Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Százhúszezer vendéget várnak Lipótra

Lipót - Kétszázhúszmillió forintból ezerkétszáz négyzetméteres medencét építenek Lipóton, megduplázva ezzel a termálfürdő eddigi vízfelületét. Az átadást jövő júniusra tervezik: ezzel a fejlesztések nem állnak meg.
A lipóti termál- és élményfürdő Nyugat-Dunántúl legnagyobb vízfelületű létesítménye lesz a mostani beruházás végeztével. Az eddigi hat medence – két termál, két gyermek, egy úszó és egy élmény – egy újabbal bővül, amely azonban megduplázza az eddig használható vízfelületet: ezt ugyanis 1200 négyzetméteresre tervezték.

Az alap már kész: „Az új 1200 négyzetméteres medence 220 millió forintból épül" – mutatja Pannonhalmi Petra fürdővezető.

A Nyugat-Dunántúli Regionális Operatív Programban 66 millió forintot nyert a fürdő erre a célra, a beruházás összértéke pedig 220 millió forint. Pannonhalmi Petra, a fürdő vezetője elmondta: az új medence első felében rendkívül sekély lesz a víz – elsősorban a gyerekek miatt, s folyamatosan mélyül majd. A következő szakaszban egy vízi park épül négy óriáscsúszdával, s a túlsó felében lévő hullámmedencéhez a technikát Belgiumból szerzik be. Az idősebbek masszázselemekkel ellátott helyen frissülhetnek fel.

A fejlesztés újabb üteme elengedhetetlenné vált, ebben az évben ugyanis összesen több mint 100 ezer látogatót fogadtak Lipóton: elsősorban a nyári hétvégeken érkeztek sokan.

Most nemcsak a zuhanyzók, illemhelyiségek, „szociális blokkok" száma nő, de a kiszolgálólétesítményekből (vízi bár, étterem) is több lesz, akárcsak a parkolókból.

A termálfürdő szegedi tulajdonosai a mostani fejlesztéssel nem csökkentik a zöldterület nagyságát, a még rendelkezésükre álló öthektáros részből hármat használnak ki. Hamarosan 150–200 fát is ültetnek. „Rengeteg a szlovák és az osztrák vendégünk is" – mondta a fürdő vezetője. Hozzátette: a medencét augusztus közepén kezdték építeni, s jövő júniusban szeretnék átadni.

A fejlesztések azonban ezután sem állnak meg: várhatóan egy négycsillagos kempinget alakítanak ki hátul apartmanházakkal. Ezekre ugyanis már most is nagy az igény, miközben a helybeli szállásadókkal is korrekt a kapcsolatuk. A távlati tervek között egy fedett fürdő kialakítása szerepel, ahol a wellness- és a fitneszrészleget is erősítenék. A mostani beruházás után 20–30 százalékos forgalomnövekedésre számítanak, még ha valamelyest nő is majd az egész fürdő területére, s az összes szolgáltatásra (így a szaunára és a parkolóra is) érvényes lesz belépő ára.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. környékbeli 2008. október 31. 21:51
  „Tényszerűen a lipóti fürdőfejlesztésről. Tudomásom szerint a fürdőnek szegedi tulajdonosai vannak. A fürdő fejlesztése alapvető húzóerőreje lipótnak és az egész környéknek. Tóth Péter úr (egyébként ügyes vállalkozó) csak haszonélvezője a többi turisztikából élő vállalkozóval együtt ennek a folyamatnak. Néha olvasva a fürdővel kapcsolatos nyiltkozatait, az az érzésem, hogy idegen tollakkal ékeskedik. Ez nem szép mivel mások munkáján keresztül próbál dicsőséget szerezni. A nagy tsz megszűnése idején a tagok egy közgyűlésen széosztották a vagyont a héderváriak, az ásványráróiak is megkapták a részüket a fürdő értelemszerűen a lipótiaknak jutott. Lehet, hogy nem gondolták, hogy a fürdő idővel felértékelődik. A tsz tagjai nagyon jól tudják, hogy mi volt ez a fürdő az ő idejükben és mivé tették a jelenlegi tulajdonosok. Amikor a lipóti tsz szintén közgyűlésen úgy döntött, hogy a veszteséges gazdálkodás miatt beszünteti működését, értékesitették a teljes vagyont és az utolsó hivatalban lévő, tisztességes tsz elnöknek köszönhetően jóval értéke fölött kifizetésre került az üzletrészük, igy e tekintetben senkin semmi keresnivalójuk nincs. A helyükben én csak egyszerűen örülnék a fejlődésnek, mivel az ingatlanjaink értéknövekedésében, munkalehetőségek bővülsével újra csak nyerhetünk.”
 • 20. fürdővendég 2008. október 31. 14:52
  „Számomra érthetetlen hogyan lesz egy fürdőről irt újságcikből nemzetiségi vita.Úgy gondolom Lipóton mindenkinek örülnek , legyenek bármilyen nemzetiségüek csak az számit ,hogy kölcsönösen megadják egymásnak a tiszteletet.A nemzetek közötti gyűlölet keltés a politukosok kedvenc eszköze ugyanis ezzel mindig ellehet terelni a figyelmet az igazi problémákról.A történelmünk ezer éve átfedi egymást ez igy volt és igy lesz a jövőben is ,különösen ha az eu-ra gondolunk.Én csak arra tudom biztatni a szlovák és bármilyen nemzetiségű embereket bátran menjenek lipótra mertt ott tiszteletet és jó élményeket kapnak.”
 • 19. hlf 2008. október 30. 14:20
  „"Slota hívének"

