Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Százmillió hiányzik a finanszírozásból

Mosonmagyaróvár - A Karolina Kórházban idén lezajlott a struktúraátalakítás, a rekonstrukció döntő része a műtők átadása és lényeges személyi változások is voltak. A működéshez évi százmillió és néhány orvos is hiányzik.

Dr. Vermes Tamás: „A Kórház adósságállományának emelkedését önkormányzati segítséggel sikerült megállítani.
A mosonmagyaróvári Karolina Kórház adósságának év eleji riasztó mértékű emelkedését önkormányzati segítséggel sikerült az intézménynek kompenzálnia. Az ezt követő kilenc hónap adatai pedig egyértelműen bizonyítják, hogy az adósságállomány növekedése megállt – állítja dr. Vermes Tamás főigazgató, aki pontosan egy éve irányítja az intézményt.

Sikeresen zárták az évet

– Összességében kijelenthető, hogy a Karolina Kórház szakmai és gazdasági téren is sikeresen zárta az idei évet, elkerülte a fenyegető csődközeli helyzetet. A következő évre nem várható a finanszírozás olyan érdemi változása, amely a Kórház adósságrendezésében lényegi szerepet játszhatna. Biztosan nem számolhatunk a teljesítményvolumen-korlát (TVK) érdemi növekedésével. A TVK alacsony szintje miatt aligha kerülhető el a várólisták kialakulása, valamint számolhatunk a dologi kiadások jelentős emelkedésével és a rekonstrukció eredményeként létrejött infrastruktúra működtetési többletköltségével is. A Kórház összes adóssága jelenleg mintegy 300 millió forint, amiből közel 240 millió beszállítói tartozás, míg 60 millió faktoring a pénzintézet felé. A jelenlegi központi finanszírozás nem fedezi a valós kiadásokat, így ebből mintegy 100 milliós az évi veszteség.

Nincs azonban forrása az adósságrendezésnek, a pótlásoknak, fejlesztéseknek, beruházásoknak, amelyek nélkül a Kórház stabil működése nehezen garantálható. Ezért kértük a tulajdonost, hogy a város jövő évi költségvetésében biztosítsanak 100 millió forintot a működés támogatására, ami – ha a központi alapból kiegészítő díjazáshoz jutunk és a bevételek fedezik a kiadásokat – az adósságrendezést szolgálhatja. Kértünk még emellett 80 milliót fejlesztésre, amiből az amortizálódó orvostechnikai eszközöket tudnánk lecserélni.

Javítani a Kórház megítélését

A szolgáltatói funkció erősítésében elsősorban a betegek kiszolgálásának javítását – a várakozási idők csökkentését, a várólisták rövidülését s
a betegjogok jobb érvényesítését – kell elérni.
Dr. Vermes Tamás
– Évek óta visszatérő gond az intézmény kommunikációs gyengesége. A lakosság és a háziorvosok irányában minden fórumot felhasználva javítani kell a Kórház megítélését.

– A röntgenben új recepciót alakítunk ki, megszűnik a „lehúzott ablak" jelenség, a várakozás körülményei is emberibbek lesznek. Az orvosi létszám nőtt, így várható az ultrahangos vizsgálatok előjegyzési idejének rövidülése. A laboratórium esetében a Kórházi szervezetben tartást és a veszteségek csökkentése érdekében a működés racionalizálását támogatja az önkormányzat. Ennek megfelelően elkészült a laboratórium és a véradó tevékenységének átvilágítása, a konkrét átalakítási terveket most dolgozzuk ki.

Túlzó óraszámok

– A belgyógyászaton, a gyermekgyógyászaton, az urológián és az ideggyógyászaton új szakorvo-
sok érkezése várható, ami lényeges javulást jelent. A járóbeteg-ellátás és a rendelési idők is felülvizsgálatra szorulnak. A korábbról megörökölt túlzó, az igényeket meghaladó óraszámok teljesíthetetlenek az orvoshiányból eredően. A jelenlegi bizonytalan finanszírozás miatt nincs reális igény a rendelések  privatizációjára. Sajnos néhány szakrendelést – reumatológia, szemészet – a legjobb szándékunk szerint sem tudunk jelentős várólista nélkül végezni, a bőrgyógyászaton pedig újra kritikussá válik a helyzet. Az átmeneti orvoshiány miatt januárban nem lesz bőrgyógyászati szakrendelés, a megoldást folyamatosan keressük – mondja dr. Vermes Tamás.

Olvasóink írták

  • 1. Zsu Móvár 2008. január 12. 07:33
    „Hiába minden átalakítás, felújítás. Nemcsak a külső környezetet kell átalakítani, hanem ami a legfontosabb, a kórházban dolgozó alkalmazottak belsőjének, modorának, hozzáállásán kell változtatni. Ide értve a fejtől a lábig mindenkit, az orvosokat, ápolókat,nővéreket , beteghordókat. Néhány évvel ezelőtt tépték a szájukat az egészségügyisek, hogy azért "olyan" a hozzáállás, mert nincsenek megfizetve. Kiharcolták a béremelést, de érdekes módon a betegekkel való bánásmód semmit sem változott. A Karolina Kórház több pontján feltűnik a betegjogi képviselő neve, és a betegeket megillető jogok. Például az emberi méltósághoz való jog. Nem tudom kit akarnak elszédíteni az ilyen jogok felhívásával. Ha a betegjogi képviselő úgy végezné a munkáját ahogy kellene, akkor tenne is a betegek jogaiért. De ennek semmi jele. Csak azok a betegek dícsérik a kórházat, akik vastag hálapénzt csúsztattak. A szegény nomád állampolgár meg könyörögjön egy fájdalomcsillapítóért egy álló napot, de akkor sem biztos, hogy megkapja!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármester kísérte a maratonfutót

Rajka - Gerincműtétje után ismét Rajkától Győrig futott Bazsó Ágoston: ezúttal a szigetközi úton 55… Tovább olvasom