Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Százévesen is mosolyogva

Hédervár legidősebb embere, a századik születésnapját ünnepelő Kiss Teréz a település egykori boltosa.
Kiss Teréz
Hédervár legidősebb embere, a napokban századik születésnapját ünnepelő Kiss Teréz a település egykori boltosa. A falunak egy 98, két 97, egy 95 és egy 93 éves lakója is van: így „szoros verseny folyik"a Hédervár mindenkori legidősebb embere címért.

A hédervári községházán hétfőn délután köszöntötték Kiss Terézt, Terus nénit, aki gondozójával és legközelebbi rokonával, az unokaöccsével érkezett 100. születésnapjára. A jó egészségnek örvendő, szellemileg friss asszonyt először Juhász József polgármester köszöntötte a 139. zsoltár szavaival, mely szerint az ilyen hosszú élet Isten ajándéka.

Göndöcs László, a község korábbi polgármestere elmondta: Terus néni törékeny nő létére egész életében férfias munkát végzett, főleg azután, hogy a Rákosi-rendszer elvitte az élelmiszerboltját. Házát, kertjét rendben tartja ma is: igaz, látása már eléggé megromlott. Göndöcs László még emlékszik arra, amikor a hivatalban is felkereste az asszony, s házának ügyében mindig kiállt igazáért.

Az ünnepelt is szót kért: mint mondta, a fiatalokat folyton arra biztatja, hogy ne menjenek gyakran az „éjszakai életbe". Pk régen mindig este tíz órakor már hazaértek, mert „akkor kerek a család, ha mindannyian otthon vagytok". „Az iskolában a tanárok is azt mondták, hogy édesanyátok selymes szava hozott ide benneteket. Köszönjétek meg nekik."

Tíz év még biztosan hátravan

A hédervári vegyes kar elénekelte az asszony kedvenc dalait, majd dr. Zsilavi Fábián háziorvos beszélt Terus nénihez. „Tíz éve arról beszéltünk, hogy biztosan megéri a százéves kort. Csakhogy akkor elnéztem a születési dátumát, s azt hittem, még csak nyolcvanéves. Így hát tíz még biztosan hátravan" – mesélte mosolyogva a doktor. Hozzátette: Héderváron él egy kilencvennyolc, két kilencvenhét, egy kilencvenöt és egy kilencvenhárom éves ember is.

„Azért, mert ők is mind sokat dolgoztak" – válaszolta, s „adta meg" a hosszú élet titkát az asszony. Dr. Zsilavi tréfásan hozzátette: ezek az emberek mind arra pályáznak, hogy a település történetének legidősebb emberei legyenek. „Úgyhogy Terus néninek nagyon igyekeznie kell" – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvétózta az átkelést

Burgenland tartomány vétója miatt tartják zárva a hegyeshalmi kishatárt a személyautók előtt - tudta… Tovább olvasom