Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Százmilliós tartalék a költségvetésben

Az elmúlt évek szennyvízkezelési nehézségeire jelent megoldást a mosonmagyaróvári szennyvíztisztító telep javában folyó felújítása. A Mosonmagyaróvári Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás a hárommilliárd forintos beruházáshoz a korábbi 85 százalékos pályázati finanszírozás helyett azt reméli, hogy megemelik a támogatást és így csak ötszázalékos önrészt kell az érintett önkormányzatoknak hozzátenniük.
Teljes gőzzel dolgoznak a mosonmagyaróvári szennyvíztelepen a szakemberek, hogy határidőre elkészüljön a korszerűsítéssel, bővítéssel is járó hárommilliárd forintos beruházás. A szokatlanul enyhe időjárás kedvez a felújításnak. Így dr. Pető Péter, az érintett települések által a fejlesztésre létrehozott Mosonmagyaróvári Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás elnöke szerint az eddigi csúszást is sikerül behozniuk.

A mosonmagyaróvári telep fogadja a Lajta-parti város szennyvize mellett a Máriakálnokról, Halásziról, Levélről és Mosonudvarról érkezőt is. A korszerűsítést és bővítést a Mosoni-Duna szennyezése is sürgette, hiszen eddig több tízmillió forintos bírságot kellett fizetni emiatt. Az új rendszer által várhatóan a környezetvédelmi határértékeket tartani tudják. Továbbá az a tény is sürgette a beruházást, hogy az öt település is „kinőtte" a több évtizeddel korábban létesített telepet, mely a csatornázottság kiépülésének növekedése miatt jelentősen túlterheltté vált.

Szabó László üzemmérnökség-vezető a decemberben átadott biológiai tisztítómedencét mutatja. Mellette a másikat javában korszerűsítik.
Szabó László üzemmérnökség-vezető a decemberben átadott biológiai tisztítómedencét mutatja. Mellette a másikat javában korszerűsítik.

– A projekt előkészítése során a szakemberek tisztázták a várható szennyezőanyag-növekedést a következő három évtizedre. A növekedő lakosságszámhoz igazított telephez kért és kapott támogatást a társulás. A 2011 augusztusában kötött szerződés szerint 85 százalékos pályázati finanszírozásról beszélünk. Ehhez közben tavaly sikerült az önerőalap-pályázaton 121 millió forintot elnyernünk.

A közeljövőben reménykedünk, hogy a 3 milliárd forintos projekt szerződését módosítani tudjuk az irányító hatóságnál, és sikerül a maximumra, azaz 95 százalékra emelni a támogatás intenzitását. Ezen dolgozunk jelenleg. Így várhatóan mintegy 120 millió forintot kellene hozzátennie a fejlesztéshez az öt településnek. Ugyanakkor el kell mondanom, hogy a szennyvízdíjba évek óta beépítettünk egy alapot erre a projektre, illetve az érintett önkormányzatok is félretettek erre tartalékot. Így Mosonmagyaróvár idei költségvetési koncepciójában is szerepel erre a célra egy mintegy százmilliós tétel – avatott be a pénzügyekbe a társulási elnök.

Az üzemviteli épületet teljesen átépítik, a munkák már javában folynak.
Az üzemviteli épületet teljesen átépítik, a munkák már javában folynak.

A szennyvíztelepen a munkálatok látványosabb része még tavaly tavasszal kezdődött. Legutóbbi, nyári látogatásunk óta pénteken megtapasztalhattuk, hogy valóban felgyorsultak a fejlesztések, hiszen egyszerre több ponton is tevékenykednek a kivitelező cég munkatársai és gépei. Mindezt a telep működésének folyamatos biztosítása mellett.

Mint azt a Kisalföld megtudta, novemberben kiépítették az ideiglenes szennyvízátemelőket és megkezdték a régi bontását. A villamos munkák befejezésével az új átemelőt még ebben a hónapban üzembe helyezik. Közben átálltak a mechanikai tisztítási lépcsőt jelentő új előmechanikai műtárgysorra is, mely azóta az elvárásoknak megfelelően működik. A biológiai tisztítást négy medencében végzik el, ehhez egyet már felújítottak és egy újat építettek. A tisztítást végző műtárgyak mellett átépítik az üzemviteli épületet (ennek egyik szárnyát lebontották és bővítették), műhelyt és garázsokat alakítanak ki. A szennyvíztisztító telepen a munkálatokat várhatóan májusban fejezik be és néhány hónapos próbaüzem után novemberben adják át.

– Utolsó lépcsőként egy látogatóközpontot is kialakítanak, mely a környezettudatos oktatás helyszínéül szolgál iskolások, egyetemisták számára – tette hozzá dr. Pető Péter, aki érdekességként kiemelte: a szennyvíziszapból nyert biogázt a telep működésére fordítják. Így az a természeti fenntarthatóság mellett részben önfenntartóvá is válik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázolt az autós egy gyalogost Mosonmagyaróváron - fotók

Egy idős férfi halt meg abban a balesetben, ami kedd késő este történt Mosonmagyaróváron az… Tovább olvasom