  Látszik szlovák iskolába tanultál. 500000 szlovák helyett csak 130000-an élnek Magyarországon.Így utálod a magyarokat, akkor ki tanított meg magyarul beszélni. 100%, hogy valamelyik ősöd magyar volt. Ja, és ha nem lett volna etnikai tisztogatás akkor nem 300000 magyar élne kinn. Köszönjétek a cseheknek hogy van államotok. És hogy az akkori magyar vezetőség felszámolta a magyar hadsereget. Amit leírtál ( szlávok,nyitrai fejedelemség, csák máté) ez a ti "dicsőséges" történelmetek, ami belefér simán egy smsbe.:D:D:D”
 • 18. Igazság1960 2008. október 29. 08:18
  „Vajon miért nem valósulnak meg a fürdő tervek héderváron,ásványrárón?
  Talán nem érdeke ez lipóti fürdő és szálloda gazdáinak!
  Slota híve!
  Nálatok az elnök,a miniszterelnök és a pártok egymást túllicitálják a magyarellenességben.Így nem csodálom hogy ilyen hülyeségeket tanítanak neked mint matej cak!
  Pan.cser!
  Amiről nem tudsz arról ne írjál!
  Bár a nagy tsz alakítása előtt létesült a lipóti fürdő,de utána a héderváriak,darnózseliek,ásványráróiak stb. pénzeiből fejlesztették ki.Mit kaptak ezek a tsz dolgozók 1990 után az eladott lipóti fürdő árából?Most meg nagyképűek a lipótiak a fürdőre amikor pu.győrből lehetetlenség odajutni volán busszal!”
 • 17. Slota híve 2008. október 28. 16:52
  „NA SLOVENSKU PO SLOVENSKY!
  Ivan Gasparovic president megmondota a SLOVAKIAI madarok valosz számát.300000 fö,mig madarskoban felmilio SLOVAK el.Staré Zámky (mosonovar) varosaban is.
  hlf!Sokba kereülne neked as a sms!A SLAVOK,ŐSSLOVAKOK,a Nitrai felyedelemség,Matej Cak (csák máté) SLOVAK királ kora,dicsőseges SLOVAKIA törtenelme,küsdelem a sabadsagért!”
 • 16. hlf 2008. október 28. 13:34
  „"Slota hívének"

