Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Szabados Tamás forgat a lébényi zarándokútról

Lébény - A lébényi templomot valódi kincsnek tartja, a magyar Caminót, a Szent Jakab-zarándoklatot pedig olyan élménynek, amely újra munkára sarkallta. Szabados Tamás természetfilmes-operatőr-rendezőnek újra van másfél milliója – lépésben.

Szabados Tamás munkáival ma is gyakorta találkozunk, elég, ha a karmester-vetélkedőket vagy mondjuk a szórakoztató műsorok közül az Önök kérték!-et vesszük. S ki ne emlékezne a legendás Másfél millió lépés című sorozatra e hazában, amely észrevétlenül odaparancsolt bennünket a képernyő elé, megszerettette velünk az akkor még ismeretlen táj, a vidék felfedezését? A kilométerek szerelmesét legalább akkora élmény hallgatni, mint az alkotásait újra meg újra megnézni. S persze azonnal eszünkbe jut Rockenbauer Pál, az operatőr barátja, munkatársa, példaképe, aki már a zengővárkonyi tölgyek alatt alussza örök álmát.

Szabados Tamás: ˝A zarándokút kivételes önerőpróbát, ugyanakkor lelki nyugalmat adott egyszerre.˝ Fotó: Harcsás Judit
Szabados Tamás: ˝A zarándokút kivételes önerőpróbát, ugyanakkor lelki nyugalmat adott egyszerre.˝ Fotó: Harcsás Judit

Szabados Tamás élete legnagyobb kincsének tartja, hogy részt vehetett a Másfél millió lépés Magyarországon című sorozat forgatásában, rendezésében.
– Az elmúlt húsz évben 183 természetfilmet csináltam, de mind közül a legkedvesebb a Másfél millió lépés Magyarországon – jegyezte meg szerényen Szabados Tamás. – Olyan szerencsés vagyok, hogy jártam az Antarktiszon, a Kilimandzsárón, négy éve végigjártam a Caminót. Megfogadtam, azon a napon érkezem meg Santiagóba, amikor hetvenéves leszek. Hál’ istennek, sikerült, kicsivel még túl is teljesítettem, két napig a város előtt toporogtam. A zarándokút kivételes önerőpróbát, ugyanakkor lelki nyugalmat adott egyszerre. Azóta rendkívüli módon tisztelek mindenkit, aki teljesít egy ilyen zarándokutat. Így amikor a magyar Camino Szövetségről, az indulásról először hallottam, azonnal csatlakoztam, és persze forgattam is, ahol csak lehetett. Reményeim szerint filmet is csinálok belőle.

A kiváló operatőr-természetfilmes hungarikumnak tartja a lébényi templomot, de azt is, ahogyan a helyiek fogadták az ország minden részéből érkező zarándokokat. Nem titkolta, a film elkészítése, vágása sok pénzbe kerül, ám ha talál megrendelőt, ígéri, megcsinálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat helyre próbáltak betörni a belvárosban

Mosonmagyaróvár - Több üzletbe is megpróbált betörni a minap az éjszakai órákban két fiatalember a… Tovább olvasom