Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Százmilliós kártérítést követelnek

Több százmilliós kártérítési pert fontolgat a mosonmagyaróvári Club Eldorado Kft. az ásványrárói önkormányzat ellen. Az ügyvezető szerint mérlegelik, hogy a polgármester ellen büntetőjogi felelősségre vonást is kezdeményezzenek.

– Ásványráró önkormányzata eddig nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit, s ezzel cégünknek 400–500 milliós kára keletkezett –– állítja dr. Báznai Bertold, a mosonmagyaróvári Club Eldorado Kft. ügyvezetője. A történet szálai másfél évvel korábbra nyúlnak vissza.

– Először az egyik országgyűlési képviselő ajánlotta cégünk figyelmébe a 45 hektáros ásványrárói területet a volt téesztelep körül. A lehetőséget megvizsgáltuk, majd vásároltunk még hozzá további nyolc hektárt, s erről 2003 februárjában adásvételi előszerződést írtunk alá. Ezt a polgármester, Böősy Imre látta el kézjegyével – idézte föl a kezdeteket az ügyvezető.
Az előszerződésbe bekerült, hogy az eladó önkormányzat ezt belterületté minősítteti, az ottani gazdasági épületeket szanálja a környezetvédelmi előírások szerint, s legkésőbb október végére rendezési tervet készíttet. Közel százmilliós vételárban állapodtak meg, noha a szerződésbe bekerült, hogy az „ingatlanok forgalmi értéke legfeljebb egyharmada az eladási árnak, azonban az idegenforgalmi hasznosítás lehetősége ... az ingatlanok értékét jelentősen javítja".

Csak szűk négyszázezer maradt

– Két részletben fizettünk: az ár több mint felét átutaltuk az önkormányzat számlájára, a többit ügyvédi letétbe helyeztük. Ám időközben kiderült, hogy az ingatlan végrehajtás alatt áll, mivel itt a polgármester korábban már a telkeket több vevőnek odaígérte. Úgy tudjuk, foglalók be- és visszafizetésére is sor került. A bíróság megítélte a pénzek visszafizetését, de a beszedett 30 millió dupláját kellett kiadnia a falunak, mivel foglalóról volt szó. Mivel időközben Böősy Imre felhívott, hogy azonnal kell neki hárommillió forint, mi ezt számla ellenében készpénzben ki is fizettük, ezt a letétbe helyezett pénzből levontuk. Az előszerződés módosítása után elégítették ki ebből a jelzálogjogosultakat, így mindössze néhány százezer forintot maradt, amit Böősy Imre az ügyvédnél tavaly június 19-én át is vett – folytatta Báznai.

Mivel az önkormányzat továbbra sem teljesített, közben módosították a konkraktust. Ebben Böősy rehabilitációs garanciaként négy helyrajzi számon a falu nevén szereplő bányagödröt ajánlott fel. A disznóólak bontásának elmaradása miatt azonban ősszel ezt is elvesztette Ásványráró. Időközben a Club kft. tavaly június 10-én – az üzletet biztosítandó – a tulajdoni lapon is szereplő vételi jog alapításra vonatkozó megállapodást és 72 milliós jelzálogbejegyzést kötött az önkormányzatot képviselő polgármesterrel.

„ Egyes képviselők semmit sem tudtak"

– Tavaly nyár óta is mindig csak ígéreteket kaptunk, de semmi sem történt. Nem tudtuk, mi van e mögött, ezért levelet írtam a képviselő-testület tagjainak. Jellemző egyébként az önkormányzat működésére, hogy szinte titkosként kezelik a hivatalban a képviselők nevét, címét, s még az önkormányzati ülések időpontját és napirendjét sem voltak hajlandók elárulni nekünk. Végül a levelek nyomán kiderült, hogy szerződéseinkről az eladás tényén kívül egyes képviselők semmit sem tudtak. Még azt sem, hogy mi már fizettünk a telkekért. Végül azt kérték, tárgyaljuk újra a szerződést. Két képviselő: Boros András, Bakonyi Jenő, valamint Böősy Imre és egy ügyvéd alkotta a tárgyalóbizottságot. Kétszer is egyeztettünk velük. Arra hivatkoztak, hogy ők semmit sem tudnak terveinkről. Erre mi újra ismertettük az összességében 3,5–4 milliárd forintos fejlesztési elképzeléseinket. Végül ütemterv készült arról, hogy az önkormányzat mikorra teljesíti vállalásait. Ezt ők elfogadták, s az első határidőt be is tartották, ám a többit már nem. Amikor Böősynél erre rákérdeztem, azt mondta: „elfelejtettem".

