Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Százmilliók az iskolai energetikára

Több városi intézmény energetikai felújítása is javában zajlik már, illetve kezdődik meg hamarosan Mosonmagyaróváron. A beruházásokra összességében több száz milliós támogatást nyert az önkormányzat.


Két oktatási intézményben is javában dolgoznak a szakemberek, az energetikai felújításokat nyár végére fejezik be. Továbbá egy másiknak az előkészítését kezdik meg. Amint azt Nagy István mosonmagyaróvári polgármestertől megtudtuk, a Kossuth-gimnázium megújuló energiaforrás hasznosításával kombinált épületenergetikai fejlesztésekre kapott mintegy 150 milliós támogatást. Ehhez az önkormányzat 22,6 milliós önrészt biztosít.

Horváth Csaba az Ujhelyi-iskola szigetelésén dolgozik munkatársaival.
Horváth Csaba az Ujhelyi-iskola szigetelésén dolgozik munkatársaival.

 
A beruházás során elvégzik az épület külső hőszigetelését, hővisszanyerő szellőztetőberendezéssel ellátott nyílászárókat is beépítenek, illetve az iskola fűtését faaprítékos fűtési rendszer biztosítja majd. Tegnapi látogatásunkkor a gimnáziumban a szakemberek éppen a kazánház átalakításánál tevékenykedtek. Várhatóan ugyancsak még ebben az évben elkészül a Ujhelyi-iskola energetikai korszerűsítése.

A majoroki tanintézményben két éve a legrégibb, százéves épületszárnyat újították fel. A mostani beruházáshoz 108 milliós támogatást nyert a város. Ebből az összegből, illetve a 16 milliós önkormányzati önrészből egy épületszárny homlokzati hőszigetelést kap. Továbbá hővisszanyerő szellőztetőberendezéssel ellátott nyílászárókat, valamint faaprítékos fűtési rendszert építenek be. Itt is jártunk tegnap: a kivitelező cég munkatársai éppen az épület szigetelését végezték. Néhol már a festésen is túl vannak, máshol éppen glettelték a szigetelőanyagot.

Vizler Péter és Sós Tamás kollégáival a Kossuth-gimnázium kazánházát alakítják át az új fűtéshez. Fotók: Mészely
Vizler Péter és Sós Tamás kollégáival a Kossuth-gimnázium kazánházát alakítják át az új fűtéshez. Fotók: Mészely

Az előzőeknél jóval költségesebb beruházás előkészítésén is dolgoznak a szakemberek. A város legnagyobb tanintézménye, a Haller-iskola energetikai fejlesztése is hamarosan elkezdődhet, amihez 207 millió forint támogatást nyert a város. A kivitelezési munkálatokat a jövő év során bonyolíttatja le a helyi önkormányzat. Mindezek mellett az önkormányzat további három pályázatot nyert intézményei korszerűsítésére. Ebből a Gólyahír Bölcsőde, az Ostermayer-, az Őzikés és a Kékcinke óvodákban, valamint a Bolyai- és Fekete-iskolában végeznek el energetikai korszerűsítéseket a következő évben.

Olvasóink írták

 • 16. pancser 2013. augusztus 15. 15:23
  „15. kotorék 2013.08.15. 14:26
  A lidérceket!”
 • 15. kotorék 2013. augusztus 15. 14:26
  „10. pancser 2013.08.15. 07:34
  Ami nincs azt csak az álmodozók észlelik!”
 • 14. kocsoggorog 2013. augusztus 15. 09:43
  „justitia, álmodik a nyomor!
  A jobboldal már az újabb 2/3 esélyeit latolgatja...”
 • 13. justitia18 2013. augusztus 15. 08:40
  „FONTOS HÍR:

  A fővárosban élők fele 2014 után valamilyen, a jelenlegi baloldali ellenzéki pártokból álló kormányt látna szívesen - áll a Republikon felmérésében, ennek létrejöttéhez szavazatát is adná.
  A közzétett adatok szerint a budapestiek 50 százaléka szavazna egy közös ellenzéki jelöltre, míg a Fidesz 34 százalékra számíthatna a fővárosban. A Jobbikot 12, az MSZP-vel összefogást elutasító LMP-t pedig 4 százalék választaná Budapesten.
  Az MSZP-Együtt 2014-DK közösen nagyobb szavazótábort tudhat maga mögött a fővárosban, mint a Fidesz - derül ki a Republikon Intézet felméréséből.
  A kutatás további adatai szerint a fővárosban élők iskolázottság és jövedelem tekintetében is markánsan eltérnek az ország más részein élőktől: minden negyedik budapesti ugyanis felsőfokú végzettséggel rendelkezik, ami közel duplája az országos átlagnak. A végzettség második legmagasabb szintjét jelentő érettségi tekintetében is komoly, tíz százalékpontos előnyben vannak a fővárosban élők. A budapestiek 53 százaléka tartja magát középosztálybelinek, ötödével többen, mint az országos 44 százalék. A fővárosiak 35 százaléka tartotta magát az értelmiségi kategóriába tartozónak, több mint másfélszer annyian, mint a teljes társadalomban mért 22 százalék.

  NEM CSAK A FŐVÁROSBAN...::))”
 • 12. pancser 2013. augusztus 15. 08:32
  „11. justitia18 2013.08.15. 08:06
  A vörös köd amely rád telepedett tele van démonokkal. Éjszakáidon a sarkokból "kubatovok" leselkednek rád, lefekvés előtt a partvisnyéllel bepiszkálsz az ágyad alá, nem lapul-e ott titokban "istván". A legrosszabb az amikor a "mutyi" lidérc a melledre telepszik alig kapsz levegőt és a nemzeti dohánybolt közepén fekszel, a az összes polc dőlni látszik rád, az utolsó pillanatban verejtékben fürödve ébredsz. Az álmok hatása alatt ilyenkor írsz beteges dolgokat, mindenféle ördögi lényekről. Közben szépen süt a nap, a hőmérséklet emelkedik, egyszóval szép idő lesz.
  Jajongsz, sápítozol mégis, kénytelen vagy eltűrni a város fejlődését. Borzasztó, rosszabb mint az rémálmokkal teli éjszakáid!”
 • 11. justitia18 2013. augusztus 15. 08:06
  „6-9 !

  Kedves Kotorék !

  Teljesen igaza van, csak a - még mindig - narancsos ködben élők nem látják a realitásokat, a valóságot.
  A városban csökken az életszínvonal, boltok, bankok zárnak be, szinte teljesen leállt az építőipar, nagymértékben vissza esett a gépjármű értékesítés. Sokan (ezrek) nem tudják fizetni a rezsit, a vizet, a közös alapot, a fűtést, stb., egy szociális bombán ülünk, ami bármikor robbanhat.
  Sajnos ez a valós helyzet, ill. amit Ön teljesen hitelesen leírt. Ezt sokan hajlamosak elfelejteni, főleg, ha nem néz utána a dolgoknak, a valóságnak.
  Ha jól tudom, a munkásszállások üzemeltetésében, építésében a kedves Tr@fikgrád Kub@tov István is érdekelt...::))”
 • 10. pancser 2013. augusztus 15. 07:34
  „9. kotorék 2013.08.15. 06:41
  Ha a versenyszférában dolgoztál akkor hogyan lehet, hogy a változások pozitív erdőjét nem veszed észre?”
 • 9. kotorék 2013. augusztus 15. 06:41
  „7. pancser 2013.08.14. 20:40
  Némi konkrétum azért nem ártana.
  Még egyszer a kérdés: Miben fejlődik saját erejéből a város ?
  Lásd 6-ost!
  Egyébként mindig a versenyszférában dolgoztam vezető beosztásban!”
 • 8. kocsoggorog 2013. augusztus 14. 23:49
  „Kérek egy zsepit, feltörlöm a könnyeimet, amit a cibért hullatok...”
 • 7. pancser 2013. augusztus 14. 20:40
  „Egyeseknek szúrja a szemét az energetikai felújítás. A szocik mindig bajban vannak ha fejlődést látnak, ez nagyon fájdalmas nekik. A szoci verdikt így szól: minél rosszabb legyen, az a jó. Zagyválnak össze-vissza. Itt van a magát "igazság 18"-nak hirdető is, ő aztán tudja, mit csinál Lázár János meg az OTP, ez ráadásul nem is tartozik a városra, még kevésbé rá.
  Mosonmagyaróvár igenis sikeres város, ha tetszik, ha nem.
  "kotorék" meg összetéveszti a Gizikét a gőzekével, a szocializmust a kapitalizmussal, nem érti nem is értheti a változásokat, hogyan is érthetné olyan aki életében nem szagolta a versenyszféra lőporfüstjét. Bizony itt az nyer aki bírja és állja a vevőkért folytatott versenyt. az emberek meg mozognak, mert lebontottuk a vasfüggönyt és mozogni is fognak.
  Akinek élhetetlen a város menjen el, mindenki mehet, de inkább jönnek mint mennek.
  A valóságos helyzet az, hogy a város szépen gyarapodik minden tekintetben, rengeteg a gyerek, a születés, ami a jövő záloga. Károgni lehet, meg mondani mindenfélét mert szabad.”
 • 6. kotorék 2013. augusztus 14. 19:49
  „5. kocsoggorog 2013.08.14. 11:28
  Néhány példát kérek!
  ------ Mondom!
  - A zöld hulladék elszállításáért is fizetni kell.
  -Sorban zárnak be a boltok , lássad a mosoni főutcát.
  - Bankok vonulnak ki a városból pl. legutóbb CIB bank .
  - A városi tömegközlekedést sikerült teljesen lebullázni.
  - Tovább is van , mondjam még?
  - A sok idegen miatt lassan élhetetlen lesz a város.
  - Ha valami épül annak alábbi okai lehetnek csak :
  Vagy munkásszállás , vagy privát tőke de akkor is munkásszállás , vagy Eu. pénzek!”
 • 5. kocsoggorog 2013. augusztus 14. 11:28
  „justitia, a tények azok, hogy szépen fejlődik a város. Tudom, hogy ez a szoci körökben nagyon fáj, <moderálva>”
 • 4. justitia18 2013. augusztus 14. 09:44
  „1 !

