Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Százmilliós bevétel a megrekedt kaszinóvárosból

Bezenye, Hegyeshalom - Hans Asamer, az Euro Vegas projekttulajdonosa nem hagyhatja, hogy „öreg korára olyan csúfság essen meg vele", hogy ne tudja véghezvinni élete legnagyobb projektjét. Hiába azonban az építésiengedély-kérelem, Ausztria vonakodik a beleegyezéstől. Ez a halogatás a beruházónak tavaly közel százmillióba került: a falvak kapták ezt az összeget.
Az Eurovegas Hungary úgynevezett első kategóriás koncessziót nyert el még 2006 őszén a Pénzügyminisztériumtól: eddig ez volt az egyetlen ilyen megállapodás. Az első kategóriás elnevezés egyébként 1500 nyerőgépet és száz játékasztalt jelent. Most azonban a tárca újabb ilyen besorolású pályázatot írt ki: ezeket egyébként csak akkor hirdetik meg, ha arra előzetesen már van megfelelő jelentkező. Egy izraeli érdekeltségű befektető szeretett volna a fővárosban ilyen kaszinókomplexumot létesíteni, ám erre ott nem volt lehetőség:
így került képbe a közép-dunántúli régió, azon belül is Velence.

Decemberben már ki is írták a pályázatot, ám gyorsan visszavonták azt: kiderült, hogy a leendő beruházó még – a szükséges telkek híján – nem tudott erre pályázni. Két hónapnyi várakozás után most újból meghirdették ezt a lehetőséget. A koncesszió húsz évre szólna, s legalább évi 900 millió forintos díjjal számol.

Érdekesség: az Eurovegas Hungary húsz évre nyerte el a bezenyei koncessziós jogot, s kaszinónként évi egymilliárd 70 millió forintos díjat fizetne. A kontraktus szerint már akár 2007 novemberében megkezdhette volna működését maximum öt első osztályba tartozó kaszinó az élményvárosban. Van azonban egy másik határidő is, amely egyre sürgetőbb: 2010. novemberre üzemelniük kellene a nyerőgépeknek Bezenyén, mert csúszás esetén a tárcának joga van azonnali hatállyal felmondani a szerződést. Ráadásul a késedelem súlyos tízmilliókba kerül a beruházóknak: Szőke László hegyeshalmi polgármester elmondta, hogy befizették nekik a beépítetlen belterületük után a 2008-as telekadót. Információink szerint náluk kilencven hektárról és közel 25 millió forintról van szó (Bezenyén pedig több mint 60 millióról). Igaz, a projekt megvalósulása ennél jóval több adóbevételt hozna a falvaknak. Ráadásul az első ütem megvalósulása hegyeshalmi területet nem is érintene. Hiába azonban az építésiengedély-kérelem, a „labda továbbra is osztrák térfélen pattog", ugyanis a hatástanulmányokon „szőröznek a sógorok".

Euro Vegas megálmodója, a hetvenkét éves Hans Asamer (a bezenyei terület tulajdonosa) saját cégújságának legutóbbi számában továbbra is optimista, s úgy fogalmaz: 2010 első felében elkészül az első fázis, mely 1500 munkahelyet teremt, s a munkálatok újabb 2500 állást biztosítanak. Az osztrák Industrie Magazinban beszélt a korábbi gondokról is. Lapunkban erről Alfred Supersberger számolt be. Megemlítette az ausztrál milliárdos James Packer „kiszállását" a projektből, majd azt, miként alakították át a terveket a bukás elkerülése érdekében. Úgy fogalmazott: „projektje kapcsán nem hagyhatta, hogy öreg korára ilyen csúfság essen meg vele". Néhány éve a bezenyei falugyűlésen is hasonlóképp beszélt, amikor nyugdíjas hobbijának nevezte a kaszinóépítést, s a bezenyeit élete legnagyobb projektjének nevezte.

Olvasóink írták

 • 6. invektus 2009. február 23. 02:37
  „Kedves ,satan nem emlékszem hogy én őnt letahoztam volna :)”
 • 5. satan 2009. február 21. 19:28
  „matrinésize ...(+ hokiel + invektus + egyéb hozzáértő-okoskodó tahó...) figyelj te irtóztatóan buta spinkó... Már összeloptad magad a papucs-férjeddel + szülőkkel, hogy ennyire falu-pudvát kívánsz a környéknek ? GONDOLOD, hogy aki el akarja játszani a lóvéját, az így nem fogja ? Miért nem térdelsz le egy rögtön kicsit valamelyik osztrák elé, ha kevés a sperma otthon ? Mert hogy egy nem-dugott-elhanyagolt-frigid-spine vagy, az biztos. Szerencsétlen komcsi-maradék, ÍGY PONT AZ LENNE A LÉNYEG, HOGY MELÓ és HÓ VÉGÉN fizetés lesz sok-sok családnál. Meg azért NE nagyon sajnáld a földjeiket 100X áron áruló "észéreket".....”
 • 4. invektus 2009. február 19. 22:46
  „ÉN REMÉLEM HOGY NEM LESZ SEMIJEN LESVIGAS VAGY MI A PIKULA!!
  MAGYARKÉZBEN LÉVŐ GYÁRAKAT KÉNE LÉTESITENI HOGY A MELOS TUDJA NYŐGNI A SZÁMLÁIT !!
  MEG BEMERJENEK A FIATAL HÁZASOK VÁLALNI EGY 3 MADIK GYEREKET!!
  HOGY KINE HALJUNK”
 • 3. matrinésize 2009. február 19. 10:08
  „Naná kedves "hokiel" hisz az üzlet az üzlet! E rendszer vezetőinek ez felel meg legjobban az országunk felemelkedéséhez! Itt lesz munka a bűn üldözésnek, az igazságszolgáltatásnak a büntetés végrehajtásnak bőven. Ez már itt Amerika! Sőt LESSZ-VIGASZ az itt élőknek is a sarki kocsmában elihatják a termőföldjeik árát,míg tart,ha még van belőle egyáltalán.”
 • 2. hokiel 2009. február 19. 09:17
  „biztosan kell nekünk kaszinó prostikkal, droggal, fegyverekkel?”
 • 1. blade33 2009. február 18. 19:13
  „Hiába azonban az építési engedély-kérelem, Ausztria vonakodik a beleegyezéstől.
  Viszont Szentgothárdon megépítik a maguk hulladékégetőjüket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincéves Lajta-parti galamb-ászok

Mosonmagyaróvár - Harmincéves születésnapját ünnepelte szombaton a mosonmagyaróvári F18… Tovább olvasom