Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Száz éve kapott nemesi rangot

Száz éve, 1914-ben a királyi tanácsos dr. Cselley János, Magyaróvár volt közjegyzője és utódai megkapták díjmentesen a magyar nemesi rangot az ˝Ürményi˝ előnévvel.

Ezt az Ürményi-Pintér családtól vették át, mivel a kihalt család egyenes leszármazottai a Cselleyek.

Cselley János 1835-ben született, polgári birtokos családban. Az algimnáziumot Magyaróváron, míg a főgimnáziumot Győrben végezte. Ezek után két évig a pozsonyi jogiskolán, majd két évig a pesti egyetemen tanult, később Magyaróvárra került ügyvédjelöltként. Alapító tagja volt a Széchenyi Körnek, s több egyesületben tisztséget töltött be. 1860-ban, amikor az alkotmányt részlegesen visszaállították, búcsút mondott az ügyvédi pályának és Moson vármegye aljegyzője lett.

Miután 1862-ben letette az ügyvédi vizsgáját, s gyakorló ügyvéddé vált, kinevezték a városi iskolák felügyelőjévé. Ekkor újjászervezte a helyi elemi iskolát és megalapozta azok magyar nyelvű tanítását. Hat évre rá, 1868-ban Moson vármegye járási iskolai biztossává választották meg – s ezt egészen addig betöltötte, amíg a vármegye külön tanfelügyeletet nem kapott. Később a magyaróvári népiskola iskolaszéki elnöke lett, sőt, pár évig a mosoni állami iskolának is volt gondnoksági elnöke. 1875-től közjegyző volt egészen 1907-ig.

„Kevés ember van, ki a közéletben oly nagy és hasznos munkásságot fejtett volna ki, mint Cselley János, városunk volt közjegyzője, ki nagy és fáradhatatlan, buzgó és kitartó munkásságáért most elnyerte a kellő jutalmat" – áll a Mosonvármegye száz évvel ezelőtti számában.

Az épületről. Cselley nevét őrzi városunkban a Cselley-ház, amely a város egyik legrégebbi műemlék épülete. 1983-ban csatlakozott kiállítóhelyként a múzeumhoz. Itt található a Gyurkovich-gyűjtemény, XVII. és XIX. századi iparművészeti gyűjtemények és római kori kőtár is.

 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Papréten semmi nem történik˝

Murvát kértünk a gödrök felszámolására, benzint, hogy a füvet társadalmi munkában lenyírhassuk, azonban semmit nem kaptunk – állítja Csontos Antal. Tovább olvasom