Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Szakemberek költözhetnek a felújított lakásokba

Felszámolja a szociális bérlakásokat az önkormányzat a város egyik meghatározó műemlék épülete, a Sóház egyik felében.
A Sóház története több évszázados. A valamikori kapucinus kolostort a városfalon kívül kezdték el építeni 1689-ben, majd a szerzetesrendek feloszlatása után a kapucinusok 1787-ben hagyták el a várost. Az épület a tizenkilencedik század elején korai klasszicista homlokzatot kapott. Működött itt sóraktár és hivatal, lóistálló, valamint az uradalom alkalmazottai lakásainak is helyet adott. Az épület már hosszú ideje műemléki védelem alatt áll.

Mindkét épületrészt teljesen felújították 1983 és 1986 között. Azóta viszont nagyobb beruházást csak az elmúlt évben végeztek rajta. Ekkor a külső, utcafronti nyílászárókat cserélték. Az épület állaga mára igencsak leromlott. Lakásait hosszú ideje szociális alapon adja bérbe az önkormányzat. Az ingatlant ma már sokan a hírhedt „piszkos tizenkettőhöz", azaz a Barátság utcában egykor meglévő szociális bérházhoz hasonlítják. Az ottani áldatlan állapotoknak az önkormányzat néhány éve úgy vetett véget, hogy egyszerűen elbontotta az épülettömböt. Most a Sóház esetében arra keresték a megoldást, hogy a város egyik legrégebbi és meghatározó műemlék épületét rendbe tegyék. Emellett egyre nagyobb a nyomás az önkormányzaton azért, hogy több szakemberlakást is biztosítson. Soha nem volt még ilyen hosszú a várólista a szakemberlakásokért, mint most.

A Sóház állaga mára leromlott, a felújítás után nem szociális alapon adja bérbe az önkormányzat a lakásokat.
A Sóház állaga mára leromlott, a felújítás után nem szociális alapon adja bérbe az önkormányzat a lakásokat.

Iváncsics János alpolgármester elmondta: a Sóház Vár-tó felőli tömbjében – a Pozsonyi utca 89. szám alatt – tizenöt lakás van, amikből jelenleg négy üres, a többit pedig szociális alapon bérlik. A lakások egy kivételével a Kapucinus utca felől gépjárművel, illetve a Vár-tó felől gyalog is megközelíthetők. Egy földszinti lakás a szomszédos épület udvara felé nyílik. Az ingatlan ugyan frekventált helyen áll, ám a lakások, a lépcsőházak nagyon leromlottak. A képviselő-testület most úgy döntött, hogy az emeletes rész tizennégy szociális bérlakását költségelvűvé minősítik át.

Az alpolgármester hangsúlyozta: senki sem kerül az utcára, a jelenlegi lakók – akiknek bérleti szerződése többségében idén lejár – a város más szociális bérlakásaiban kapnak helyet. Az ingatlanokat ezt követően felújítják és szakemberlakásként adják majd bérbe.

Megoszlik a jelenlegi lakók véleménye a kényszerű lakáscseréről. A lapunk által megkérdezett bérlők közül akadt, aki örül, hogy végre elmehet innen, mások viszont szívesen maradnának. „Szeretem ezt a kis lakást, sokat költöttem rá az elmúlt években" – mondja az egyik asszony, miközben megmutatja a tavaly elkészült járólapozást és a falburkolatot az előszobában. Az épület állapota szerinte is nagyon rossz. Ahogy fogalmazott: idegenek ide be sem mernek jönni. Ennek ellenére szívesen maradna. Másként vélekedik erről az egy emelettel feljebb lakó idős asszony. Mint mondja: több mint tíz éve lakik itt, többször szeretett volna más helyre költözni, ám nem sikerült. Elmondása szerint sok a gond az itt lakókkal, ám nem tud ellene semmit tenni. Éppen ezért örül, hogy más helyre költözhet és bízik abban, hogy ott jobb körülmények lesznek.
„Nem örülök, hogy költöznünk kell, de ha másnak van szüksége a lakásra, akkor elmegyünk" – mondja Horváth Gézáné, aki hat éve él fiával az egyik emeleti lakásban. Az asszony szerint jó itt lakni, a szomszédokkal is jól kijön. Bízik abban, hogy legalább ennyire jó lesz a másik lakás is, ahová költözhetnek majd.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. kocsoggorog 2013. június 05. 15:46
  „Kerekes igazad van, megvannak a bérlők, úgy hívják őket, városi szakemberek!”
 • 20. kerekes652 2013. június 03. 08:29
  „Többszöri felújítás... Sok százmillió forint...
  Miközben a NEM SZOCIÁLIS bérlakások elérhetetlen messzeségbe tűntek...

