Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 13°C | 23°C Még több cikk.

Szakmai gyakorlat zsiráfok közt egyetemistáknak

Társtanszéki megállapodást kötött a mosonmagyaróvári egyetemi kar a győr Xantus János Állatkerttel. A gazdászhallgatók így mostantól akár oroszlánok és zsiráfok közt is tölthetik szakmai gyakorlatukat.

A vadállatok tartásáról, takarmányozásáról, viselkedéséről is szerezhetnek mostantól gyarkorlati ismereteket a mosonmagyaróvári egyetemi kar hallgatói. A győri Xantus János Állatkert ugyanis a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság-és Élelmiszer-tudományi Kara társtanszéke lett. Az erről szóló megállapodást tegnap írták alá a két intézmény vezetői Mosonmagyaróváron.

Ennek keretében a kar hallgatói az állatkertben tölthetik el hetesi és féléves gyakorlatukat. Megismerkedhetnek a kis- és nagyvadak tartásával, takarmányozásával, tanulmányozhatják viselkedésüket. Emellett az egyetem oktatói, hallgatói részt vesznek az állatkertet érintő környezetvédelmi problémák megoldásának kidolgozásában, gyakorlati megvalósításában.


Több hasonló megállapodást kötöttek már külső gyakorlati helyekkel az elmúlt időszakban – tudtuk meg dr. Schmidt Rezső dékántól. Elmondta: már korábban is töltötte a gyakorlatát néhány hallgatójuk a győri állatkertben, ám ezzel a megállapodással mostantól „hivatalos" keretek közt folyik az együttműködés.

Amellett, hogy a hallgatók gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek, még hasznos munkát is végeznek az állatkertben. Dr. Szakál Pál dékánhelyettes – akinek „oroszlánrésze" volt az állatkerti megállapodás létrejöttében – kiemelte: a mosonmagyaróvári kar országosan is kiemelkedő az oktatói kiválóságban, ám az elméleti tudás mellett a gyakorlati ismeretekre is legalább akkora hangsúlyt kell fektetni. Ehhez nyújtanak nagy segítséget a társtanszéki megállapodások. Az állatkerttel kötött együttműködésnek köszönhetően a hallgatók most egy újabb területen szerezhetnek tapasztalatokat.

Dr. Andréka György igazgató is örül az egyetemi kar kezdeményezésének, hiszen ahogy fogalmazott: az állatkertben kicsit elvarázsolt világban élnek. Több mint száz faj közel hatszáz egyedével foglalkoznak nap mint nap. Ezért háttérbe szorul az elmélet, kevésbé követik nyomon a legújabb szakmai kutatásokat. Éppen ezért a hozzájuk gyakorlatra érkező hallgatóktól várnak majd válaszokat számos kérdésben. Mint mondta: legalább annyit tanulnak majd a diákoktól, mint amennyi tapasztalatot szereznek ők az állatkertben.

A Kisalföld által megkérdezett gazdászhallgatók mindegyike örül annak, hogy az állatkertben is eltölthetik szakmai gyakorlatukat.

A mezőgazdasági mérnöknek tanuló Szűcs Ádám szerint nagy lehetőség ez számukra, hiszen így már nem csupán a Magyarországon honos fajok, hanem akár más kontinenseken élő állatok viselkedésével, táplálkozásával is testközelből ismerkedhetnek meg.

Hasonlóan vélekedik Porodán-Háber Dóra és Gubó Eduárd is. Az első évfolyamos környezetgazdálkodási agrármérnök-hallgatók örülnek az új lehetőségnek, amit biztosan kihasználnak majd. Az állatkerti gyakorlaton amellett, hogy új ismereteket szereznek, még emlékezetes élményekkel is gazdagodnak majd. A világ más részein honos állatfajok megismerése a későbbiekben akár előnyt jelenthet a külföldi munkavállalásnál is.

Olvasóink írták

 • 5. kovpal 2013. március 02. 19:19
  „A magyar honos fajták tanulmányozására egyre kevesebb lehetőségük lesz a hallgatóknak, ha így halad a magyar gazdaság.”
 • 4. abszurdisztán 2013. március 02. 07:45
  „Sajnos meg lehet nézni, milyen pontszámokkal vesznek fel ide gyerekeket. Azért képezik őket, mert kell az állás a sok algakutató, növénytermesztő, birkatenyésztő tanárnak. Kész idővesztegetés ide küldeni a gyerekeket. Már rég profilt kellett volna váltani.”
 • 3. Contar 2013. március 01. 07:36
  „Akkor miért is képezünk annyi mezőgazdászt? Hogy politikus legyen belőlük? Vagy tanár? Vagy csak hogy legyen valamilyen felsőfokú végzettsége?”
 • 2. abszurdisztán 2013. február 28. 06:17
  „Igen. Minthogy állattenyésztő és növénytermesztő mérnök itt egyáltalán nem kell. Nem piacképes a sok év alatt megszerzett diploma.”
 • 1. Contar 2013. február 27. 12:29
  „Az utolsó mondatban van az egésznek a lényege!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jégmadarakból sportolókká értek

A Jégmadár Sportegyesület volt a város első kajak-kenu klubja. Tovább olvasom