Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Százhúszmilliós hiányszűkítés

Mosonmagyaróvár - A kórházvezetés szerint akár 120 millióval is javulhat az intézmény idei költségvetési helyzete az általuk kidolgozott intézkedési tervtől. A javaslatot éles vita közepette csütörtökön fogadta el a képviselő-testület.
Ezúttal is éles vita közepette tárgyalta Mosonmagyaróvár önkormányzata csütörtöki ülésén a Karolina Kórház gazdasági helyzetéről, illetve annak stabilizálásáról szóló előterjesztést. Amint arról korábban beszámoltunk, a testület tavaly novemberben egyhangúlag határozott arról, hogy a közelmúltban lezajlott kórház-átvilágítás eredménye alapján a vezetőség januárig készítsen intézkedési tervet az adósság kezelésére.


Kilencven- plusz harmincmillió

Mára elkészült a javaslatcsomag, amit csütörtökön fogadott el a testület. A tervezett kiadások alapján az idei évre mintegy 150 millió hiánnyal számolt a kórház. Tekintettel arra, hogy az önkormányzat 60 milliós támogatást helyezett kilátásba, a kórházvezetés 90 milliós költségvetési pozíciójavulásra dolgozott ki konkrét javaslatokat. Emellett a kasszamaradványból legalább 30 millió forintra számít az intézmény, így a költségvetési pozíciójavulás szerintük idén elérheti a 120 milliót is.

Az intézkedési tervben szerepel egyebek mellett a bérleti díjak 10 százalékos emelése, amitől 1,36 millió többletbevételt várnak. A kórház az idei évben nem számol a dolgozói étkezési utalvány biztosításával saját forrásból, aminek a forrásigénye mintegy 25 millió forint. Az ehhez szükséges összeget az önkormányzat biztosítja ebben az évben. Csökkentik továbbá tíz százalékkal a vállalkozói díjakat, 15 százalékkal a gyógyszerfelhasználást, a betegek étkezési normatíváját 50 forinttal csökkentik. Ez elsősorban az ebéd után eddig adott gyümölcslé elmaradását jelenti. Az energiaköltségek csökkentése terén csak 6 százalékos, mintegy 5,3 milliós megtakarítással számolnak. A vényforgalmú patika működtetésére kötött szerződés megszüntetése, valamint a gazdasági hivatal kiszervezése további megtakarításokat eredményez.


A menedzsment megfelelő színvonalon...

A csütörtöki tanácskozáson dr. Szalai Zsuzsanna (SZDSZ) az egészségügyi bizottság véleményét ismertetve elmondta: a bizottság két igen és két tartózkodás mellett nem támogatta a javaslatot, annak szakmai részével nem értenek egyet. A képviselő kórházi dolgozóként érintettségére hivatkozva bejelentette: nem kíván részt venni a napirend vitájában és a szavazásban. Dr. Nagy Lajos (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a kórház nem csupán a mosonmagyaróváriakat, hanem a környező településeken élőket is ellátja, ezért nekik is ki kellene venni részüket a támogatásból. A képviselő szerint ezzel az intézkedési tervvel nem oldják meg, csak időlegesen kezelik a problémát, a hiány újra generálódik majd. Török Katalin (Fidesz) kifogásolta, hogy az terv nem tartalmazza a kórházvezetés takarékosságát, valamint az intézmény jelenlegi valós adósságállományáról érdeklődött.