  A városi bérlakáshelyzet (magán) a totális nihil, és reménytelen helybéliek százai vannak kétségbeesett helyzetben.
  Egy átlagos panel albérlet piaci ára ma (helytől, felújítási szinttől és rezsitől függően) 70-90 ezer(!!!!) forint+rezsi.

  Az Alföldről és É.-K.-ről jött munkások letarolták a piacot. 6-8 fő vesz ki egy ingatlant. A piac kínálati oldala is erre áll rá. (Miért is ne? "A business az business!")

  Valamiért mégis azt gondolom, hogy a "rendbe rakott" ház lakásainak már megvannak az új lakói. Mint ahogyan
  meglettek az új trafikosok és az új "földbirtokosok".

  (Sok ingatlan kéne most... Rendbe se kellene tenni őket, csak annyira hogy beköltözhetőek legyenek... Aztán ugyanilyen program keretében majd rendbe raknák az új lakók. Kettős haszon.)”
 • 19. pancser 2013. június 02. 09:48
  „Nem tudom miért kell ennyit szövegelni erről az ügyről? Ez egy helyes döntés, az az épület megérdemli a felújítást. Az önkormányzati bérlakáshoz való jogosultság nem kötődik a Sóházhoz, meg semmilyen konkrét ingatlanhoz! Aztán meg ne keverjünk ide indulatokat kiváltó, és főleg ne rasszista gondolatokat!”
 • 18. pamutzokni 2013. június 02. 06:18
  „A múltkor nem arról volt cikk, hogy ki kellett takarítaniuk a sóház udvarát de utána ismét tojtak rá, újra kezdődött a szemetelés?”
 • 17. sziamiau 2013. május 31. 16:34
  „Kasztor! teljesen igazad van!nem vagyok rasszista,sem fajgyűlölő,de érdemes lenne a szociális bérlakásra várók listáját végignézni!!!-a nevek,már magukért beszélnek!önkormányzati bérlakásokat átminősítenek szakember lakásokká,sok lakást eladnak!!!normális életet élő embert hová raknak???
  albérlet nincs,ha még is,kétkezű munkás számára nem megfizethető!!!...
  ahhoz,meg egyébként nem kell "moderált"-nak lenni,hogy valaki igénytelen legyen!!-ahol mi élünk,ha jól tudom, 32 lakás van,de talán 3-4 olyan család van,aki tesz is valamit a környezetéért!!-és még sorolhatnám...”
 • 16. santiago 2013. május 31. 12:54
  „A Sóház után a Lajtaszeren lévő "kuckókat" is kezelésbe vehetnék. A Mofém telepet szépen rendbe rakták, a Lajta-lakópark kifogástalan. A kettő közti összképet fantasztikusan rombolja a lapos tetejű lakóépületek. Nem beszélve az ott lakók modoráról... Senki sem "tökéletes", de ők nem is akarnak azok lenni. Ezzel tönkre teszik mások törekvéseit.
  Az előttem szólónak pedig teljesen igazat adok. A tisztességes embert miért kell "azok" miatt minősíteni?”
 • 15. nagyjancsi 2013. május 31. 08:16
  „Sikerült elérni, hogy ha olyan mosoni városrészbe hívnak mosógépszerelőt, kábeltévét, internet bekötést, akkor a cég vagy vállalkozó NEM MEGY KI! Arra hivatkozik, hogy köszöni, nem, nem érdekli, hogy ez pár házzal arrébb van, már a telefonban lerázza, aki hívná. A normális emberek jogait mindenki lesz*rja.”
 • 14. RickCartman 2013. május 30. 22:10
  „gorog, ez igaz, de ez csak matek-a gyakorlat kicsit más.A politológia valahogy úgy tanítja, hogy a demokrácia nem csupán a többség uralmáról szól. Ez fontos része a demokráciának, de nem minden. A demokrácia arról is szól, hogy a többség megváltozhat, és a jelen kisebbségeiből lehet a jövő többsége. Ha valakinek ma birtokában van a többség, gondolnia kell arra, hogy a demokráciát fenntarthatóvá tegye más többségek számára is.
  Tehát: jó, ha cselekednek, mindegy, aktuálisan éppen milyen "színű" városatyák, de még jobb, ha a cselekedeteiket nem csak a pillanatnyi politikai motivációk mozgatják.
  Nem akartam kioktató lenni.”
 • 13. Kasztor 2013. május 30. 16:28
  „tökéletesen meglesznek a mosoni "rezervátumba",tisztelet a kivételnek aki mindennap küzd velük!(tudom milyen egy udvarban lakni velük és hazamenni gyomorgörccsel)