  Elküldöm neked a szlovák történelmet smsben:D:D

  "igazság 1960"-nak

  Mielőtt valakiről valamit írsz nézz utána.Gondolom azt is tudod mivel ennyire tájékozott vag, hogy Lipót polgármestere Tóth Péter.És gondolom azt is tudod, hogy ő ezért semmiféle pénzt nem kér, ja és a falu fejlődik.Egy pár politikus példát vehetne róla. Ami meg a szállodát ill a pékséget illeti jó üzletember. Nem sokan bírják egy összegben kifizetni egy szállodát.”
 • 15. pan.cser 2008. október 25. 13:07
  „13-hoz! Te ütődött, igaz hogy szerinted az agyadbeli szlovák föld a világ közepe, de ott is sokan vannak a széleken, faluvégén, városszélén és jól érzik magukat. Neked meg mindegy, középen sem vagy normális, csak arra vigyázz, hogy mielőtt a bilit a fejedre borítod, hogy az a fejedet irredenta magyarok nyilaitól megvédje, a tartalmát ürítsd ki!”
 • 14. Lesz még tavasz... 2008. október 25. 10:58
  „13.

  Látod, ezt elhiszem neked. Mármint hogy Gyurcsány szlovák származású. Azért ilyen gyökér!”
 • 13. Slota híve 2008. október 25. 10:46
  „Iredentak,neo-fasistak!
  Tudlyuk hogy a trianoni hatarok transformációjáról álmodoztok!
  De es nem fog sikerülni amedig vesérünk JÁN SLOTA !!!
  Igasa van a madar minister-presidentnek Frantisek Gyurcsanynak!
  Egyre töb a sélsőseges madarorságban!”
 • 12. pan.cser 2008. október 24. 19:28
  „Ne törődjetek "Slota híve"-vel. Ezt is magyar féfi csinálta mint Szlota Jánost és most játssza az eszét. Amúgy semmi bajom a szlovákokkal, ezer évig szépen megvoltunk, nagyítóval kell keresni a történelemben valamilyen magyar-szlovák konfliktust, pedig Slota majd megőrül egy kis történelmi magyar szlováküldözésért. A 10.-nek mondanám, az egész Unióban pályázati rendszerek vannak, tehát semmi probláéma a Tóth úrral. Remek üzletember. A tsz-t a tagjai hagyták cserben, nem kell ezért a vezetőket hibáztatni. A lényeg a lényeg, LIPÓT szárnyal ma is, a jövőben még inkább. Hajrá Lipót, a Szigetköz gyöngyszeme!”
 • 11. Rbar 2008. október 24. 19:11
  „9
  anyád ősi slovak település te barom!!!!! Ha az első randim sikerül, most téged is Horváthnak hívnak te ...”
 • 10. Igazság1960 2008. október 24. 18:10
  „A tsz dolgozóinak pénzéből épült ki annak idején a lipóti fürdő!
  Az nem volt baj hogy a legtöbbje nem lipóti volt,a vezetők tojtak a véleményeikre mert ők meg mind lipótiak voltak!
  Hát igen a szigetközi magyar-csehszlovák tsz vezetősége a püski-i,bodaki,darnózseli.i,hédervári,ásványrárói dolgozók által megtermelt,előállított anyagi eszközökből elég jól költöttek a lipóti fürdőre,bár e termálvíz Hédervár és Ásványráró határában is feltörne ha fúrtak volna.
  A lipóti pék úr a Széchényi-terv keretében a szállodája teljes költségének 35%-át megkapta orbánék által a magyar adófizetők pénzéből!Bravó Tóth úr,így aztán lehet szállodát építeni!
  Így már nem csodálkozok hogy pesten az astoriánál is van péksége!
  Node azért nem Lipótból áll Szigetköz!Nemde?”
 • 9. Slota híve 2008. október 24. 12:20
  „Mi a baly a Slovakokkal?
  Staré Zámky (mosonovar) es Leopold (lipot) ösi Slovak telepelülesek.
  As ŐsSlovakokat elüztek onan a madarok,amikor sétvertek a Nagy-Morva Státot 896-ban.”
 • 8. pan.cser 2008. október 23. 15:08