Nyitrai József (Labe) ezúttal is élesen bírálta a kórházvezetést. Szerinte nem biztos, hogy a menedzsment megfelelő színvonalon végre tudja hajtani ezt a feladatot. Összehasonlította a korábbi kórház-átvilágításokról készült jelentéseket a mostanival, minden esetben ugyanazokat a problémákat vetették fel. A képviselő úgy véli, az alacsony bérleti díjak nem a kórház érdekeit szolgálják. Dr. Nagy István alpolgármester elmondta: a nagymértékű finanszírozáselvonás miatt alakult ki ez a helyzet a kórházban. Az intézkedési terv elkészítésekor a megtakarítások mellett fő szempont volt, hogy a lehető legkevesebb fájdalommal járjon. Így nem tartalmaz nagymértékű leépítést és a kollektív szerződés felbontását a tervezet, emellett az étkezési jegyeket is megkapják a dolgozók. Az alpolgármester szerint ez a program tartható, a kórházvezetés kidolgozta a javaslatát, a testület feladata ennek betartatása és ellenőrzése. Az önkormányzat elvárja, hogy a környező települések is érezzék magukénak a kórházat és ennek megfelelően támogassák a működését. Muráncsik László (Nemzeti Fórum) azt tudakolta, igazak-e azok a híresztelések, miszerint rendkívül alacsony a kórházi büfé bérleti díja, valóban a gazdasági igazgató közeli hozzátartozója üzemelteti-e azt, illetve indult-e ügyészségi vizsgálat a gazdasági igazgató ellen. Szabó Miklós polgármester elmondta: nehéz a költségek csökkentése mellett a jelenlegi színvonalat tartani, a testületnek olyan döntést kell hoznia, ami felelősséggel vállalható. A polgármester szerint nagyobb annál a felelősségük, mintsem a testület tagjai maguk járassák le a kórházat kijelentéseikkel.


Nem folyik ügyészségi vizsgálat

Dr. Vermes Tamás főigazgató elmondta: a terv elkészítésekor fő szempont volt, hogy a legkevesebb fájdalommal járjon. A menedzsment is részt vállal a megtakarításokból. Ezzel az intézkedési tervvel elkerülhető a létszámleépítés és a bércsökkentés. A kórháznak jelenleg 100 milliós tartozása van a szállítók felé, ám ezek egyike sem haladja meg a hatvan napot. Az adósságállomány további része 60 millió faktoring, valamint 150 millió önkormányzati kölcsön.

Eőry Ferenc gazdasági igazgató a felvetésekre elmondta: 85 ezer forint a büfé havi bérleti díja, emellett további 30 ezret fizet költségtérítésre a bérlő havonta. A gazdasági igazgató cáfolta, hogy ügyészségi vizsgálat folyna ellene.

Mint mondta: egy névtelen feljelentés alapján a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya tett fel neki néhány kérdést, valamint bekértek dokumentumokat. A gazdasági igazgató felkérte az alpolgármestert, hogy a rendőrségi vizsgálat lezárását követően tájékoztassa annak részleteiről a képviselő-testületet.

Olvasóink írták

  • 1. Japo 2009. január 31. 17:58
    „Hát ez aztán egy nagy lufi,de mikor fog kidurranni? A gazdasági igazgató megengedheti magának,hogy nem válaszol a feltett kérdésekre na szeretném én ezt látni,hogy a főnöknek nem válaszolnak.Továbbá nem néhány kérdést tettek fel neki a gazdasági rendőrök hanem vizsgálatot folytatnak ellene.Ennek egyenes következménye az,hogy a vizsgálat idejére fel kellett volna függeszteni az állásából,ez sem történt meg vajon miért?Megtakarítani pedig a leg egyszerűbb ha a havi 1 millióért dolgozó szerződéses orvosoknak utilaput kötnek a talpukra.Ja hogy akkor az itteniek nem játszhatják ugyanezt máshol kit érdekel.Úgy néz ki,hogy azokat a "munkákat" amelyekért a EP fizetne a kórháznak,senki nem akarja elvégezni csak azokat amelyekkel együtt azonnal az orvos zsebében landol a lóvé.Hát ez a nagy büdös helyzet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kapnak levegőt Euro Vegastól a zöldek

Bezenye, Ausztria - Most a burgenlandi zöldek „feküdtek keresztbe" Eurovegasnak. Szerintük a… Tovább olvasom