvár környékén, ahol ne merült volna fel szélkerekek… Tovább olvasom