  Egyébként valaki világosítson fel(egyszerű nő vagyok és még fiatal)Milyen a szakember lakás?kik vehetik igénybe???ez hasonló a mosoni Erzsébet téri pedagógus,hivatalnok lakásokhoz???

  Mellesleg nagggyon megnyugtató hogy ennyi a szakember és tolonganak a városban(lakásokért)!!!”
 • 12. kocsoggorog 2013. május 30. 14:38
  „Emlékeztetni szerintem is fontos őket erre. Ha meg azt vesszük egyéniben 10/10 körzetet nyertek meg...
  Ez a választási rendszer sajátja hogy torzít, de ez mindenhol a világban ha különböző mértékben is, de így van.”
 • 11. RickCartman 2013. május 30. 13:12
  „gorog, minden döntést helyeslek, ami élhetőbbé tesz a várost, ami nem csak "kirakat", propaganda,csinnadratta, hanem valódi cselekvés van mögötte; még szép, a város döntéshozói a mi pénzünkből élnek,(nem is rosszul, mit bánom én) tessék megdolgozni érte
  nem 4/5-öd, hanem 5/4-ed :-))) (klasszikusokat idézni csak pontosan, szépen)
  ehhez-emlékeztetőül a 2010-es eredmény: Nagy vs. Szabó : 3800 - 3100, (százalékosan ez 41%-34%) a 25ezer választásra jogosult közül 9ezer jelent meg; amennyiben ez kétharmad, akkor már akár 5/4-ed is lehet :-) jó erre néha emlékeztetni a szenátor urakat”
 • 10. kocsoggorog 2013. május 30. 10:54
  „Rick, akkor végülis leírhatjuk, hogy helyesled a döntést, és a folytatását javaslod?
  Nagy nap ez a 2/3 számára,( már lehet hogy 4/5?:)) már a liberális barátaink is helyeslik a városvezetés döntéseit:)
  nagyjancsi, ki mondta, hogy mosonba fognak kerülni?”
 • 9. nagyjancsi 2013. május 30. 08:53
  „kocsoggorog, te embernek nevezed azt az élőlényt, aki nem restell a saját mocskában élni éveken át, képtelen beolvadni a társadalomba és az alapvető normákat sem hajlandó betartani? Fenyegetőzik, szemetel, élhetetlenné teszi környezetét? Nincs ebben semmi rasszizmus, tessék rendet tenni!! A sóházban lakó kedves ingyenélő polgárok (tisztelet a kivételnek) most Mosonba kerülnek. Ezzel a probléma meg van oldva? A sóházat anno gyönyörűen felújították. Aztán az unatkozó emberkék minden nap szétrúgták majd elvitték a méhbe az esőcsatornát, így a műemléki épület fala csúnyán megrongálódott, így a városi adófizetők pénzéből újra, meg újra meg lett javítva, ez így teljesen rendben van? Mostantól a mosoni városrészben fejthetik ki áldásos tevékenységüket.”
 • 8. RickCartman 2013. május 30. 01:18
  „7-es gorogbácsi
  csak érted félre, amit akarsz, szövegértési problémáidon szakember segít
  egy szóval sem írtam "utcára tevésről"
  látom, érzékeny vagy a "kétharmadra", legyen szabad nekem, a szitokszóként liberálisnak nevezettnek ezt szóvá tennem, és nem "haverjaim" vannak, hanem barátaim
