Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Stressztréning zsaruknak

Egyedülálló extrém tréningen, stresszhelyzetekben tesztelték a megye rendőreit.

Szembesülnek a testi-lelki korlátaikkal

Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodája (FBI) segítségével kialakított és a Belügyminisztérium Nemzetközi Oktatási Központjában működő úgynevezett intézkedéstaktikai ház segítségével valósághű környezetben, de a testi épség veszélyeztetése nélkül szimulálhatók a rendőri intézkedések az igazoltatástól a lőfegyverhasználatig. A tréningen részt vevők – szakpszichológus és korábban a terrorelhárító szolgálatnál dolgozók felkészítése és közreműködése mellett – megtapasztalhatják az extrém stresszhelyzetekben a fiziológiai tüneteket és azoknak a tudatra gyakorolt hatását. A gyakorlatokon jól megfigyelhető, hogy a rendőrök miként reagálnak egyes konfliktushelyzetekre, valamint szembesülhetnek saját – biológiai és pszichés – korlátaikkal. A képzés kialakítása 1999-ben kezdődött egy speciális békefenntartói feladatokat ellátó egység felkészítése érdekében. Ekkor indult ugyanis először fegyveres misszió Koszovóba. A tréningeket elsősorban a rendőrség és a katonaság különleges egységeinek, illetve a rendvédelmi szervek különféle missziókra készülő munkatársainak tartják.

Az országban példa nélküli

Timár Gábor őrnagy, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője felismerve ezt a lehetőséget, úgy döntött, az osztály valamennyi munkatársa – járőrök, körzeti megbízottak – számára biztosítják az intézkedés-lélektani képzésen a részvételt. Az ehhez szükséges forrást a Mosonmagyaróvár Közrendjéért Közalapítvány támogatásával sikerült előteremteni. Az országban ez idáig példa nélküli, hogy egy kapitányság teljes közrendvédelmi állománya részt vesz ilyen képzésen.

Nem tudják, a házban mi fog történni

Az egyedülálló tréningprogramot Végh József kriminálpszichológus dolgozta ki. Ennek során extrém stresszélményt hoznak létre, ahol a résztvevőknek szükségük van fizikai, lelki és szellemi teljesítményükre egyaránt. A képzés helyszínéül egy különleges taktikai épület szolgál, ahol minden mozzanatot rögzítenek képben és hangban egyaránt. A tréning közben a résztvevők pulzusát folyamatosan mérik. Így értékelhető az önismeret fejlesztése veszélyhelyzetekben, az észszerű kockázatvállalás, a kitartás fokozott terhelés alatt, a bátorság, a kreativitás, a stressz leküzdése és a csapatszellem is. A tréningen részt vevők semmit sem tudnak előre abból, ami a házban történni fog velük. A szituációk jelentős részében aktív, sokszor fegyveres ellenállással találkoznak az intézkedők.

Végh József a Kisalföldnek elmondta: a képzés célja, hogy a rendőröknek ezek az élethelyzetek ismerősek legyenek. Meg kell tapasztalniuk, amivel az életben találkozhatnak, hiszen így tudnak csak ilyen szituációkban megfelelően és jogszerűen intézkedni.
– A lélektaktikai tréningek során gyakoriak az elvétett lövések, az alul- vagy a túlintézkedések, például fegyvereiket nem tudatosan használják, hanem pánikszerűen üresre lövik, sokszor szó szerint „lefagynak" a résztvevők. Ennek következtében adott helyzetekben már az elkövetők kezébe kerül az irányítás.

Észlelni kell a stresszt

– A stresszélmény különféle elváltozásokat okoz a szervezetben – mint például a pulzusszám emelkedése –, ezek alapján tudunk következtetni az illető idegállapotára. Olyan mértékű a stresszélmény, hogy a pulzusszám és a vérnyomás az élettani határ közelében van. Bizonyított, hogy percenkénti százhatvanas pulzusnál már kialakul az úgynevezett csőérzékelés, amikor minden érzékszervünkkel csak egy szűk területről vagyunk képesek gyűjteni az információkat. A tréningek során a résztvevők átlagos pulzusszáma szinte minden esetben százhetven felett van. Bizonyos szituációkban pedig kétszáznegyvenet is ver a szívük percenként a feszültség miatt. Ilyen állapotban már nem tudnak ésszerűen reagálni az adott helyzetre és később csupán töredékekre emlékeznek a történtekből. A fegyverhasználatot, kényszerítő eszközt is igénylő szituációkban azt tapasztaltuk, hogy szinte senki nem volt képes a tanult módon viselkedni, sokszor csak ösztöneik alapján „működtek".
A képzés lényege, hogy a résztvevők képesek legyenek észlelni a stresszes állapotot és kezelni tudják azt. A feszültséget soha nem a múlt okozza, hanem a jövő, vagyis amit beleképzelünk. Ezt folyamatosan tapasztaljuk a tréningeken is a rendőrök intézkedéseiben.

A hatékonyság feltétele: szinten tartás

– Magyarországon ez idáig példa nélküli, hogy egy kapitányság teljes közrendvédelmi állománya ilyen kiképzésben részesül. Igazán hatékony akkor lenne, ha szinten tartó tréningekre többször el tudnának jönni. Az azonban kijelenthető, hogy a mosonmagyaróvári rendőrök ebből a szempontból képzettebbek az átlagnál, s ez adott esetben az életüket mentheti meg – hangsúlyozta Végh József.

Odabenn megszűnt a külvilág

Az egyedülálló lélektaktikai tréningre a Kisalföld munkatársának is sikerült bejutnia és kivette részét az extrém stresszből. A kriminálpszichológus által elmondottak a taktikai házba belépéskor azonnal igazolódtak. Még semmi sem történt, ám a feszültség máris jelentkezett. A szűk folyosón egyszer csak lövések dördültek, s máris elszabadult a „pokol". Nem lehetett tudni, ki a jó és ki a rosszfiú. A dulakodások és lövések közepette megszűnt a külvilág, a valódi fegyverek hangja és a puskaporszag elfeledtette, hogy ez csak egy játék. A pisztoly csövével farkasszemet nézve már egyértelművé vált, hogy a „bűnözők" irányítják az eseményeket, fel sem merült a menekülés gondolata. Így szembesülhetünk igazán azzal, hogy az ilyen helyzetek – amibe szerencsére még soha nem kerültünk – a tudatos cselekvésre teljesen alkalmatlanná teszik az embert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetésképtelen a falu

Az ásványrárói önkormányzat ajtaján többen is kopogtatnak, a pénzüket kérve, követelve. Többen már a bírósághoz fordultak, ám a jogerős végrehajtási ítélet ellenére sem jutottak pénzükhöz: a községháza ugyanis jelenleg fizetésképtelen. A jogerős bírósági döntés után inkasszó van a hivatal számláján. A település polgármestere fogadkozik: mindenkit ki fognak fizetni. Tovább olvasom