Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Százmillió kell a kotráshoz

A lébényi Rabi–tóban élő halak idén „kaptak levegőt”: az oxigénszint nem csökkent a kritikus szint alá.

A gondok azonban megmaradtak: a helyi polgármester a vízügyi igazgatóval a minisztériumban járt, ahol elhangzott, hogy a teljes alsó szakaszt rehabilitálni kell.

A Kisalföld a tó sorozatos halpusztulásai után tavaly kerekasztal-beszélgetést is szervezett a víz és az ottani élővilág megmentése érdekében. A kritikus időszak a halak szempontjából minden évben november hónap, amikor a víz oldott oxigénszintje folyamatosan csökken: idén azonban szerencsére nem történt halpusztulás. Csaplár Zoltán polgármester elmondta: Janák Emil vízügyi igazgatóval nemrégiben Varga Miklós államtitkárnál járt.

A megbeszélésen elhangzott: csak a tó kikotrásával nem is érdemes próbálkozni, hisz a betáplálócsatornák elhanyagolt állapota okozza a gondokat. Az egész tórendszert kell rehabilitálni, ehhez pályázati forrásokra van szükség. A tervezés költségeit 5,5–7 millió forintra kalkulálják, s erre az összegre a Belügyminisztériumnál pályáztak, ám elutasító választ kaptak.

A kivitelezéshez 100–110 millió forint szükségeltetik, melyet uniós forrásból biztosítanának: ennek önrészét az állam magára vállalta. A gond csak az, hogy egyelőre nem találtak megfelelő projektet. Csaplár Zoltán kiemelte: a Duna és a Rábca rehabilitációja zajlik, ám a köztük lévő folyórendszer az Achilles-sarok...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turisztikai központ 210 millióból

Kétszáztízmillió forint támogatást nyert a mosonmagyaróvári egyetemi kar és az önkormányzat a Vár-tó és környéke teljes rehabilitációjára. Ebből a pénzből és az ötszázalékos önrészből egy olyan komplex idegenforgalmi egységet kívánnak létrehozni, ahol bemutatható a Szigetköz élővilága, a halászat és a vízügyi tevékenység története. Tovább olvasom