Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Százmilliók kellenek a Szigetközre

A Szigetközi és Mosoni-Duna rehabilitációjára már csak két napig lehet benyújtani az igényeket. Erre az évre 310 millió maradt a tájegységre. A legtöbb pénzre idén is a már megkezdett rehabilitálások folytatásához pályáztak.

A kevesebből is elvettek

198 millió forint a Szigetközre, 122 a Mosoni-Dunára. Idén ekkora állami támogatásra számíthatnak a Duna elterelése miatt kárt szenvedett települések. A települések korábban félmilliárdos igényt fogalmaztak meg, melyből a kormányzati határozat után 350 millió maradt. A megszorító intézkedések még 40 milliót ebből is elvittek, így most 310 milliót oszthatnak szét a pályázatot beadók között. Július 31-én lejár a határidő, az igényeket eddig lehet benyújtani a Miniszterelnöki Hivatalba.

Dunaremete folytatná

Rajka a Mosoni-Duna holtága rehabilitációjának folytatására idén 42 millió forintra pályázik. Ebből egy strand kialakítását és a dunakiliti hídig tartó, nádszűrő mezőkkel beépített szakasz rendezését tervezik. Dunaremete – amely tavaly a legtöbbet, 46 millió forintot nyerte – szintén folytatná a megkezdett munkákat. A helyi csatorna vízellátásának és vízpótlásának összköltségét korábban 84 millió forintra becsülték, ám mint Marovics Géza polgármestertől megtudtuk, most még 66 millió forintra pályáznak.

Máriakálnok a Kálnoki-Duna-ág befejezésére igényel állami támogatást: a teljes befejezéshez még 44 millió forint hiányzik. Dunaszigeten strandfelújításra pályáznak a szigetközi rehabilitáció kapcsán. Az elképzeléseket több lépcsőben valósítanák meg, ám az még nem tisztázott, mekkora összeget igényelnek.

Mecséren egy tavat szeretnének kialakítani 21 millió forintból. Lipóton két projekten is dolgoznak. A tavaly elkezdett Nagy-Gyöpi-övcsatorna kiviteli terveire 21,6 milliót, a Szénafűi-csatorna tervezésére 3 millió forintot igényelnének. Dunaszeg a helyi Morotva-tó rehabilitációjára 19 milliót szeretne megszerezni. Feketeerdő először pályázna: az egykori libatelep mederkotrását végeztetné el 5 millió forintból.

Vannak, akik nem is pályáznak

Azt is megtudtuk: Darnózseli még nem döntötte el, hogy benyújtja-e a projektet, míg Püski és Kisbodak nem ad be pályázatot. Mosonmagyaróvár is pályázik a Mosoni-Duna, míg Ásványráró a Szigetköz rehabilitációjára, előbbi a belterületi szakaszra 34 milliót szeretne, míg Ásványráró esetében konkrét összeget nem sikerült megtudnunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gombamód szaporodó kínai üzletek

Gombamód szaporodnak a kínai üzletek, Mosonmagyaróváron már tíz ilyen boltban kínálják a kedvező árú… Tovább olvasom