Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Szakaszos jövőépítés 430 millióból

Mintegy 430 millió forintból szeptembertől megújul a jánossomorjai belvárost a határral összekötő út két szakasza.
A megyei közútkezelő kht. és a jánossomorjai önkormányzat még tavaly pályázott a Phare CBC-nél a várost az országhatárral összekötő út két szakaszának felújítására. Most került nyilvánosságra, hogy a projekt 1 millió 731 ezer 585 eurós támogatást kapott. Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta: a nyár végén igen nagy munka indul a településen. A közbeszerzési eljárás várhatóan július végére fejeződik be. Miután kiválasztották a kivitelezőt, további egy hónapot vesznek igénybe az előkészületek, a munkaterület átadása, és csak ezután – várhatóan szeptemberben – kezdődhet meg a tényleges építkezés.
Ideális esetben mindkét szakasz elkészülhet még az idén, de valószínűbb, hogy a teljes munkálatot jövő nyárra fejezik be.

A pályázat kiírásakor a 86-os főút lecsatlakozásától az andaui határátkelőig vezető utat négy szakaszra bontották. A második és a negyedik etap felújítására kapták meg a támogatást, ugyanis a megpályázható keretösszeg felső határa 500 millió forint volt, a négy szakasz becsült költségvetése viszont 650 milliót tett ki, ezért az első körben két szakaszra pályáztak.

A második etap a belváros (a Vasút utcától a Nándor utcáig) teljes átalakítását jelenti. A burkolat megerősítésén túl az utat teljesen átépítik. Valamennyi buszöböl kialakítása megváltozik: a szigetperonokat 18 méter hosszúságúra hosszabbítják, majd a jelenlegihez képest másfél méterrel szélesítik meg, és a buszöböl mélysége is bővül. A polgármesteri hivatal előtti szakaszon hat parkolóhely, a hivatal és az Óvoda utca közötti szakaszon pedig további 12 létesül. A volt műszaki áruház és a templom közötti szakaszon közös gyalog- és kerékpárút épül 2,7 méter szélességben. A járdákat is átépítik az útburkolati szintekhez igazodva. A felszíni vízelvezetés is egy újonnan kialakított zárt árokrendszerrel történik majd. A Kert vendéglő előtt egy új zöldterülettel, parkosítással találkoznak majd az arra járók.

A negyedik szakasz a pusztasomorjai településhatártól a határátkelőig terjed. Ezen a közel három kilométeres darabon 6,5 méter lesz a pályaszélesség. Az út két méter széles padkával és mindkét oldalon biztonsági sávval épül meg. Az utat háromrétegű burkolattal látják el, a szikkasztó árokrendszer is kiépül.

Kurunczi hozzátette: mivel a beruházást követően európai színvonalú úton lehet majd megközelíteni a Fertő menti településeket, új lendületet kaphat a település, így felpezsdülhet a szolgáltatóágazat és a jánossomorjai cégek üzleti élete is. Az eddigi rossz minőségű, közlekedésre szinte alkalmatlan úttal nem nyithattak volna Ausztria felé, nem változott volna a település „zsákjellege". A jogszabályok értelmében a projekt befejezését követő évben pályázhatnak újra a másik két szakasz felújítására a közútkezelővel közösen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocinger árvízre figyelmeztet

A szlovák vízügyesek már megnyitották a tározókat, hogy befogadhassák a hegyekből lezúduló víztömeget: a szlovák dunai kormánybiztos levélben figyelmeztetett az árvízveszélyre. A gyors tavaszi felmelegedés és a csapadékos időjárás tovább ronthat a szigetközi helyzeten: a vízügyesek szerint legrosszabb esetben rekordméretű árhullám is jöhet. Tovább olvasom