Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Süllyed a talajvízszint, reped a templom

Kisbodak - „A hágai tárgyalás előtt azt kérték, írjuk össze a Duna elterléséből fakadó kárainkat. Kártérítést ígértek cserébe, de nem kaptunk. A talajvízszint süllyedésével repedeznek a házak, a tizenöt éves templomunk márványlapjai folyamatosan feltöredeznek" - mondja Ekker Károly kisbodaki polgármester.

Néhány éve a környezetvédelmi miniszter látogatásakor Böősy Imre, Ásványráró polgármestere élesztette újra a korábbi elképzelést: a Duna elterelésében leginkább érintett hét település egymilliárd forintos kártérítést kapjon. A kérés kormányzati szinten újra süket fülekre talált: pedig Ekker Károly kisbodaki polgármester szerint állami ígéretet már másfél évtizeddel ezelőtt is kaptak. A hágai tárgyalás előtt azt kérték a szigetköziektől: gyűjtsék össze milyen hátrányok érték őket a „C" variáns megépülésével. Az anyag elkészült, azt elvitték a kormánymegbízottak Hágába, ám kártérítést nem kaptak. Pedig a kisbodaki településvezető szerint hatását a mai napig is érzik. „A település központjában legalább harminc ház oldala repedt meg, mert süllyed a talajvízszint. A legtöbben azóta kijavították a hibákat, de akad olyan épület, ahol máig látszanak a nyomok" - meséli. A kutakból eltűnt a víz, egyre kevesebb termény tudnak betakarítani a szántőföldeken.

A Duna kis– és középvízszintsüllyedése és a térségi vízművek talajvízszívó hatása miatt az Alsó-Szigetközben is megfigyelhető a talajvízszint-süllyedés, ezért a belvízcsatornákban gyakori a vízhiány. A Magyar Tudományos Akadémia szigetközi munkacsoportjának környezeti vizsgálata megállapítja: évi 5–100 centiméter süllyedés figyelhető meg Dunaremete felett, s ez a folyamat a legnagyobb mértékű Cikolaszigetnél.
A kisbodaki templom a falu összefogásának köszönhetően 1993-ban épült. „Néhány év múlva azonban elkezdtek repedezni a márványlapok. Pedig vasbeton alapra helyeztük ezeket" - mondta a polgármester. Ottjátunkkor láthattuk: a bejárat előtt egy széles, s legalább öt méter hosszú csík éktelenkedik a márványok között. Egy másik, vékonyabb de hosszabb repedés pedig egészen a széksorok végéig fut. „Nem tudunk mit tenni, holott tapasztaluk, hogy ez a folyamat nem állt meg: a mai napig reped a templom alja". Ekker Károly szerint a korábban felvetett egymilliárdos kártérítés akár más jutattásként is fel tudnák használni. „Korábban többször voltunk a minisztériumban, s felvetettük: kapjanak az önkormányzatok halászati jogot, vagy akár a kihasználatlan dunakiliti víztározóból egy részt. Ebben sem történt előrelépés, holott ezeken a szigetközi településeken egy politikai döntés okozott súlyos károkat" - mondta.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyves vasárnap és Babaolvashow

Mosonmagyaróvár - Az országos könyvtári napok rendezvényeihez csatlakozva a mosonmagyaróvári Huszár… Tovább olvasom