  ugyanúgy kellene megoldani a Fő utca dolgát is, ahogy a Sóháznál elkezdték, ez a konstruktív javaslatom, csak konzekvensen kellen tovább folytatni, nem pedig megállni egy ad hoc esetnél, és félbehagyni
  továbbá nem szoktam kiabálni, de hallgatni sem, ha szükségét érzem
  kéretik a fenti pontosításokat tudomásul venni
  leülhetsz”
 • 7. kocsoggorog 2013. május 29. 20:57
  „RickCartman azt látom tudod mit kellene tennie a 2/3 birtokában a városvezetésnek. (Most attól el is tekintehetünk, hogy helyben semmi plusz jelentősége nincs a 2/3-nak. ) Az ott lakó emberekkel mit csináljanak? Tegyék őket utcára? Mert akkor elsőként kiabálnál rasszizmust a liberális haverjaiddal. Mint látjátok egy folyamat elindult, a városvezetés ezzel üzent, hogy inkább a szakembereket segíti lakáshoz, mint...”
 • 6. RickCartman 2013. május 29. 19:01
  „ceterum censeo: a Fő utcát is rendbe kellene tenni "városképileg", hahó, kétharmad!”
 • 5. RickCartman 2013. május 29. 18:49
  „Örülnénk, ha a Fő utcai szociális bérlakásokat is érintené ez az intézkedés! Mégiscsak furcsa, hogy a Városházától, (ahol a polgármester és emberei ügyködnek) néhány méterre, a kebabos melletti épület bejáratánál már kora délelőtt lapátolni lehet a tökmaghéjat, és a bejárónál parkoló rozzant, utánfutós, lomizós autócsodák (műszaki vizsga?) sem nyújtanak szívderítő látványt! Műemlék mindegyik épület, ott a Múzeum bejárata is, erre "forog az idegen", muszáj ezt látnia? A Sas melletti - szintén műemlék épületekre ugyanez áll - végig a Lenau -házig. A Fő utca legépebben megmaradt, történelmi része az oldal, jó lenne "városimázsilag" valamit lépni. Ha már olyan fontos a városvezetésnek a külső megjelenés, tegyenek érte, hatalmukban áll, kétharmad, egyebek.”
 • 4. poorman 2013. május 29. 18:28
  „<moderálva>”
 • 3. Losba 2013. május 29. 11:46
  „1.
  2.
  ..így van, az senkit sem érdekel, hogy most ezek a moderálvák hova költöznek ?”
 • 2. Kasztor 2013. május 29. 10:56
  „A városka úgymond "nem problémás" lakói pedig a büdös életbe nem jutna bérlakáshoz,azokra az emberekre miért nem gondolnak???óriási a kereslet az albérletekre viszont kínálat csak munkásszállás van,a magán albérleteket mind átalakították vagy alkalmassá tették 6-8 munkás részére,egy gyerekkel esélytelen albérletet találni,önkormányzat pedig csak mosonba vagy ipartelepre vagy esetleg fő utcára tudna "költöztetni".de mi van akkor ha én sokkal-de sokkal"civilizáltabb" szomszédok közt szeretném biztonságban tudni magam és kiscsaládom,szellemi és testi épségét??????????”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veterán autócsodák Mosonmagyaróváron - fotók

A 11. Pannonia Carnuntum Historic Rallye alkalmával idén közel kétszáz autócsoda vonult fel a Magyar… Tovább olvasom