  Kedves Kocsoggorog !

  Íme a valós tények:
  "Azt eddig is lehetett tudni, hogy különböző szabálytalanságok miatt már 2011-től akadozva jött a pénz az uniótól. Viszont most először ismerte be kormányzati részről Lázár János miniszterelnökségi államtitkár, hogy 2012 őszétől nem kaptunk egy fillért se a 15 operatív programunkból 13-ra. Ez szerinte 500 milliárd forint végleges elvesztésével fenyeget.A szerződéssel lekötött források nagysága csak a teljes keret 89-90 százaléka, ami azért problémás, mert a projektek egy része úgyse fog megvalósulni, ezért mintegy tíz-húsz százalékkal túl kell magunkat vállalni. Viszont csak idén december végégig köthetünk szerződéseket, amiket legkésőbb 2015 végéig meg is kell valósítani. Azért is fontos ez, mivel vannak olyan témák, amikre soha többé nem kaphatunk pénzt az uniótól..."

  Tessék mondani: akkor miből lesznek pl. a móvári beruházások -is- kifizetve, ha már az EU-tól nem jön semmi ?
  Vagy Lázár úr az OTP-től kíván hiteleket felvenni ?”
 • 3. justitia18 2013. augusztus 14. 09:18
  „1 !
  Kedves Kocsoggorog !

  A zembereknek, a városlakóknak gratulálj, mivel a beruházások pénzügyi fedezetét ők biztosítják, pl. a Fidesz által országosan bevezetett 40 ! új adóból, meg a helyben beszedett önkormányzati adókból ! No meg az EU, ami ellen népnemzeti kormányunk szabadságharcot folytat...
  Ezt elkölteni nem nagy kunszt, inkább megkeresni ! Meg megszavazni, mint ahogy <moderálva> Kubatov úr is teszi...”
 • 2. RickCartman 2013. augusztus 13. 21:35
  „puszi nincs?”
 • 1. kocsoggorog 2013. augusztus 13. 15:38
  „Gratulálok Dr. Nagy István Polgármester Úrnak és csapatának!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenezren látogatták meg eddig az élményközpontot

A Futura interaktív élményközpont most „ünnepli" egyéves fennállását. Ötvenezren látogattak… Tovább olvasom