Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Szakadó körjegyzőség és óvoda

Régió - Dunaremete kilép a Püskivel és Kisbodakkal közös körjegyzőségből, s jövő évtől Darnózselivel társul. Püski Halászi felé kacsingat. A Püskin maradó óvoda kétfelé szakad.

„Képviselő-testületünk a június 28-i ülésén kimondta Dunaremetével való körjegyzőség kialakítását 2008. január 1-jétől. A szükséges előkészületek folyamatban vannak" – fogalmazott hivatalosan a darnózseli polgármester. Fazekas Zoltán kérdésünkre hozzátette: Dunaremete kereste meg önkormányzatukat, s ők nyitottak voltak a körjegyzőség megalakítására.

„Tisztában vagyunk azzal, mennyire fontos a kisebb társulások létrehozása. Egyre erősödő körjegyzőséget szeretnénk, melyhez csatlakozhat más település is: igaz, konkrét megkeresés egyelőre csak Dunaremetéről érkezett" – mondta a polgármester.

Úgy tűnik, a körjegyzőség kérdése összefügg Püski és a körjegyzőségben még ebben az évben hozzá tartozó Dunaremete és Kisbodak „intézményvitájával". Mint ismert, az iskolaátszervezések kapcsán ősztől a felső tagozat elköltözik a közös fenntartású püski intézményből. Püski Halászival társult, Kisbodak és Dunaremete viszont Darnózselivel: csakhogy Kisbodaknak és Dunaremetének tulajdonrésze van a közös intézményekben (óvodában és iskolában). Ezt szeretné valahogy érvényesíteni. Fazekas Zoltán elmondta: ennek kapcsán Püskin ősztől két óvoda működik. „Az épület egyik részében lesznek majd a püski gyerekek halászi gesztorsággal, a másik felében tagóvodaként a dunaremeteiek és kisbodakiak darnózseli gesztorsággal." A darnózseli iskolával kapcsolatban hozzátette: a kisdiákokat szállító két iskolabusz már forgalomban van, menetrendjének kialakítása az órarendekkel párhuzamosan történik, azaz a tanórákhoz, valamint az egyéb iskolai elfoglaltságokhoz (napközi, tanulószoba, szakkörök, zeneiskola) igazítják. Marovics Géza dunaremetei polgármester a váltás okaként elmondta: gyermekeik után az önkormányzatuk is Darnózselivel társul, így „egy helyre mennek". „A testület emellett költségtakarékossági okokból hozta meg ezt a döntést" – mondta.

Ekker Károly kisbodaki polgármester szerint tőlük több mint húsz gyermek jár majd a Püskin megosztott óvodába. „Törvényi kötelezettségünk, hogy az óvodával is Darnózselihez társuljunk: tagóvoda leszünk. Egy épületben üzemel majd a két intézmény: sajnos, mivel a három falu nem egyfelé ment, az óvodát is meg kellett osztanunk" – mondta.

Zsoldos Ferenc püski településvezető elmondta: Dunaremete oktatási társulást Darnózselivel kötött, ezért lépett ki a körjegyzőségükből.

– Ezt mi tiszteletben tartjuk, de ha a hármas körjegyzőségből az egyik fél a másik kettőt cserbenhagyja, annak – elsősorban anyagi – konzekvenciái lesznek – mondta. – Ez a lépés átszervezésekkel, személyi döntésekkel járhat: Püskinek és Kisbodaknak megterhelő lesz a változás, a csökkenő létszám kevesebb támogatással, ezáltal növekvő költségekkel járhat. Kényszerpályára kerültünk, közös testületi ülésen kell döntenünk a megoldásról: az államigazgatási átszervezések miatt nem látok közös jövőt. Püskinek kézenfekvő lenne körjegyzőségbe lépnie Halászival jövő év elejétől: már tárgyaltunk erről, sőt, Halászi Kisbodakot is szívesen fogadná. A Püskin maradó két óvodáról annyit: a kényszer sok érdekes megoldást hoz. A közüzemi számlákat megfelezzük majd, s az óvónők a garanciái annak, hogy a gyerekek nem vesznek észre semmit a szétválásból, ugyanúgy együtt játszanak majd az udvaron, mint eddig. 

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásványi ágvéglezárás csak ideiglenesen

Ásványráró - Ásványráró ragaszkodna kikötői jogához, s így lezárás esetén egy hajózsiliphez: emiatt a napokban testületi ülésen tárgyaltak az ügyről, melyen Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője is részt vett. Az igazgató a Kisalföldnek elmondta: ezen végigbeszélték a lehetőségeket. Tovább olvasom