  „Szerintem az soha nem lesz egy magas színvonalú fürdőben, hogy csak úgy mindennap beugorjunk. A színvonal pénzbe kerül, ez természetes. Sokkal nagyobb baj, hogy a semmi lerül pénzbe, mint ahogy az óvári termál. Az óvári idegenforgalmi létesítmények, sorban buknak és ez nem véletlen. Egy adott helyzetben gondolkodtak, ami mára megváltozott. Ahhoz, hogy vendég is legyen élményre is szükség van. Például a lipóti gyönyörű környezethez hasonlót Mosonmagyaróváron nem tudtak a beruházók teremteni. Magyaróvár mindig híres volt arról, hogy vezetői nem tudtak a jövőben gondolkodni. Ha tudtak volna, nem egy lucsonyi semmi telken kezdtek volna termált fejleszteni, vagy akár a Lajta-spiccbeli vikendtelkeket említhetem. Ugyanitt az új sorházak gondolata is eszement volt, a maga "beach" érzésével. Télen nyirkos a környezet, nyáron meg hangos, ráadásul heringek módjára összezsúfolva a lakások. Igaz pillanatnyilag elkelnek, de néhány év és a kutyának sem kellenek ezek a környezetbe nem illő házak. Miattam a lipóti tulaj járhat fehér Cessnával, a lényeg, hogy hamarosan egy igazán menő fürdővé alakul Lipót! Hajrá Lipót!”
 • 7. AAA körnéykbeli 2008. október 23. 11:27
  „Sziasztok!! Szerintem ez nagyon jó ötlet!! Csak az a baj, hogy a belépő nagyon drága, és ezmiatt, sok eber csak egyszer megy el egy nyár alatt.... szval ha lehetne akkor mégjobb lenne ha mondjuk lejjebb vinnék az árakat is, pontosabban a belépő árát is... És akkor valószinűleg mégtöbben elmennéne, és nemcsak egyszer, hanem lehet hogy akkor már négyszer ötször is.....és ez mégnagyobb előrelépés lenne....”
 • 6. zhfx 2008. október 23. 10:27
  „látom másoknak se szimpatikus a Szeredi Úr:D egy valamire büszke lehet, hogy tönkre tette városunkat. látszik nem ért hozzá. Megvette a termált körbeépítette hotelokkal (csökkent a termál területe) utána elkezdi "fejleszteni". igen ám de hogyan? egyetlen jó szabadtéri nagy medencét bebetonozza és wellness részleget csinál. ahelyett, hogy meghagyta volna, és szállodák helyett oda csinálta volna a wellnesst. nem mindegy hogy egy alma a bevétel vagy 2 alma, és ehhez nem kell matematikusnak lenni.ja és most olyan áron lehet pancsolni az egyetlen úszómedencébe, hogy az ember ötször is meggondolja hogy elmenjen termálba. Köszi Szeredi megyünk Lipótra:D”
 • 5. Rbar 2008. október 23. 07:01
  „Szegedi igen. Fehér cessna-val ;-)”
 • 4. six666 2008. október 22. 23:42
  „Le a kalappal a lipóti Tulaj előtt... így kell csinálni JÓL valamit. Sajna a többségében gagyi-magyar morál szerint (s ami ezt az egész MÓVÁR környéket csóróvá tette..) a lipóti szomszéd vállalkozók tesznek az áraikkal róla, hogy előbb-utóbb az is kietlen legyen... De ami a jó hír, Szeredi bácsi előbb-utóbb egyedül fog pancsikálni ebben a leélt-ócska-izléstelen, és k... drága óvári szarban...”
 • 3. csodálkozó 2008. október 22. 22:23
  „Szegedi tulajdonos??”
 • 2. pan.cser 2008. október 22. 22:19
  „Ezt a szlovákokra vonatkozó megjegyzést kár volt leírni. Örülünk a fejlesztésnek, most már nem 120 ezer vendég, hanem 200 ezer lesz. Amúgy ez a fürdő egy hiánypótlás, ebben az országrészben eddig nem volt ilyen fürdőkomlexum. Mosonmagyaróvár jól el lett szúrva, szűk a hely, zöldterület nulla, Lipót viszont nincsen messze. Nyáron megyünk. Amúgy meg kijelentem semmi bajom a szlovákokkal! Hajrá Lipót!”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rózsakert a község szimbóluma is lehetne

Máriakálnok - Rozárium kialakítását tervezik Máriakálnokon a nemrég nyílt falumúzeum és felújított… Tovább olvasom