Jelzálog a sportcsarnokra?

– Utánanéztünk a falu ügyeinek, s jellemző az állapotokra, hogy például egy Rákóczi utcai 980-as helyrajzi számú önkormányzati ingatlanra – ami tudomásunk szerint a sportcsarnok – 2002. augusztus 5-i dátummal harminchétmilliós kölcsönre és járulékaira jelzálogjog van bejegyezve. A jogosult a Chemark Kft. Ennek korábbi székhelye: Sport utca 10., a polgármester lakáscíme. A tagok között szerepel Böősy Imre neve – még ügyvezetőként is – tájékoztatott az ügyvezető.
Báznai elmondta: pillanatnyilag patthelyzet van, mivel semmit sem tudnak kezdeni a területtel, noha kész terveik és befektetőik vannak. Impozáns, termálkutas, gyógyszállós üdülő- és szabadidőközpontot terveztettek Ásványráróra. Álláspontjuk szerint a beruházás az önkormányzat hibájából áll, s veszteségeik most már az elmaradt kamatokkal és haszonnal együtt közelítik a félmilliárdot, ezért kártérítési pert fontolgatnak az önkormányzat ellen, s elemzik azt is, hogy megáll-e a büntetőjogi számonkérés lehetősége a polgármesterrel szemben.

A polgármester lázas lett

Böősy Imre polgármester többszöri telefonos megkeresésünk után személyes találkozót kért. Több sikertelen egyeztetési kísérlet után a községházán hétfői ottjártunkkor titkárnője úgy tájékoztatott: Böősy Imre azt üzente munkatársainak, elvesztette a telefonját, egyébként pedig lázas. A jegyzőre is rákérdeztünk, ő a titkárnő szerint tartósan betegállományban van.

A polgármester hétfőn délután végül telefonon lapunkkal közölte: e héten több fórumon is foglalkoznak az üggyel a megoldás szándékával. Amint megszületik a megállapodás a Club Eldoradóval, csak akkor kíván tájékoztatni a részletekről. Hozzátette: „az idő kevés, és aggodalmak is vannak".

Lapunk várja a polgármester válaszait kérdéseinkre. Így arra, hogy mi akadályozta a szerződés teljesítését. Igaz-e, hogy előlegeket szedett be a vitatott területre, s ezeket duplán kellett visszafizetnie a falunak? Miféle jelzálog terheli a községi épületeket? Mi lesz a tervezett beruházás sorsa? Mekkora Ásványráró költségvetési hiánya? Igaz-e, hogy a mezőőrrel kísérteti magát, mivel egy volt üzlettársa megfenyegette? Mikorra készül el a község rendezési terve? Nem aggályos-e, hogy ő a megyegyűlés területfejlesztési és idegenforgalmi bizottságának elnöke, s tavaly hárommillió forintot kapott faluja a területfejlesztési tanácstól területrendezésre 2005. augusztus 20-ig?

„ Még folynak a tárgyalások"

Bakonyi Jenő is részese az önkormányzat és a Club Eldorado közti egyeztetéseknek. A képviselő érdeklődésünkre annyit mondott: mivel a két fél megállapodott arról, hogy amíg a tárgyalások tartanak, nem fordulnak a nyilvánossághoz, ezért ő ehhez tartja magát, így nem kívánja kommentálni a vitát.

Az ÁSZ nem vizsgálta

Érdeklődésünkre az Állami Számvevőszék megyei irodavezetője, Vécsey László elmondta: csak a nagyobb városok esetében rendelkeznek felülvizsgálati ütemtervvel, a falvakról ilyen nem készül. Ásványráró gazdálkodását a közelmúltban nem vizsgálták, s leterheltségük miatt idén bizonyára nem is fogják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Netszoba a klubkönyvtárban

A mecséri kultúrház mintegy 9 millió forintos rekonstrukciója során kialakítottak egy internetes… Tovább olvasom