Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Szabolcs nem adja fel, a tolószékben is erősít

Csizmadia Szabolcs 1998 szeptemberében egy autóbalesetben fejsérülést szenvedett Novákpuszta határában. Hónapokig feküdt kómában, s szerencséjének és akaraterejének köszönhetően egy nap felébredt. Agysérülései miatt tolószékbe került, azóta kezelések és műtétek sokaságát végezték el rajta.
Tolókocsiban: Szabolcs számára a villanyborotva önálló használata sikerélmény, biztatás, lelkierő.
A darnózseli Csizmadia Szabolcs súlyos autóbalesetet szenvedett néhány éve. Mivel a mozgásközpont sérült az agyában, a huszonéves fiatalembernek fokozott izomtónusa van. Emiatt nem vállalta az egyik professzor érprotézis beültetését a lábába.

Kézzelfogható javulás

Véleménye szerint nem biztos, hogy beágyazódott volna, de a további károsodásokat sem zárta ki. Szabolcson azonban az utóbbi néhány évben folyamatosan a javulás jelei tapasztalhatók: önállóan tud már jobb kezével enni, s egyedül borotválkozik.

– Fiam lábai sokat erősödtek, s a kezeléseknek köszönhetően jobb keze is javult – meséli édesanyja. – Győrbe, Budapestre és Sopronba is jártunk rehabilitációra, melyek sokat javítottak az állapotán. Korábban szinte lefeszítve állt a lábfeje, mára már le tudja tenni a sarkát is. Segítséggel fel tudja nyomni magát a tolószékből. Sokat javult a mozgáskoordinációja: már kiskanállal tud enni, önállóan iszik és borotválkozik.

Gyűjtés a kezelésekre

– Hogy megőrizzem a kondíciómat, mindennap tornázom és súlyzózok – folytatta Szabolcs. – Szerencsére az emlékezetemmel nincs baj: a sok agysérülés és a több hónapos kóma ellenére még az általános iskola második osztályából is vannak emlékeim.

A biztatás táplálja a reményt

Évente három hetet a mosonmagyaróvári Karolina Kórház rehabilitációs osztályán töltök. Mivel kaptam egy írógépet, megtanultam gépelni. Gyakran írok az osztály dolgozóinak. A budapesti Kórházban nem sok jóval biztattak, én mégsem adom fel, reménykedem a javulásban. – Úgy néz ki, idén ősszel nem, csak tavasszal mehetünk legközelebb kezelésre, mert a lányomnak hamarosan esküvője lesz, s ez sok pénzbe kerül – veszi vissza a szót az édesanya.

„ Kivonják a Trabantunkat a forgalomból"

– Egyetlen szállító járművünknek, egy öreg Trabantnak – melynek az anyósülését kiszedve hordjuk Szabolcsot a kezelésekre – hamarosan lejár a műszaki vizsgája, s kivonják a forgalomból. Sajnos a barátai csak ritkán látogatják Szabolcsot, de megértem, hisz ők is sokat dolgoznak.
Igaz, a telefonszámát mindegyikük megadta, arra az esetre, ha valamilyen segítségre lenne szüksége. A faluban gyakran érdeklődnek a fiam állapotáról. Folyamatosan keressük az új lehetőségeket, most a budapesti MÁV-Kórház egyik orvosával szeretnénk felvenni a kapcsolatot. Nagyon jó lenne, ha legalább járókerettel fel tudna állni, s a legszükségesebb dolgokat maga el tudná végezni.

– Én már azzal is megelégednék, ha tolókocsiban is, de önellátó lehetnék – folytatta Szabolcs.
– Már nincsenek nagy vágyaim: nem vágyom Jaguárra vagy BMW-re, csak egy olyan négyütemű kocsira, mellyel tágabb lenne előttem újra a világ – mondta a darnózseli fiatalember.
„ Ha már túléltem a balesetet, s felébredtem a kómából, akkor kell hogy legyen valami szerepem az életben. Sajnos egy egyhetes soproni kezelésre három hónapig kell gyűjtenie a családomnak, de eddig még mindig sikerült összekuporgatni a hetvenezer forintos összeget."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra víz csillog a mederben

A Kálnoki-Duna-ág rehabilitációjának első üteme befejeződött, a műszaki átadás megtörtént. A… Tovább olvasom