Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Százmillió forint az új kutatóközpontra

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának szept. 9-én tartott tanácsülésén az oktatási tárca helyettes államtitkára fontos döntést jelentett be.

A kar 100 millió forintot kap az új kutatóközpont befejezésére.

Nyugat -Magyarországi Egyetem: Négyezer - négyszáz elsőéves a különböző karokon.

Háromszáznegyvenhét nappali és levelező tagozatos elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait idén a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karán.


A kar és egyben a Nyugat-Magyarországi Egyetem tegnap Mosonmagyaróváron tartott tanévnyitóján egyperces néma felállással emlékeztek néhai dr. Iváncsics János rektorra.

A tanácsülésen dr. Ördög Vince dékán beszédében hangsúlyozta: a jelenlegi hallgatói létszámmal nem elégedettek, hiszen évente négyszázra szeretnék emelni a kiadott diplomák számát. A dékán elmondta azt is, hogy a kar három nagy beruházást szeretne megvalósítani az elkövetkezendő évben. Fontos lenne befejezni a már régóta üresen álló új oktató-kutató központot, valamint az egykori Fekete Sas Szálló épületének szakkollégiummá alakítását. A tangazdaságok felújítása is a tervek közt szerepel. Kiemelt feladatként kezelik továbbá az uniós csatlakozásra való felkészülést, további régiós feladatok felvállalását, valamint az együttműködést a Széchenyi István Egyetemmel.
Dr. Faragó Sándor rektorhelyettes a Nyugat-Magyarországi Egyetem elmúlt három évét méltatta azzal, hogy tizenkétezer hallgatójukkal ma már a megye legnagyobb intézményévé váltak. Az idei tanévben négyezer-négyszáz elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetem különböző karain.

Az évnyitón dr. Stark Antal, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára örömmel számolt be arról, hogy a központi költségvetés tartalékából 3,4 milliárd forintot sikerült elkülöníteni az oktatási intézmények fejlesztésére. A Nyugat-Magyarországi Egyetem ebből 95 milliót kap működési támogatásra, valamint a mosonmagyaróvári kar további százmilliót a Lucsony utcai kutatóközpont befejezésére.
A tanácsülésen avatták tiszteletbeli doktorrá dr. Várallyay Györgyöt, akinek a kar előterjesztése alapján az egyetem tanácsa adományozta a legmagasabb kitüntetést, a „doctor honoris causa" címet.

Gyémánt- és vasdiplomák


A hagyományoknak megfelelően a tanulmányaikat kezdő gazdászok előtt adták át a díszokleveleket az ötven, illetve hatvan évvel ezelőtt itt végzetteknek. Az elismerés gyémánt fokozatában Dőry Tamás, dr. Ebergényi Béla, Járay József, Nagy Antal, Nagy Jenő, Sajó Endre, Somogyi László, Szamák István, Tichy Gusztáv, Thuronyi István, dr. Wein Károly, valamint Szuprics Vendelné Meerheim Jolán részesült, Oros Sándor és Petres Iván pedig vas díszoklevelet kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárulhatnak a már kitárult kapuk

Nagy a tétje mind a csallóközi magyarság, mind az állam szempontjából a közeledő szlovákiai… Tovább olvasom