Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Szárazon a Malom-ági Lajta

Egy éve, tavaly októberben adták át a Malom-ági Lajtán kialakított vízi csúszdát és az ehhez kapcsolódó létesítményeket. Egyelőre hiába tették hajózhatóvá a folyó belvárosi szakaszát, a nyári turistaszezon kezdete óta alig van víz a mederben.
Mint lapunkban is beszámoltunk róla (Kisalföld, 2013. október 2.), az önkormányzat és a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület az osztrák partnerekkel közösen nyert 840 ezer eurót a Lajta-programra. Ennek egy részét fordították a Malom-ági Lajta hajózhatóvá tételére, vízparti sétányok és kikötőhelyek kialakítására.

A beruházással három korábbi problémát is orvosoltak – magyarázza Tilai László, a projekt koordinátora. Elmondta: egyrészt vízi túrázásra alkalmassá tették a Malom-ági Lajtát. Emellett megoldást találtak arra a problémára, miszerint korábban a folyó alacsony vízszintjénél a Vár-tó is leapadt, másrészt pedig túl magas vízállásnál a felső szakaszon a Lajtaszer és a Lajta-lakókert elúszott. A beruházás során kialakított létesítményekkel ezeket a problémákat megoldották, ám ennek fenntartásához megfelelő mértékű, másodpercenként másfél köbméter vízhozam szükséges. A Lajta-zsilip felújítási munkálatai miatt viszont nyár eleje óta csupán kétszáz liter érkezik másodpercenként a Malom-ági Lajtába. Most ugyanis nem a műtárgyon, hanem egy kiépített szivornyán keresztül táplálják vízzel a Lajta-ágat. Ez a vízmennyiség elegendő ahhoz, hogy a Vár-tóban biztosított legyen a szükséges vízszint.

– Október végére befejeződött volna a zsilip felújítása, ám a most levonult árhullám miatt a duzzasztó melletti ideiglenes elrekesztést át kellett vágni. Az újralerekesztést és -víztelenítést követően folytatódhat a zsilip felújítása. Jövő év elejétől megfelelő lehet a Malom-ági Lajta vízszintje – tette hozzá Tilai László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konferencia – Felhőtlen gyermekkor helyett elhanyagoltság és terror

Tovább olvasom