Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Szabálytalankodó biciklisek

A rendőrség tapasztalatai szerint a kerékpárosok közlekedési morálja jóval alulmúlja a gépjárművezetőkét.
Úgy tűnik, hiába építenek kerékpárutakat több tíz- vagy akár százmilliókért, a biciklisek sokkal inkább szeretnek – minden KRESZ-előírást figyelmen kívül hagyva – az autók között kerekezni. Timár Gábor őrnagy, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője a Kisalföldnek elmondta: osztálya munkatársai és a közlekedésiek egyaránt gyakorlatilag folyamatosan ellenőrzik a forgalmat, s figyelemmel kísérik a kerékpárosok közlekedését is.

Másutt tilos közlekedni

– Bátran kijelenthetjük, hogy a kerékpárosok közlekedése alulmúlja még gépjárművezetők, sőt, a gyalogosok – közismerten nem túl fejlett – közlekedési morálját is. Az utóbbi években nemcsak Mosonmagyaróváron, hanem a környező településeken is épültek kerékpárutak, létesültek kerékpársávok. Legutóbb például a napokban elkészülő, Halászin átvezető bicikliút. Érdekes módon ezek környékén fordul elő a legtöbb szabálysértés. A biciklisek talán nem tudják, hogy kiépített kerékpárút vagy -sáv esetén tilos az úttesten haladniuk, még akkor is, ha ezt jelzőtábla külön nem tiltja.

– Gyakran találkozunk rendkívül felelőtlen emberekkel, akik nemcsak saját, hanem akár gyermekeik életét is veszélyeztetik. A minap éppen szemtanúja voltam annak, amint egy, a kislányát gyerekülésben szállító anyuka biciklizett a Cserháti utcában az úttesten, amikor hirtelen az egyik autó elé kanyarodott. Csak a vezető jó reflexeinek köszönhetően nem történt baleset. Egy másik alkalommal pedig szintén ezen az útszakaszon egy fiatalember a csúcsforgalomban haladva terelgette az előtte bicikliző kisfiút. Természetesen mindkét esetben tiszta és szabad volt a kerékpárút.

– Ezek az emberek nemcsak a KRESZ előírásait sértik meg, hanem rendkívüli baleseti kockázatnak teszik ki magukat és másokat is. Bízom abban, hogy Halászin a kerékpárút átadását követően sokkal figyelmesebbek lesznek a biciklisek. Ebben segítséget nyújtanak a körzeti megbízottak és a forgalom-ellenőrző járőrök is. Az első néhány hétben figyelemfelhívással, tanáccsal segítünk. Amikor azonban már megszokták a helyiek a kerékpárút használatát, bírságolni is fogjuk a szabálytalankodókat.

Egyéb csínyek

– A biciklisek szabályszegéseinek sorában gyakran előfordulnak olyan esetek is, amikor elengedett kormánnyal vagy egymás mellett tekernek. Sokszor találkozunk biciklis „kutyasétáltatással" és szabálytalan személyszállítással is. Ezeknél talán még súlyosabb baleseti veszélyforrást jelentenek a kivilágítatlan kerékpárosok. Az őszi időszakban a korai sötétedésnél igen fontos erre odafigyelni. Azt tapasztaljuk, hogy a biciklisek nincsenek tisztában azzal, mennyire észrevétlenek és védtelenek egy haladó gépkocsiból nézve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több megoldás a rekonstrukcióra

A halászi híd rekonstrukciójára három változatot is kidolgozott egy nemzetközi szaktekintély. A szlovák hídmérnök egyik javaslata szerint két hónap alatt 60–80 millióból felújítható, és 15–20 évig használható lenne a műtárgy. A helyiek ugyanis attól tartanak, hogy még az elkerülőszakasz megépítése előtt beszakad a híd útpályája. Tovább olvasom