Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Szabadtéri színpadot építenének a Várkertbe

A Várkert rendezése nagyban hozzájárulhat a magyaróvári belváros idegenforgalmi fellendüléséhez. Az elképzelések közt szerepel mobil színpad és nézőtér, valamint a Szigetköz Arborétum kialakítása is.
A Kisalföldben a minap számoltunk be arról, hogy teljes rekonstrukciós terv készült a vár és környéke rendbetételére. A mintegy másfél milliárdos beruházást pályázati támogatással valósítaná meg a helyi egyetemi kar és a város. Lapunkban bemutatjuk az egyes elemekre készült elképzeléseket. Ezúttal a Várkert felújítási terveit.

A műemléki együttes elválaszthatatlan része annak környezete, a Várkert. Ennek átfogó rendezése évtizedek óta várat magára. A zöldfelületek növényállománya leromlott, burkolatai elkoptak, a padok, szemetesek, lámpatestek, információs felületek nagyon rossz állapotúak, illetve hiányoznak.

„A Várkert átépítése kizárólag átfogó, a teljes területre készítendő terv alapján képzelhető el" – hangsúlyozza dr. Vér András, a rekonstrukciós program kari felelőse. Hozzátette: a zöldfelületeknél figyelemmel kell lenni a vár és környékére tervezett új funkciókra is. Ezek többsége szorosan köthető az idegenforgalomhoz és a városi kulturális programokhoz. Fontos, hogy a megújított Várkert illeszkedjék a város zöldfelületi, közlekedési rendszerébe. Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy annak önállósága megmaradjon. Ennek lehetséges eszköze a várba jutási pontok egyedivé tétele.

A Várkert átfogó rekonstrukciója évtizedek óta várat magára – mutatja dr. Vér András.
A Várkert átfogó rekonstrukciója évtizedek óta várat magára – mutatja dr. Vér András.

Dr. Vér András elmondta: jobb állapotú a Cserháti Sándor utca felőli, leginkább használt bejárat menti zöldfelület, illetve a várépület előtti két oldala. Közepes minőségűek a vár körüli keskeny, rézsűs zöldsávok, illetve a Deák tér felőli várárok. Gyakorlatilag gazdátlan viszont a Vártó és a vár közötti pincerendszer fölötti domb és az ettől kifelé eső zöldfelületek a Lajtáig.

A faállományból sok már el is öregedett. A néhány éves fatelepítés elenyésző mértékű. Nemcsak a növényzet, hanem burkolatok tekintetében is nagyon változatos a terület. A burkolatok mindegyike elhanyagolt, elöregedett.

Dr. Vér András kiemelte: a Várkertet alkalmassá kell tenni különböző kulturális rendezvények befogadására, így például mobil színpad, nézőtér kialakítását is tervezik. Ugyancsak megoldandó az idegenforgalmi látványosságok, régészeti feltárások bemutatása. A tervek közt szerepel a Szigetköz Arborétum kialakítása is. Ugyancsak a program része egy csónakkikötő létesítése a Lajtán, így a Várkertet is bevonnák a kiépítés alatt álló városi vízi közlekedési hálózatba.

„Mindez elengedhetetlen a magyaróvári belváros idegenforgalmi fellendüléséhez. A különböző fedett és nyitott kulturális rendezvényeknek helyet biztosító létesítmények lehetőséget adnak arra, hogy a vár és a Várkert Magyaróvár igazi kulturális és idegenforgalmi központjává váljon" – hangsúlyozta dr. Vér András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plágiumvád lett az ünnepi beszédből

A március 15-i szónoklatom minden gondolatát magaménak érzem – vallja Molnár Gábor, akit a jánossomorjai ünnepen elhangzott szövegéért plagizálással vádolnak. Tovább olvasom