Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Százhúszmilliós mínusszal kezdenek

Háromszázkilenc első évfolyamos hallgató tett fogadalmi esküt a mosonmagyaróvári egyetemi kar tegnapi tanévnyitó ünnepi tanácsülésén. Az ünnepi beszédekben a közeljövő fejlesztési tevei mellett szó esett az egyre feszítőbb gazdasági nehézségekről is.
Az agrárkaron a tervek szerint jövőre beindul a lineáris képzési forma.
Egy távozó oktatási forma „utolsó mohikánjaiként" köszöntötte az első évfolyamos hallgatókat dr. Ördög Vince dékán a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának tegnapi tanévnyitó ünnepi tanácsülésén. A jelenlegi ötéves képzést a következő tanévtől – a gazdasági agrármérnöki szak kivételével – a lineáris képzés válthatja fel a karon.

A dékán kiemelte a hallgatói érdeklődés drasztikus csökkenését is az intézmény iránt. Emiatt a korábbiakhoz képest az idei tanévet mintegy húsz százalékkal kevesebb elsős kezdi itt meg. A száznyolcvanöt nappalis és százhuszonnégy levelezős diákot a beiktatási ceremóniának megfelelően a dékán kézfogással fogadta gazdászhallgatóvá.

Ingatlaneladások

– Az új egyetemi integráció létrejötte csupán szerény kezdete volt annak, ami még előttünk áll – fogalmazott dr. Ördög Vince. A dékán kiemelte az új felsőoktatási törvény hozta finanszírozás átalakítását, ami a nehéz anyagi helyzetben lévő karok gazdálkodását tovább súlyosbítja. A mosonmagyaróvári kar 120 millió forinttal kap kevesebbet az idei tanévben a központi költségvetésből. Emiatt három ingatlanjukat kénytelenek eladni. Pozitívum azonban, hogy a befolyt összegből – az adósságok törlesztése és a működtetés finanszírozásán túl – a kar gazdálkodhat. A közeljövő tervei közt a dékán kiemelte azt a már előkészített, mintegy egymilliárd forintos beruházást, aminek eredményeként kiválthatják a Kolbai és a Lucsony utcai épületegyüttest.

Ötven éve nem volt

Dr. Faragó Sándor rektor az ország legrégebbi agrár-felsőoktatási intézménye hallgatóiként köszöntötte az óvári gólyákat. Úgy fogalmazott, hogy itt a tradíció mellett a korszerű, jövőbe látó oktatás is biztosított. A rektor úgy véli: a karon végzett gazdászok itt szerzett tudásukkal képesek lesznek felvirágoztatni a jelenleg méltatlan helyzetű hazai agráriumot. Dr. Faragó Sándor kiemelte: a hagyományoktól eltérően az idei tanévnyitó tanácsülésen aranydiplomát senkinek sem tudnak átnyújtani, mivel ötven évvel ezelőtt született az a döntés, hogy az agrárképzést átmenetileg szüneteltessék Óváron.

A díjazottak

Az ünnepi tanácsülésen a hatvan évvel ezelőtt végzett évfolyamból gyémánt oklevelet vehetett át Szuprics Vendel, Szabó Rezső, Nádas Róbert, Szabó Lajos, dr. Posgay Elemér, Farkas Ferenc, Buszek Jenő, dr. Bercsényi Miklós és Becker Antalné. Vasoklevelet Liptay Jenő kapott, aki hatvanöt évvel ezelőtt szerezte meg oklevelét a karon. Az egyetem által adományozható legmagasabb kitüntetést, a tiszteletbeli egyetemi doktor „doktor honoris causa" címet dr. Balázs Ervin professzor, okleveles kertészmérnök, a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont, Környezeti Biológiai Biztonsági Kutatóintézet igazgatója, egyetemi magántanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja kapta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iparűzési adóban elsők

Az 1600 lelkes Mosonszolnok a helyiadó-bevételeket tekintve, az egy lakosra jutó befizetések alapján… Tovább olvasom