Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Százak látogatják a Habsburg-kriptát

Mosonmagyaróvár - A Franciaországból 1984-ben induló nyitott kapuk napja mozgalomhoz 1992-ben csatlakozott a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület. Az idén tizenhetedik alkalommal nyíltak meg az Alapítvány a Városért szervezésében a Habsburg-kripta kapui.
A nyitott kapuk napján az Europa Nostra kék, csillagos lobogója – a mozgalomra utaló épületkontúrral – lobog a magyaróvári Szent László téren az altemplomban, a Habsburgok kriptája előtt. A vendégkönyv tanúsága szerint 300–400 látogató is megfordul az altemplomban – tájékoztatott dr. Nagy Györgyné a szervezők nevében. A helybélieken kívül jönnek a környékről, de az ország távolabbi részéről, így például Szegedről, Gyuláról is. Érkeznek Ausztriából, Németországból és Franciaországból, voltak amerikai látogatók is. Vannak, akik ismételten eljönnek, de olyanok is, akik pironkodva vallják be, hogy „bennszülöttek" lévén eddig még nem jártak itt, s most látják, mit mulasztottak.

Báró Waldbott Pál, Frigyes főherceg Magyaróváron született unokája, amíg tehette, rendszeresen meglátogatta nagyszülei síremlékét. Más rokonok, ükunokák sem hagyják ki a lehetőséget. Az idei látogatók között volt – ahogy azt büszkén mesélte – a kései leszármazottak nevelőnője. A Habsburg család, s benne a katonai ág történetével foglalkozó kutatók is megfordultak már a kriptában.

A látogatókat szakszerű tájékoztatás, kétnyelvű szórólap, képeslap és kiadvány várja. A legutóbbi két kiadvány címlapját már Frigyes főherceg utcaszobra díszíti.

Olvasóink írták

 • 3. larong 2008. október 08. 07:22
  „Gratulálok a cikkhez.
  Külön gratulálok ahhoz az időzítéshez, melyben egy Habsburgot dicsőítenek pontosan akkor, amikor 159 éve (napra pontosan) eldördült egy sortűz Batthyányi, valamint 13 vértanút végeztek ki Aradaon.
  MIndezek a Habsburg dinasztia dicsőítésére.
  Gratulálok ahhoz is, hogy ez az újság mélyen hallgat, ha Pozsonyban letörik Petőfi kardját egy szoborról, míg egy másik, pöffeszkedő Habsburg botjáért napokig háborog...

  Ez is egyfajta "magyar" identitás...”
 • 2. Anton 2008. október 08. 07:20
  „Én is szivessen meg nézném de arról hogy mikor lehet sosem irnak.
  A kisalöld nagon sokszor lényegtelen dolgokról ír ( pl: 82-esszámológép).
  A mosonmagyaróvári szerkesztőségben elkelne a vezető frissítés!”
 • 1. Lokálpátrióta 2008. október 07. 15:11
  „Nagyszerű, de mikor és mettől meddig látogatható a kripta?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levágták a veszélyes tetőzetet

Hegyeshalom - Elbontották a rendkívül leromlott állapotú, megdőlt vas tetőszerkezetet a hegyeshalmi… Tovább olvasom