Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Súlyos tévedés: fagyállót ittak

Életveszélyes állapotban kezelik azt a három jánossomorjai férfit, akik fagyálló folyadékot ittak tévedésből.
Kattintson a képre >>
Életveszélyes állapotban, Budapesten kezelik azt a három jánossomorjai férfit, akik fagyálló folyadékot ittak hétfőn. Elmondásuk alapján mintegy két liter mérgező anyagot fogyasztottak el, tévedésből...

Három férfi hasfájással jelentkezett az ügyeletes háziorvosnál hétfőn este. Dr. Mihályi Zsuzsanna a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a betegek elmesélték, hogy délelőtt tizenegy óra körül egy kétliteres műanyag flakont találtak valamiféle ismeretlen, sárgás színű folyadékkal. A férfiak valamiért úgy gondolták, belekóstolnak a rejtélyes tartalmú üvegbe, s végül szinte az egészet kiitták. Estefelé aztán hasfájásra panaszkodtak, ezért felkeresték a háziorvost. A betegek által elmondottakból és a tünetekből a doktor egyértelműen mérgezésre gyanakodott, ezért sürgősen beutalta őket a mosonmagyaróvári Karolina Kórházba.

Dr. Kiss Olivér, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház intenzív osztályának vezető főorvosa arról tájékoztatta lapunkat, hogy a betegek hasfájás, végtagzsibbadás és szédülés tüneteivel kerültek be, ám állapotuk rohamosan romlott. A tünetek alapján etilén-glikol- (fagyálló folyadék) mérgezés gyanúja merült fel.

Azonnal felvették a kapcsolatot a budapesti Erzsébet-Kórház toxikológiai osztályával, mivel ilyen mérgezés esetében speciális kezelést igényelnek a betegek. A fővárosi Kórház fogadta a három – addigra már életveszélyes állapotban lévő – férfit, kettőjüket mentőautóval, míg egyiküket helikopterrel szállították az Erzsébet-Kórházba.

Ilyenre még nem volt példa

Dr. Zacher Gábor, az Erzsébet-Kórház toxikológiai osztályvezetője a Kisalföldnek elmondta: a három férfin elsősorban dialíziskezelést végeztek, ezzel a káros anyagoktól próbálták megtisztítani, illetve tehermentesíteni a szervezetet. E kezelést folytatják a következő napokban is. A betegek állapota továbbra is életveszélyes, s a főorvos szerint egyelőre nem is lehet pontosan tudni, miként változik a későbbiekben. A vizsgálatokból az már kiderült, hogy etilén-glikol-mérgezést szenvedtek.

Zacher Gábor elmondta: fagyállómérgezéssel évente közel harminc beteget kezelnek az osztályon. Egy részük vétlen a mérgezésben, mivel a folyadékot gyakran tárolják üdítősflakonokban, így előfordul, hogy beleisznak. Más részük öngyilkossági szándékkal kortyol a fagyállóból. A főorvos kiemelte, hogy eddigi pályája során nem találkozott még olyan esettel, hogy egyszerre hárman szenvedtek volna ilyen súlyos mérgezést. Ám mint mondta, komoly vizsga volt ez az osztálynak. Szerencsére zökkenőmentesen el tudták látni a betegeket, ám nagyban hozzájárult ehhez a mosonmagyaróvári Kórház orvosai és a mentők munkája is.

A bomláskor keletkező anyagok tesznek kárt

– A fagyálló folyadék viszonylag gyakran fordul elő a háztartásokban, széles körben használják, nem alkalmas emberi fogyasztásra. Az etilén-glikol önmagában nem tartalmaz mérgező anyagokat. A lebomlás során azonban olyan toxikus anyagok keletkeznek, melyek különféle elváltozásokat okoznak a szervezetben, és megzavarják annak teljes működését. A mérgezetteknél súlyos anyagcserezavar lép fel, vese- és légzési elégtelenség jelentkezik – tájékoztatott az orvos.

Keresik a flakont

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság is vizsgálódik a mérgezés kapcsán. Horváth Csaba alezredes, kapitányságvezető elmondta: az eddigi adatokból kiderült, hogy a három jánossomorjai férfi hétfőn délelőtt az árokparton járt, ott találták a kétliteres flakont, benne az ismeretlen sárga folyadékkal. A férfiak kiitták, majd vízzel kiöblítették a flakont és azt is megitták. Este jelentkeztek náluk a mérgezési tünetek, ezért a háziorvoshoz fordultak. A rendőrök egyelőre nem találták meg a műanyag palackot.

A Kisalföld értesülései szerint a középkorú férfiak alkalmi munkából tartották fenn magukat. Lapzártánk óráiban mindhárman átestek az esti kezelésen, állapotuk az éjszakai órákban is életveszélyes volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi fesztivállal ünnepeltek

Augusztus 20-án múlt negyven éve, hogy a mosonszentjánosi fúvósok bemutatkoztak közönségüknek. Az alapító tagok közül ma már senki sem játszik, sőt, kevesen vannak már az élők sorában. Karmesterük hosszú évekig Schmidt Márton volt, majd a zenekar vezetését egykori tanítványa, Wennesz József Károly vette át. Jelenleg 22 tagú a zenekar. Tovább olvasom