Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Súlyos milliárdok hulladékgazdálkodásra

A Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a 3,7 milliárd forintos új hulladékgazdálkodási rendszerre 2,8 milliárd forintot kap. Ennek támogatási szerződését tegnap Budapesten írták alá.

Lasch Tímea, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság igazgatója és Árvay István, a Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke hétfőn Budapesten aláírta a 3,64 milliárd forintos hulladékgazdálkodási projekt támogatási szerződését. A projekt 2,8 milliárd forintot támogatást nyert. A kilencszázmillió forintos önrészből félmilliárdot a közbeszerzésen nyertes üzemeltető által befizetett koncessziós díjból biztosítanak. A további, mintegy négyszázmilliót az érintett hetven önkormányzat állja.

– Az önkormányzatok lakosságarányosan, három év alatt fizetik be a rájuk eső részt – mondta el Árvay István, akit a további lépésekről is kérdeztünk.

– Már kiválasztottuk a közbeszerzőt. Az üzemeltető kiválasztásához szükséges dokumentáció minőségbiztosítás alatt áll. Az új hulladékgazdálkodási rendszernek 2013 januárjától kell elindulnia – összegzett a társulási elnök.

asch Tímea és Árvay István írta alá a 3,7 milliárd forintos projekt támogatási szerződését.
asch Tímea és Árvay István írta alá a 3,7 milliárd forintos projekt támogatási szerződését.


A projekt keretében egyébként 10 hulladékudvart, 166 egységes gyűjtőszigetet alakítanak ki. Jánossomorján a szeméttelep mellett válogatóművet létesítenek a szükséges felszereléssel, eszközökkel. Ez a pályázat legnagyobb beruházása, erre egymilliárd forintot költenek. Jármű- s további eszközbeszerzés is szerepel a tervben. A szelektív hulladékgyűjtésre külön edényzetet kapnak az itt élők, a családi házas övezetekben pedig egy házi komposztálóedényhez is hozzájutnak.

Árvay István szerint az új rendszer tízszázalékos drágítást eredményezhet a szemétdíjban. Az új üzemeltető kiválasztásánál egyébként súlyponti kérdés az ár.

Hulladéklerakókat rekultiválnak
Huszonnégy lerakót rekultiválnak Mosonmagyaróvár és Csorna környékén 2,5 milliárd forintból uniós támogatással. A munkálatokat már Pálin, Acsalagon, Szilban el is kezdték. A Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a projekt nyitórendezvényét április 7-én, csütörtökön délután 11 órakor a Flesch Károly Kulturális Központban tartja.

Olvasóink írták

  • 1. INVEKTUS 2011. április 06. 15:26
    „?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárút és útjavítások

A települést Mosonmagyaróvárral összekötő kerékpárutat tavaly adták át, ennek folytatására ugyancsak… Tovább olvasom